Stránky

pondělí 7. března 2022

Bernard Minier: Lov

Je tomu právě rok, kdy jsem měla pocit, že si musím přečíst okamžitě něco jednoduchého a dostatečně napínavého, abych přišla na jiné myšlenky (jen pro připomenutí - vrcholila x-tá vlna covidu, pohyb byl omezen na katastrální území obce a děti už zase nechodily do školy). Volba tenkrát padla na šestý díl detektivní série Bernarda Miniera s názvem Údolí. Uběhlo dvanáct měsíců a je to tu zase. Mám pocit, že se svět zbláznil, že lidstvo je nepoučitelné a já netuším, jak s touhle situací naložit. Čeho jsem se to proboha dožila? A tak přišel čas na další díl o neúprosném detektivovi Martinu Servazovi, který jde neohroženě za spravedlností. Ještěže byl Bernard Minier tak pilný a zvládl další díl napsat. Tak tedy sedmý díl s názvem Lov.



Děj knihy se odehrává na podzim roku 2020. Stejně tak jako celý svět se Francie zmítá v koronavirové pandemii. Ta se v příběhu projevuje všudypřítomnými rouškami a také opatřeními, které dopadají zejména na gastro provozy a malé živnostníky, příp. nočním zákazem vycházení. Že by snad ale někdo onemocněl či se covid řešil nějak hlouběji, to ani náhodou. Podobně závažná jako koronavirus je ale i společenská situace - hnutí žlutých vest se opět ozývá, nejen v Toulouse se konají pouliční nepokoje a rabování, mladí lidé zejména z řad potomků přistěhovalců, kteří pro sebe nevidí žádnou budoucnost, o sobě dávají patřičně vědět. To Minier ostatně řešil již v předchozí knize - jak jsem psala v recenzi na Údolí: Současnost zastupovalo hlavně vědomí postupného úpadku společnosti, zlo, které uchvacuje svět, krize autority i spravedlnosti a obava o to, kam současná západní společnost směřuje - o tom všem nechává autor svého hlavního hrdinu neustále přemýtat.

A o čem to tedy je konkrétně? Uprostřed lesa srazí auto na silnici jelena. Není to ale zvíře, nýbrž mladý muž s jelení maskou na hlavě. Mladík má tmavou pleť, je nahý a na prsou má vypálené slovo "Spravedlnost". Ukáže se, že oběť má dost popsaný trestní rejstřík, figuruje v něm hlavně násilí i drogy. A navíc nedávno stál mladý muž před soudem za účast na hromadném znásilnění - pro procesní chybu byl ale propuštěn. Ospravedlňuje ale něco takového vraždu? Kdo by se opovážil vzít spravedlnost do svých rukou? Jedno je jisté, na mladíka byl uspořádán brutální hon... Případ dostává Martin Servaz se svým týmem - Samirou a Vincentem, doplněným tentokrát o  novou posilu: čerstvého absolventa policejní akademie Raphaela Katze. Všichni se pouštějí do vyšetřování, přičemž se záhy ukáže, že černý mladík nebyl jedinou obětí svého druhu. Stopy vedou poměrně vysoko a do kruhů, které by nikdo nečekal. Dokáže Servaz rozplést všechny nitky a dostane příležitost případ odhalit?

 


Lov je tentokrát spíše politickým thrillerem než detektivkou.  Francouzská společnost se nachází ve velké krizi - morální a sociální. Hodnoty, které dlouho držely vše  pohromadě, se rozpadají a nové nejsou na obzoru. Není to zrovna optimistické čtení. Vzpomněla jsem si na švédského policejního inspektora Kurta Wallandera, který ve svých posledních případech řešil podobné otázky - vzestup násilí a zejména všeobecný nárůst napětí ve společnosti.

Mona Dialová vzdychla a zaváhala.
"To, co vám teď řeknu, se nesmí dostat z téhlo místnosti. Kdyby se mě na to někdo zeptal, všechno zapřu.."

Servaz přikývl. Náhle byl ve střehu. 

"V tomhle lyceu, ostatně jako všude jinde, je spousta učitelů, kteří brání svobodu slova a bojují proti trendům a přílivům tmářství. Ale mnozí mí 'bílí kolegové' se bojí, že by je někdo mohl obvinit z rasismu, proto systematicky pěstují kulturu omluv vůči dětem. Nikdy nic není jejich chyba. Ať udělají cokoliv. Je to chyba společnosti, liberalismu, rasismu, policistů..."

"A vy si nemyslíte, že mají pravdu?", zeptala se Samira, překvapená jejím prohlášením. "Že kdyby tyhle děti vyrostly jinde, daleko od těchto ghett, daleko od obchodu s drogami a snadno vydělaných peněz, že kdyby měly stejné šance a vzdělání jako jiné děti, že by jich spousta zůstala na správné straně?"

"Jsem o tom přesvědčená", řekla pevně. "Ale to není realismus, jak někteří z mých kolegů reagují, to je ideologie. Ve jméno této ideologie, jejíž obrovské dávky do sebe absorbují už od univerzity, jsou připraveni omluvit i ty nejtěžší zločiny, legitimizovat násilí jako nespravedlnost, jíž jsou tito mladí odmalička vystavování, protože vyrůstjí v těchto čtvrtích a protože nejsou bílí." ... "Pro spoustu mých kolegů platí, že Francie je strukturálně rasistická a že dluh vůči potomkům otroků nebo lidem z kolonií - to znamená lidem, jako jsem já - je nesplatitelný. Nechápou, nebo  nechtějí pochopit, že první obětí současné situace nejsou běloši z krásných čtvrtí, ale zdejší obyvatelé, místní děti. Aby se vyhnuli těmto extrémním hrám, neustále sterilizují své projevy..."

Na tohle všechno je dáván větší důraz než na kriminální zápletku. Ano, asi je třeba se zamyslet nad tím, že existuje takové množství zmatených lidí, kteří nevědí, čemu věřit, novinářů, kteří kvůli nátlaku zájmových skupin svá zjištění raději cenzurují a balí do korektního jazyka, učitelů, kteří mají strach ze svých žáků a jejich rodičů. Stejně tak jako že existuje skupina lidí věřících v sílu pevné ruky a přesvědčených, že krutými prostředky je možné způsobit dobro. A nad tím vším policie jako poslední bašta proti silám zla.  Jenže zrovna tohle jsem od Miniera číst nechtěla. Mně aktuálně stačí náš vlastní  rozkol ve společnosti, rozpory, které se zvětšují, propasti, které se prohlubují... Vůbec nepotřebuju vědět, že bude ještě hůř.

Ano odsýpalo to jako vždy, ano, zabila jsem touhle knihou pár hodin, ale kdybych mohla Minierovi radit, doporučuju vrátit se třeba ke zloduchovi Juliánovi a řešit něco čistě kriminálního, s tíživou atmosférou, děsivým zločinem a bez většího společenského přesahu. Potěšení, které jsem měla z prvních třech Minierových knih, se někam vytratilo. Tak snad příště....

 

Hodnocení: 70%


Bernard Minier: Lov
  • Nakladatel: XYZ 
  • Edice: Top Thriller
  • EAN: 9788076830660
  • ISBN: 978-80-7683-066-0
  • Originál: La Chasse
  • Překlad: Žák, Jiří
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 472 stran, česky
  • Rozměry: 15,5 × 21 cm
  • Rok vydání: 2022 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat