úterý 23. října 2018

Ivona Březinová: Ňouma z áčka

Blíží se vánoce, a tak je nejvyšší čas začít vybírat i knížky pro malé čtenáře. Každoročně jich vychází nepřeberné množství, pár se mi jich v poslední době dostalo do ruky, třeba Vás některá z nich zaujme. Ta dnešní, Ňouma z áčka, je určena mladším školním dětem.



Toník chodí do čtvrté A a je to třídní outsider. Děti se mu často smějí, nejdu mu tělocvik, nemá žádné kamarády,  spolužáci na něj svedou lumpárny, které ani neudělal - on se přece neumí bránit. Některé věci Toníkovi navíc docházejí pomalu, třeba když mu spolužačka ze třídy navrhne, ať s ní jde venčit pejska, nenapadne ho, že mu chce udělat radost, ale spíš přemýšlí nad tím, co je na venčení těžkého, že to ta holka nezvládne. Maminka ho ještě ke všemu hodně chrání, narodil se předčasně a jako miminko býval často nemocný. Toník musí chodit ze školy rovnou domů, nesmí se uhonit ani zmoknout, je to takový mámin mazánek. Táta pracuje jako šofér, a tak je doma jen o víkendech - a i když Toníkovi slibuje, že ho naučí lyžovat nebo hrát fotbal, nikdy na to nedojde. Bude se Toník trápit celý školní rok, nebo se stane něco, čím si v očích spolužáků získá respekt?

Nakladatelství Pasparta bylo založeno NAUTISem (Národním ústavem pro autismus, dříve APLA) jako sociální podnik, který má za cíl informovat o autismu a zároveň i nabízet pracovní uplatnění lidem s touto diagnózou. Ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros se Pasparta pustila do speciální edice pro děti - řada má název "Má to háček" a měla by pomoci dětem a jejich rodičům se zvládáním složitých životních situací. A právě v téhle sérii právě vychází Ňouma z áčka, knížka, která by měla ukázat, jak se žije dětem, které mají z nějakého důvodu potíže se začleněním do kolektivu. 


Autorkou příběhu je zkušená spisovatelka Ivona Březinová (*1964), která má na svém kontě neuvěřitelnou stovku knih pro děti a mládež, vč. děl, které se věnují handikepu a zdravotnímu postižení (z posledních třeba knížka o autistickém klukovi "Řvi potichu, brácho", která získala nominaci na Magnesiu Literu 2017 v kategorii knih pro děti a mládež). Ivona Březinová se knížky o klukovi, který je vyloučen ze školního kolektivu, zhostila s bravurou. Příběh je velmi uvěřitelný, napínavý, čtivý, slovní zásoba i forma (kratší věty, hodně přímé řeči) odpovídá cílové skupině dětí kolem 8 let, tj. dětem, které už zvládly čtení, ale stále si ještě nejsou úplně jisté v kramflecích. Knížku ale mohou spolu s rodiči číst i menší děti, protože i děti předškolního věku či prvňáčci po nástupu do školy mohou mít potíže se zapadnutím do kolektivu, příp. nějaké takové dítě znají ze školky či školní třídy a chtěly by se o jeho situaci dozvědět víc. Pozornost dětí určitě přitáhnou i příjemné ilustrace Anny Mastníkové.  


Publikace nabízí informace i rodičům či pedagogům - jim jsou určeny stránky na samém konci knihy. Dočtou se tu o tom, co ovlivňuje pozici dítěte v kolektivu, jakou roli hraje sebevědomí a sociální dovednosti, jak poznat, že dítě problém se začleněním vůbec trápí. Dodatek knihy jim také umožní pochopit, co všechno může způsobovat vylučování dítěte z kolektivu - nemusí to být jen zdravotní handikep, může jít i o žáka ze slabších sociálních poměrů, dítě, které se liší barvou pleti, jazykem, hmotností, fyzickou neobratností... Praktické jsou rady, jak dítěti s problémem pomoci - zlepšovat úroveň jeho komunikace, zvyšovat jeho sebevědomí, společně hledat koníčky, které dítě může dělat s ostatními apod. 

Ke knížce vznikly i tematické pracovní listy, které je možné stáhnout ze stránek nakladatelství. Díky nim si může dítě ověřit, jestli situacím správně porozumělo, zamyslet se, jestli někoho podobného ze školy zná, může zkusit navrhnout řešení situací z knihy, čekají na něj i doplňovačky a spojovačky, informace ze zdravovědy, práce s kalendářem či seznámení se slovenštinou. Musím říct, že mě nápad s pracovními listy nadchl, jen mi přijde škoda, že nejsou přímo součástí knihy a k jejich získání je potřeba vyvinout dodatečnou aktivitu, kterou ne všichni rodiče zvládnou.  

  
Ňouma z áčka si každopádně zaslouží vaši pozornost. Děkuji nakladatelství AlbatrosMédia za recenzní výtisk.

Hodnocení: 100%



Ivona Březinová: Ňouma z áčka

  • Nakladatel: Albatros Pasparta 
  • EAN: 9788000051703 ISBN: 978-80-00-05170-3
  • Ilustrace: Mastníková, Anna
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 80 stran, česky
  • Rozměry: 16,5 × 20 cm
  • Rok vydání:2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat