úterý 23. října 2018

Jan Mühlfeit, Kateřina Novotná: Odemykání dětského potenciálu

Před pár lety jsem se díky Českému rozhlasu seznámila s Janem Mühlfeitem - bylo to tuším v nějakém rozhovoru s psychiatrem Cyrilem Höschlem, mluvilo se o depresích a vyhoření. Tenkrát mě příběh vysokého manažera Microsoftu, globálního stratéga a kouče, který skončil v psychiatrické léčebně, dost zaujal, takže jsem ho začala trochu zpovzdálí sledovat. Neunikla mi jeho aktuální kariéra v rozvíjení lidského potenciálu (kniha Pozitivní leader a kursy osobního rozvoje), zaujalo mě ale, že je jako jeden z prvních začal - logicky a strategicky - směřovat nikoliv na úspěšné dospěláky, nýbrž na děti. Byla jsem proto velmi zvědavá na jeho novou knihu Odemykání dětského potenciálu, aneb Každé dítě je originál, kterou napsal se svou spolupracovnicí Kateřinou Novotnou.


Kniha vznikla v návaznosti na kursy, které Jan Mühlfeit spolu s Kateřinou Novotnou už nějakou dobu pořádají pro děti od cca 9 let výše. Cílem seminářů je odhalit skryté talenty dětí, ty je pak naučit rozvíjet a posléze i využívat v životě. A na stejném principu je postavena i kniha Odemykání dětského potenciálu. 

Autoři tu představují svůj pohled na rozvoj dětí a jejich talentů. V úvodu se zaměřují se na fungování mozku, na vlnové frekvence, roli amygdaly, tvorbu synapsí v mozku. V centru jejich pozornosti pak stojí tzv. "flow" - tvůrčí vytržení, absolutní ponoření se do činnosti, která nás těší, baví a naplňuje. V tomto stavu, kdy zapomínáme na plynutí času, nemáme potřebu jíst ani spát, totiž nejčastěji děláme to, co nám jde, na co máme talent. Současné školství děti však v hledání talentu moc nepodporuje, zaměřuje se totiž nikoliv na to, co dětem jde, nýbrž spíše na to, co jim nejde, a to se pokouší vylepšit. Školství se také hodně soustřeďuje na fakta, mnohem méně času a úsilí se věnuje utváření hodnost, zvládání emoci, vytváření vlastní identity a sebepoznání. Navíc i talenty jsou ve školství přijímány velmi úzce - dítě nemusí být jen matematický génius či hudební virtuos, jeho talent se může projevit například v komunikační zdatnosti, organizačním nadání, strategickém myšlení, analytickém uvažování, kreativitě, empatii, schopnosti koncentrace, v navazování kontaktů, schopnosti učit ostatní či schopnosti ostatní bavit. 

Sebepoznání je v knize věnován poměrně značný prostor - pracuje se tu s budováním silných stránek dítěte, se sebedůvěrou, sebeuznáním i sebevyjádřením. Rodiče se zase dozví, jak se stát při výchově vlastního dítěte tím správným pozitivním koučem. Své místo mají v knize i techniky meditace  či mindfulness, otázka důležitosti spánku či mentální odolnosti. Knihu doplňují praktické příklady a cvičení, jako bonus jsou pak zařazeny rozhovory s psychiatrem Cyrilem Hoschlem (o jeho dětství a talentech jeho čtyř dětí), s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným (o jeho talentech a dvou dcerách) a rozhovor s Dagmar Svobodovou, matkou olympijského vítěze v moderním pětiboji Davida Svobody. Rozhovory jsou zajímavé, ale některé části z nich již byly použity v textu knihy - jedna z mála výtek, které ke knize mám. 

Pokud se o osobní rozvoj více zajímáte, pak pro Vás obsah knihy nebude úplnou novinkou. Co je ale zajímavé a inovativní, to je zaostření pohledu na děti, se kterými stojí a padá naše budoucnost. Je skvělé, že se jim věnuje někdo tak mimořádný, jako je Jan Mühlfeit, který své kvality ve své kariéře již dokázal. 

Kniha je moc pěkně graficky zpracovaná. Barevné předěly mezi kapitolami, použité fotografie, odlišnou barvou zpracované úkoly, zvýrazněné nejdůležitější myšlenky a doporučení, použití kurzívy u přímé řeči, to celé navíc ve velmi příjemném vizuálu, ve kterém se budou dobře orientovat nejen rodiče, ale i děti - to se ilustrátorce a grafičce Remi Pavlovské opravdu velmi vydařilo. V knize nechybí ani rejstřík s nejdůležitějšími pojmy. 

Semináře, které Jan Mühlfeit pro děti pořádá, nepatří k těm nejlevnějším (jednodenní kurs stojí kolem 4 tisíc Kč na osobu). Pokud si nejste jisti, jestli by takový kurs byl pro Vaše dítě to pravé, kupte si knihu Odemykání dětského potenciálu, která Vám základní poznatky z kursu naservíruje na zlatém podnose. Neříkejte mi, že si Vaše dítě minimálně takovou pozornost nezaslouží. 



Děkuji nakladatelství AlbatrosMédia, do kterého patří i Management Press, za recenzní výtisk.


Hodnocení: 95%

Jan Mühlfeit,  Kateřina Novotná: Odemykání dětského potenciálu
  • Nakladatel: Management Press
  • EAN: 9788072615629
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 280 stran, česky
  • Rozměry: 17,2 × 23,3 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat