pondělí 13. června 2016

Jonas Jonasson: Zabiják Anders a jeho přátelé

Zabiják Anders – miláček davů

Do třetice všeho dobrého – Jonas Jonasson, autor Stoletého staříka a Analfabetky, vydává novou humoristickou knihu. Seznamte se: zabiják Anders a jeho přátelé.



Zabiják Anders, je trochu prostomyslný kriminálník, který se po letech  strávených za mřížemi  dostává na svobodu. Nerad by se do basy vracel, s vražděním tedy končí a nechává se najímat jen na lehká ublížení na zdraví – láme nohy a ruce za peníze a pro výstrahu. Noví kamarádi – nezaměstnaná farářka Johanna a životní ztroskotanec recepční Per -  objeví v zabijáku Andersovi skvělý zdroj příjmů. Postarají se mu ve spolupráci s bulvárním tiskem o PR, ujmou se  komunikace se zákazníky a zakázky se jen hrnou. Jenže jednoho dne k Andersovi nečekaně promluví Bůh a s mlácením lidí je konec. Johanna s Perem vsadí vše na jednu kartu – nasmlouvají pár opravdu velkých zakázek, vyberou zálohy a než všechno praskne, chtějí se vypařit.  Nakonec ale schopná dvojka rozjede nový podnikatelský záměr: zabiják Anders se stane hlavou nové církve. Anders lidi přitahuje jako rocková hvězda, imponuje jim svým příběhem i úsilím rozdávat peníze potřebným. Sociální sítě a hektolitry krabicového vína také přispívají k úspěchu. Celkové příjmy od drobných dárců  vysoce převyšují náklady na charitu. Jenže pořád jsou tu ještě bývalí zákazníci z podsvětí, kteří mohou sofistikovaný projekt zhatit….

Předchozí knihy autora, Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel a Analfabetka, která uměla počítat, jsou u nás nesmírně populární, obě vedly řadu týdnů žebříčky prodeje knih. Jsou to knihy založené na absurdních situacích a bláznivém humoru. Z podobného základu těží i Zabiják Anders. I zde najdete zcela atypické postavy, které vás nepřestávají udivovat svými názory a nápady. Bláznivé situace, při kterých by vám měl jít po zádech mráz, ale vy se přitom smějete a klepete si na čelo. K nemorálním hlavním hrdinům cítíte sympatie. Celá zápletka knihy je nereálná a šílená, pokud ale na tuhle hru přistoupíte, užijete si to. Přiznávám, předchozí dvě Jonassovy knihy mě bavily výrazně víc, byly propracovanější a vtipnější, přesto ani tato kniha mě nezklamala. Bezstarostné čtení pro nadcházející letní měsíce.


Recenze vyšla i na blogu knihkupectví Neoluxor, kterému děkuji za poskytnutí recenzního textu. 

Hodnocení: 85 %


Jonas Jonasson: Zabiják Anders a jeho přátelé
  • Nakladatel: Panteon
  • ISBN: 978-80-87697-50-4
  • Překlad: Švolbová, Hana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 320 stran, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat