neděle 14. února 2016

Venuše Samešová: Venuše


Vyprávění o životě krásné míšenky v normalizační Praze i o tom, co se dělo v domě Jiřího Muchy na Hradčanech


Knihy se ke mně dostávají různými způsoby, ale jeden z kanálů mám obzvláště ráda. Když někde v časopise nebo na internetu narazím na knihu, o které si myslím, že by mě mohla zaujmout, ale nechce se mi ji kupovat, neb moje vlastní knihovna už praská ve švech, mrknu na stránky naší krajské knihovny a knížku, která je zpravidla půjčená, si zarezervuji. Za pár týdnů nebo měsíců mi v e-mailu přistane zpráva, že se mám pro knihu zastavit. Já si v té době ale už vůbec nepamatuji, proč jsem si chtěla přečíst právě tuhle knížku. Překvapení je pak často veliké. Jako například v případě knihy Venuše Samešové,  kterou jsem na přelomu zaznamenala díky Respektu.


Venuše je zvláštní autobiografie zvláštní ženy, dcery krotitele lvů a holandské mulatky (otec Afričan z Toga), která zakotvila v socialistickém Československu. Mládí strávila na cirkusových štacích po světě (rok strávila např. v Sovětském svazu), otec se zabýval pouze zvířaty (drezúrou psů a šelem) a matka si prakticky celý život jen četla, takže Venuši nikdo nevychovával. Sestry byly starší a měly své vlastní problémy, navíc v pozdější době kvůli škole zůstávaly samy v malém pražském bytě, prostě rodina nijak zvlášť nefungovala.  V patnácti  Venuše nastoupila na uměleckou školu (grafickou Hollarku), což s sebou přineslo známosti z uměleckých kruhů, kde atraktivní  a velmi krásná míšenka vzbuzovala pozornost. První milenci a  vztahy, zážitky z bohémského bytu Jiřího Muchy na Hradčanech, lehké drogy, sex a spousta večírků, při kterých poznávala pražskou smetánku – hlavně svět umělců, výtvarníků, sochařů, herců a zpěváků, ale třeba i disidentů. Potkala Havla i Landovského, fotil ji Taras Kuščynskyj. Obě její sestry emigrovaly na Západ, Venuši podporoval otec, který začal v důchodu vyřezávat ze dřeva holubičky a úspěšně je distribuoval v obchodním domě Kotva. Matka se ve středním věku také našla, využila své znalosti jazyků a stala se i úspěšnou průvodkyní zahraničních turistů po Praze. Do západního Německa nakonec  emigrovala i Venuše, žila tu se svým nemanželským synem Davidem ze sociálních dávek, chvíli se živila jako prostitutka (její přednosti ocenil například i božský Karel) a nakonec skončila jako pečovatelka v domově důchodů.  


Svižné vyprávění, nečekaně barevné (ale nepřibarvované), o době, která hýřila hlavně šedí.  Pro mě velmi překvapivé svědectví o době, kterou jsem nezažila, ale o které jsem měla úplně jiné představy. Pražská bohéma šedesátých let a sedmdesátých vůbec nebyla úzkoprsá… Na druhou stranu, životní osudy Venuše Samešové byly výjimečné, předpokládám, že valná většina generace mých rodičů tu dobu prožila úplně jinak:-) Venuše není žádná velká literatura, ale bez sentimentu a s vtipem popsané osudy jedné originální a možná trochu naivní ženy.  Memoáry se velmi dobře čtou, autorka píše otevřeně, nevynechává ani známá jména, samozřejmě, že trochu bulvár, ale z let normalizace, takže už spíš retro bulvárJ Knihu doplňují nádherné autorčiny akty. Musím přiznat, že jsem si celkem početlaJ

Hodnocení: 90%



Venuše Samešová: Venuše    
  • Nakladatel: Pejdlova Rosička
  • ISBN: 978-80-905720-2-7, EAN: 9788090572027
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 301 stran, 13 × 19,7 cm, česky
  • Rozměry: 13 × 19,7 cm
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)


1 komentář:

  1. To vypadá lákavě! bohužel v naší knihovně v katalogu není. No třeba ji ještě pořídí.

    OdpovědětVymazat