neděle 25. listopadu 2018

Petra Štarková: Lukáš a profesor Neptun

Nakladatelství Pasparta vydává ve spolupráci s AlbatrosMédia novou řadu knih pro děti s názvem Má to háček. Hrdiny této edice jsou děti s nějakým problémem (např. ADHD, autismus, nebo třeba střídavá péče). Knížky jsou určeny čtenářům od cca 7 let a jejich cílem je představit a umožnit pochopit dětem zvláštnosti, se kterými se mohou potkat. Z téhle série jsem už četla knihu Ňouma z áčka, teď se mi díky laskavosti nakladatelství AlbatrosMédia dostal do ruky Lukáš a profesor Neptun. 


Lukáš je devítiletý kluk (přesně je mu 9 let, 2 měsíce a 4 dny), který chodí do druhé třídy a má rád vesmír. Lukáš si totiž o sobě myslí, že z vesmíru pochází, přesněji z nějaké jiné planety, stejně jako jeho pletený kamarád profesor Neptun, kterého s sebou všude nosí. Lukáš je totiž jiný než ostatní děti, nerozumí věcem, které jsou pro ostatní jednoduché (má potíže třeba s orientací ve škole, změnou rozvrhu nebo s pochopením vtipu), složité věci (matematika nebo astronomie) mu ale zase jdou velmi snadno. Někdy se taky chová jako naprostý mimozemšťan, to když je přetížený - nerozumí pak věcem a lidem kolem sebe a frustruje ho to. Lukáš potřebuje ve svém životě řád a předvídatelnost, Lukáš je totiž autista. Do školy chodí s asistentkou Anetkou, která mu se vším pomáhá. Jenže jednoho dne Lukáš Anetku v šatně nenajde, což spustí celou řadu událostí a vyústí v jednu velmi pozitivní věc - tenhle zvláštní kluk si možná najde kamaráda...

Kniha je psána pohledem Lukáše, který o sobě vypráví, slovo si ale občas bere i profesor Neptun - pro odlišení jsou jeho komentáře kurzívou. Kromě normálního textu je v knížce sem tam použitá i forma komiksu, což čtení oživuje a možná i zpřístupňuje. Věku čtenářů je přizpůsobena i velikost písma, slovní zásoba i délka kapitol. Knihu doprovázejí opravdu vydařené obrázky ilustrátora Milana Starého. 



Lukáš a profesor Neptun je kniha, která má ukázat malým čtenářům, co to znamená autismus, v případě Lukáše asi konkrétně Aspergerův syndrom. Potíže v komunikaci a se sociální interakcí, lpění na režimu  a těžko přijímané změny, neobvyklé zájmy, snadné senzomotorické přetížení a z toho plynoucí afektivní záchvaty, to jsou symptomy, které děti z knihy nenásilně poznají jako součást diagnózy PAS (porucha autistického spektra). Pochopí, že i jejich divný spolužák ze školy možná touží mít kamarády a že své chování prostě někdy nedokáže korigovat. Dostane se jim i rady, jak s takovými lidmi komunikovat, či na co je potřeba si dávat pozor. Kniha ukazuje, jak by se asi ideálně mělo s lidmi s poruchou autistického spektra jednat a jak řešit problémy, které mohou nastat. 

Na konci knihy je pak dodatek pro rodiče a pedagogy, kde se odborněji vysvětluje problematika PAS a jsou tu i konkrétní tipy, jak lidem s autismem pomoci. K dalšímu využití knihy ve školách může přispět i odkaz na pracovní listy ke stažení



Autorkou knihy je Petra Štarková, česká psycholožka, publicistka a spisovatelka. Pro řadu Má to háček napsala ještě knihu Můj brácha tornádo (o klukovi s ADHD). Myslím, že Lukáš a profesor Neptun se jí povedl. Je to jednoduchý a srozumitelný příběh, který děti určitě zaujme a poučí o tématu, o kterém se jinak zas tak moc nepíše (a pokud, tak rozhodně ne přístupně pro tak malé čtenáře). A i když může někdo namítnout, že každý autista je jiný (což je pravda), knížka tohoto typu si určitou generalizaci může dovolit. Čím dřív se k dětem podobné informace dostanou, tím líp. Kolika rodinám by se zlepšil život, kdyby si tuhle jednoduchou knížku přečetlo (a vstřebalo) jejich okolí... Pro třídy, ve kterých jsou začleněni děti s autismem, by tohle měla být povinná četba. 



Díky Paspartě, že se do této užitečné edice pustila a díky nakladatelství AlbatrosMédia, že mi knížku na recenzi poskytlo.

Hodnocení: 100%


Petra Štarková: Lukáš a profesor Neptun
  • Nakladatel: Albatros Pasparta
  • EAN: 9788000048499
  • ISBN: 978-80-000-4849-9
  • Ilustrace: Starý, Milan
  • Popis:1× kniha, vázaná, 72 stran, česky
  • Rozměry: 16,5 × 20,2 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat