neděle 25. listopadu 2018

Miloš Macourek, Adolf Born: Světe, div se

Tak tohle je knížka, která poprvé vyšla v roce 1974, rok po mém narození. Nakladatelství Albatros, pro děti od 5 let, cena 25 korun československých. A právě někdy v těch 70. letech minulého století jsem knížku dostala a dodnes mě těší:-)  Baví ale evidentně i další děti, jak jsem se dívala, knížka za posledních 45 let vyšla už několikrát, naposledy v loňském roce v nakladatelství Baset. 



O čem tahle kouzelná knížka pro děti je? O snech, které se zdají lidem i zvířatům. Jsou to sny absurdní a vtipné, lidé a zvířata si tu obracejí role, vypořádávají se tu se svými strachy, spáči si v nich plní své sny. Vtipných textů se ujal Miloš Macourek a doprovodné ilustrace jsou z dílny Adolfa Borna. 



Jeden z mých nejoblíbenějších dvoustránek:

ZOO

Starý opičák Bim má příjemný sen, zdá se mu, že se prochází s rodinou v zoologické zahradě, v klecích jsou pánové v kloboucích a dámy s kabelkami a malý opičák Bum se ptá, tati, můžu jim dát kokosový ořech? Ale v tom se objeví veliká opice v čepici se štítkem a říká, vyloučeno, je to přísně zakázáno, dostávají pouze párky s hořčicí, jsou to samí vzácní lidé, tadyhle pan inženýr Koudelka byl chycen až u Litomyšle, jděte od něho dál, ať vám něco neudělá...


Nedávno jsme se synem tuhle knížku našli u mých rodičů a vzali si ji domů. Čteme si v ní a prohlížíme ty báječné Bornovy obrázky. Zjišťuji, že si i po několika desítkách letech pamatuji jednotlivé příběhy skoro doslova. A znovu mě dokáží rozesmát, stejně jako Bartoloměje. 


Jsou knížky, které nestárnou a tahle je jedna z nich:-)



Hodnocení: 100%


Miloš Macourek, Adolf Born: Světe, div se
  • Nakladatel: Baset
  • EAN: 9788073401696 ISBN: 978-80-7340-169-6
  • Ilustrace: Born, Adolf
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 64 stran, česky
  • Rozměry: 23,5 × 21,5 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat