Stránky

neděle 5. května 2024

Yrsa Sigurðardóttir: Hrob

Islandská spisovatelka Yrsa Sigurðardóttir je pro své čtenáře zárukou napínavého čtení. Její detektivky s propracovanou zápletkou a skvěle vykreslenými postavami nám navíc přibližují atraktivní místa Islandu. Nejinak je to i v nejnovější knize s ponurým názvem Hrob, která nás zavede na odlehlé Vestmannské ostrovy, malé vulkanické souostroví ležící asi 10 km jižně od Islandu.



Právě sem míří nesourodá skupina mladých lidí. Přijíždějí za smutným účelem, na pohřeb kamarádky z vysoké školy, která zemřela na rakovinu. Vše se ale začíná poměrně brzy komplikovat – záhadné telefonáty na pevnou linku v ubytování, okolnosti kamarádčina úmrtí i děsivý nález v jejím domě. To vše bývalé přátele vrací do doby studií, k události, na kterou se roky snaží všichni zapomenout…

Druhá linie příběhu, která se s první dějovou linkou umně proplétá, se odehrává na stejném místě, ale o týden později. Z Reykjavíku přilétá dvojice vyšetřovatelů spolu s Idunn, jedinou forenzní patoložkou v zemi. Jejich úkolem je vysvětlit podivný nález dvou mrtvých těl na pláži. Idunn z ostrovů pochází, ale nebýt práce, nikdy by se sem dobrovolně nevrátila. Zhoršující se počasí a hlavně další oběti však její pobyt prodlužují nad únosnou míru. Kdo způsobuje, že se zdejší nemocniční márnice plní nevídanou rychlostí? Podaří se zamotanou historii někdy rozmotat?

 


Yrsina kniha je jako obvykle poměrně spletitá a originální. Připravte se na příběh napínavý až do samého konce, na prolínání minulosti a přítomnosti, na temnou atmosféru místa, kde si povětrnostní vlivy s návštěvníky nepěkně pohrávají. Počet postav do případu zapletených je sice tentokrát poměrně velký, orientovat se v nich ale určitě zvládnete. Bavilo mě střídání vypravěčů i soukromá linka patoložky, hlavně její střety s nevlastní sestrou, které občas doprovází i humor.

Hrob je druhým dílem ze série Černý led, kterou spojuje trojice osob na straně zákona (první kniha má název Není úniku). Znalost předchozího dílu ale není nutná pro to, abyste se do knihy mohli pustit. Máte-li rádi severské thrillery, s Hrobem (a hlavně s Yrsou) nešlápnete vedle.



Yrsa Sigurdardóttir (*1963) je považovaná za královnu severské detektivky. Původně vystudovala stavební inženýrství, psaní se začala věnovat až později (v roce 1998 ji vyšla první knížka pro děti, první detektivku vydala v roce 2005, ve svých 42 letech).

Hodnocení: 100 %

 

 

Yrsa Sigurðardóttir: Hrob

  • Nakladatel: Metafora
  • EAN: 9788076252646
  • ISBN: 978-80-7625-264-6
  • Doporučená prodejní cena: 449 Kč
  • Originál: Gaettu Pinna Handa
  • Překlad: Korecká, Lucie 
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 384 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2024 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat