pondělí 4. srpna 2014

Robert Galbraith: Volání kukačky

Detektivní příběh ze současného Londýna a kniha, která rozvířila literární vody díky okolnostem, které její uvedení na trh provázely.

 
Proč se tahle detektivka stala jednou z nejdiskutovanějších knih posledního roku? Když loni ve Velké Británii tento literární debut vyšel, vzbudil pozornost. Kritiky chválily propracovaný styl, zvládnuté reálie, chytré dialogy i sympatického hlavního hrdinu. Pěkná prvotina. Ale autor, jakýsi Robert Galbraith, o publicitu nestál, sehnat ho k interview se nepovedlo ani renomovaným listům. Leč žijeme ve 21. století, věku techniky, a tak koumáci předhodili text chytrým programům zaměřeným na komparaci použitého výraziva a ejhle, senzace byla na světě. Autorem úspěšné detektivky nebyl vysloužilý policista, jak tvrdil nakladatel, ale renomovaná autorka, která prodala miliony výtisků své dětské čarodějnické série. Ano, za Voláním kukačky se skrývala žena, která přivedla na svět Harryho Pottera, bojovnice proti klecovým lůžkům v českých psychiatrických léčebnách a ústavech, J.K.Rowlingová! S knihou pro dospělé si tu už jednou zkusila, ale Prázdní místo vzbudilo spíše rozpačité reakce. Voláním kukačky si ale vše vynahradila, zdá se, že ji konečně začnou brát vážně i ti, kterým mudlové a famrfpál opravdu nic neříkají. 
O čem Kukačka vlastně je? Pod okny luxusního bytového komplexu je nalezeno tělo mrtvé topmodelky Luly Laundryové. Policie případ uzavře jako sebevraždu, ale bratr John se s tímhle závěrem nechce smířit. Lula sice trpěla depresemi a ani dětství s matkou alkoholičkou, která ji opustila, nebylo zrovna utěšené, ale zároveň byla plná chuti do života a měla spoustu plánů do budoucna. John se obrátí na detektiva s divným jménem (Cormoran Strike - mimochodem, všem připadá podivné příjmení, kormorána nikdo nekomentuje, takže se nad ním pozastavuju asi jen já...), býval to v dětství přítel jeho tragicky zahynuvšího bratra. Cormoran ale zrovna prožívá životní krizi. Je mu pětatřicet, rozešel se se svou dlouholetou přítelkyní, zdravotně na tom není nic moc (působil jako voják v Afgánistánu a při misi přišel o nohu), nemá kde bydlet, klienti se nehrnou a sekretářku Robin, kterou mu jako záskok poslala personální agentura, zřejmě nebude mít z čeho zaplatit. Do případu se mu moc nechce, ale nakonec se nechá přesvědčit, dvojitý honorář by mu ostatně mohl pomoci pár vlastních problémů vyřešit. S pečlivostí sobě vlastní začíná prošetřovat všechny okolnosti případu. Zajímají ho lidé kolem Luly - její skutečná i adoptivní rodina (neznámý a tajemný africký otec, umírající adoptivní matka, ustrašený bratr i dominantní strýc), přítel hudebník, který má problémy s drogami, lidé z módní branže a šoubyznysu  (homosexuální módní návrhář, excentrická přítelkyně modelka i obdivovatel v podobě černošské rapové hvězdy)  i ti ostatní (řidiči, ochranka, sousedé, kamarádka z psychiatrické léčebny). Cormoran má dar lidi rozpovídat, má i cit pro to rozpoznat pravdu od stylizace a manipulace. Ve vyšetřování mu vydatně pomáhá i sekretářka Robin, která se projevila jako nečekaně schopná a kreativní,  umí to jak s googlem, tak s lidmi. Vše svižně spěje k rozuzlení, které ale vůbec není triviální a uhodnutelné. 
Kniha má spád, čtenář se s detektivem ocitá na nejrůznějších atraktivních místech současného Londýna - luxusní čtvrti, módní butiky, populární hudební kluby i azylové domy pro bezdomovce a putyky, kam s oblibou chodí policisté. Strike vším prochází bez bázně a hany, noci ale tráví ve své kanceláři na polním lůžku a koupat se chodí do vysokoškolských kolejí. Děj ale posouvají hlavně dialogy, v nichž je Rowlingová opravdu výborná. Žádné brutální vraždy, honičky nebo bestiální dramata, která se objevují v severských detektivkách, ale stará dobrá anglická škola. Cormoran tedy není žádná slečna Marplová, na druhou stranu - kdy jste naposledy četli o detektivovi, který si ze setkání dělá pečlivé zápisky a ukládá si je do číslovaných šanonů? Cormoran Strike tohle dělá a zároveň je to drsný veterán, kterého jen tak něco nerozhodí. 
Skoro pětisetstránkovou knihu jsem přečetla za dva dny. A bavila jsem se celou dobu. Ano, není to žádné veledílo, je to "jen" detektivka, ale dobrá. Pro mě přesně splňuje požadavky žánru - napětí, temná historie, atraktivita prostředí, sympatičtí hrdinové, čtivost, která nedovolí zhasnout lampičku, i když už je dávno po půlnoci. 
Myslím, že s tímhle chlapíkem se ráda ještě v nějakém tom pokračování série potkám:-)
Hodnocení: 5/5

Volání kukačky

Nakladatel: Plus
ISBN: 978-80-259-0233-2, EAN: 9788025902332
Překlad: Šenkyřík, Ladislav
Popis: 1× kniha, vázaná, 480 stran, 15 × 21 cm, česky
Rok vydání: 2013 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Už se těším, až si tuhle knihu přečtu :)) moc hezká recenze

    OdpovědětVymazat