neděle 14. srpna 2016

Výstava K*700

Výstava K*700 – Císař Karel IV. 1316-2016 

Pěkné, jedna pecka vedle druhé, skoro vše jsou originály. Říšská koruna, Vita Caroli, Majestas Carolina, Zlatá bula. Karlovo pohřební roucho, tympanon z Týnského chrámu, obrazy z Karlštejna, vitráž z Norimberka, bostonská madona. Karlova socha sejmutá ze Staroměstské mostecké věže. Velká sbírka relikvií. Vázy, kříže, roucha, listiny, knihy, zbraně, Výšivky. Mozaiky, sochy dřevěné, mramorové i pískovcové. Architektonické plány. Věci, kterých se před sedmi sty lety dotýkal Karel IV. nebo jeho současníci. 

K tomu moderní doplňky: videa ukazující temný středověk - mor, povodně, hlad, židovské pogromy. Věděli jste, že do Jižních Čech přiletěly v letech 1338-1340 kobylky?! Skoro meditativní film přibližující místa spjatá s Karlem, od Toskánska po Branibory. Model Karlova mostu s Karlovým pohřebním průvodem. 

Strávila jsem tam skoro tři hodiny. Bylo to náročné. Exponátů je přes 170. Popisky se nečtou úplně nejlíp. Ale stálo to za to:-) Prostě Karel:-)





Oficiální web

Oficiální fotky

Císař Karel IV. 1316-2016 / autor výstavy: Jiří Fajt / Valdštejnská jízdárna a Karolinum / Národní galerie v Praze / Praha / 15. 5. – 25. 9. 2016 (Valdštejnská jízdárna) /

2 komentáře:

  1. Škoda, že jen do konce září. To nedám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zdá se, že to asi neprodlouží, je to česko-německá výstava, která pak pokračuje do Norimberka.

      Vymazat