neděle 10. září 2017

Martin Bečan: Kaziměsti

Na sobotní blogerské merendě nakladatelství AlbatrosMédia byl hlavním hostem Martin Bečan, autor nové knihy Kaziměsti, která vyjde v nakladatelství Fragment začátkem října. Na setkání se rozdávaly reading copies této knihy, a tak jsem si ji mohla přečíst s měsíčním předstihem.


Martin o své knize mluvil jako o směsici magického realismu, městské fantasy a new weird (ať už to znamená cokoliv:-), já osobně bych zůstala u té městské fantasy.





Hlavními postavami je čtveřice přátel -  studentů s nevšedními jmény Lazar, Cesmín, Zima a Parma (mimochodem, měla jsem na začátku trochu problém s určením pohlaví, Martin na besedě hovořil o čtyřech kamarádech, tak jsem tak nějak předpokládala, že jde o kluky, hláška "Franto, buď přece trochu chlap..." mi v tom taky moc jasno neudělala:-). Tahle čtyřka se jednoho dne zčistajasna ocitne v "jiném městě". Ve městě, které existuje souběžně s tím "jejich", ve kterém bydlí. V tom druhém městě je to ale mnohem zajímavější, dějí se tu totiž zvláštní věci. Jezdí tu tramvaj 0 s cílovou stanicí Nikde, kanály se nesmějí krmit, protože mají tesáky a jsou dost nenažrané, speciální krysy se tu živí trilobity a snad jen ta bestie kocour z tajemné zahrady s trpaslíkem už snad konečně chcípla. Vyskytuje se tu spousta uliček, neznámých zkratek a jiných zvláštních míst, prší tu papír a někdy i sklo. Kámoši se po několika týdnech do města přestěhují, protože město si je přitáhne. Postupně se ale začnou měnit a proměňuje se i město - je totiž nemocné a nikdo neví, jak si s tou šířící nákazou poradit... 



Přiznávám, tohle není žánr, který bych nějak vyhledávala, nebo se v něm extra orientovala, z poslední doby znám vlastně asi jen Řeky Londýna od Bena Aaronovitche. Od Kaziměstů jsem si nic neslibovala, snad jen vytržení ze stereotypu, a to se docela podařilo. Moc mě bavila ta fantazijní první část, všechny ty blbůstky a hračičky, kterými Martin Bečan "své" město vyšperkoval. Vůbec bych do toho týpka neřekla, že má takovou fantazii a že dokáže být opravdu vtipný. Trošičku mi to připomnělo Pratchetta (dveře s nožičkami) nebo Borise Viana (pamatujete, jak v Pěně dní rostl Chloé v plíci leknín?:-)  Druhá půlka knihy byla trochu akčnější, ale ten samotný příběh a hlavně rozuzlení už mi tolik nesedlo. Ale zas to bylo přiměřeně krátké, a to se taky počítá:-)

Pokud máte v oblibě fantasy, rádi objevujete nové autory a těší vás v knihách české reálie (předobrazem města je prý Olomouc), pak klidně po Kaziměstech sáhněte, určitě se nespálíte (a ta kniha Vás nesežere). Oficiální představení bude tuším na letošním festivalu knih Humbook 7.10.2017, tak si tam zajděte pro knížku i pro autogram. 




No a jestli patříte mezi konzervativce, tak se asi nic nestane, pokud Vás tahle knížka mine:-)
Díky AlbatrosMedia za soustavné vytahování z komfortní zóny:-)

 

Hodnocení: 70 %


Martin Bečan: Kaziměsti

  • Nakladatelství: Fragment
  • EAN: 9788025333778
  • Formát: 145x210 mm
  • Počet stran: 256
  • Datum vydání: 05.10.2017

Žádné komentáře:

Okomentovat