středa 22. února 2017

Lars Kepler: Lovec králíků

Hon na králíčky

Joona Linna, trochu tajemný švédský kriminalista s finskými předky, je znovu připraven potěšit (a vyděsit) armádu svých fanoušků. Na český trh se dostává nový román od Larse Keplera nazvaný Lovec králíků.



Švédský ministr zahraničí byl zavražděn maskovaným mužem. Vzápětí byl před očima šokované rodiny rozsekán mačetou afgánský přistěhovalec a rukou ostřelovače zahynul další politik. Tajná služba má jasno, jedná se o teroristický útok a likvidace aktérů má nejvyšší prioritu. Z vězení, kde si odpykává několikaletý trest, je povolán i bývalý elitní vyšetřovatel Joona Linna. Ten ale teroristický motiv činů odmítá a snaží se najít nějakou jinou spojitost mezi mrtvými. Podle něj za vraždami stojí tzv. záchvatový vrah. A protože se před každou vraždou ozve dětská říkanka o deseti malých králíčcích, kteří špatně skončí, je riziko, že počet mrtvých bude narůstat, značně vysoké…



Po odskoku stranou v podobě knihy Playground se manželská autorská dvojice Alexandr Ahndoril a Alexandra Coelho Ahndorilová tvořící pod pseudonymen Lars Kepler vrací k sérii s kriminalistou Joona Linnou. Za mne rozhodně palec nahoru, Playground pro mě znamenal slepou uličkou. S novým dílem série se vrací to, proč jsou knihy Larse Keplera tak oblíbené: detektiv s nejasnou minulostí, která ho neustále pronásleduje, neobvyklá a pečlivě promyšlená zápletka, přemíra násilí, spousta obětí a drastické scény, které se vám před očima odvíjejí jako napínavý akční thriller s psychologickou zápletkou.

Přesně tohle nabízí i Lovec králíků. I tady najdete řadu krvavých scén – ve vynalézavosti si manželská dvojice nezadá s Joem Nesbøm. Zápletka možná není tentokrát tak originální, jako byly předchozí díly (Písečného muže asi nic nepřekoná), ale i tak zaujme, jak se Linna snaží za vydatné pomoci kolegyně Sagy Bauerové celou story rozplést. A tentokrát to nemá vůbec lehké, vedení policie prosazuje teroristickou variantu útoku a podmínečně propuštěný kriminalista je spíše trpěn než podporován, některé směry pátrání musí i tajit. 

Opět mě hodně bavily odskoky do civilního života jednotlivých postav – Linna ve vězení, kde se snaží jako bývalý policista přežít, jeho nová přítelkyně Valeria, která asi ještě svou důležitou roli sehraje, podezřelý Rex a jeho vztah se synem, který hledá svou sexuální identitu, psycholožka Jeanette, která opravdu netradičně řeší otázku budoucího mateřství. A co mě v téhle švédské sérii vždycky zaujme, to je úsilí, kteří hrdinové věnují své kondici. Poté, co si čtenář přečte, že Joona každý den čtyři hodiny ve vězení posiluje a absolvuje se Ságou boxerský trénink, má chuť si jít taky zacvičit:-).

I když je Lovec králíků součástí celé série (Hypnotizér, Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně, Písečný muž, Stalker), je možné se do něj začíst samostatně, byť tedy čtenář přichází o další linii, kterou je kriminalistův zvláštní životní osud. Každopádně – skalní fanoušci Keplera už Lovce králíků netrpělivě vyhlížejí a jsem přesvědčena o tom, že nebudou zklamání. Čeká je napětí, rychle plynoucí děj, střídání prostředí, pohrávání si s detaily, pohyb na hraně mezi reálnem a vykonstruovaností, strach. Je to knížka, která vás v žádném ohledu nenechá na pokoji.



Díky Neoluxoru za poskytnutí recenzního textu.

Hodnocení: 90%




Lars Kepler: Lovec králíků

  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7577-060-8, EAN: 9788075770608
  • Překlad: Kloučková, Karolína
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 560 stran, česky
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Já knihu četla v dubnu, recenzi jsem psala až dnes, protože jsem se s ní musela srovnat :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat