neděle 25. června 2017

Ladislav Beran: Rendez-vous s vrahem

V edici původní česká detektivka nakladatelství Moravská Bastei MOBA vychází kniha Ladislava Berana, Rendez-vous s vrahem. 



Ladislav Beran je písecký spisovatel a bývalý kriminalista, ročník 1945, který ve svých knihách bohatě čerpá ze své policejní praxe u písecké policie. Stejně tak je tomu i u této knihy, která se odehrává na v širokém časovém rozmezí od hluboké totality přes dobu sametové revoluci do současnosti. Jedná se o drobné povídky, resp. spíše popis každodenní policejní práce – v sedmnácti kapitolách se probere všechno - od krádeží aut, přes vykradené chaty, loupežná přepadení, prostituci až po znásilnění či vraždu. Písecká kriminálka pod vedením kapitána Karase se potýká s nárůstem kriminality po amnestii v roce 1990, starosti jim dělají ale i nové kapitalistické poměry – rozmáhají se hrací automaty, do republiky se dostávají drogy, prostituce je najednou legální, vykrádají se kostely, aby se uspokojil zájem Západu po starožitnostech. Pátračka ve složení Mach, Studnička, Karas a Čtveráková ( + řada dalších) má prostě každý den co dělat. 



Když to takhle píšu, tak to zní trochu jako Dominik Dán, ale bohužel, ačkoliv už Ladislav Beran napsal taky pěknou řádku knih (tahle je třiatřicátá), nedá se to se slovenským kolegou srovnat. Knize chybí nějaká jednotící linie, jeden případ, který by přitáhl zájem čtenáře, napětí, které by udržovalo čtenářovu zvědavost. Tahle kniha, to je jen nekonečný proud drobných každodenních případů, rádoby vtipných řečí vyšetřovatelů, popisů výslechů atd. Spousta vulgarit, lehce nemoderní jazyk a přemíra „chlapáckého humoru“. 

„A nesnaž se mě, Machu, opít rohlíkem, žes cestou do práce, úplně náhodou, potkal tři betální informátory, který ti krmili uši poznatky k vykradeným chatám a bytům. To ti fakt nežeru! A bylo by příště dobrý, aby sis k paní učitelce zachoval diskrétní vzdálenost,“ otevřel kapitán Karas velký zelený sešit na porady, ale ke slovu se nedostal. „Šéfe, a tou diskrétní vzdáleností to teď myslíš jak? Nenapadlo tě, že já tohle všechno dělám a obětuju se vlastně pro děti? Ty fakt, šéfe, nevíš, že známá pedagogická zásada je, že po ránu neuspokojená učitelka za katedru rozhodně nepatří, protože to pak odnesou chudáci děti?“ A tohle jeho vystoupení šéf kriminálky už nevydýchal. „Machu, tos mě teď pořádně nasral! Čekal jsem pokornou omluvu, a ty z toho máš prdel! Donutils mě na poradě mluvit sprostě, takže dlužíš tady pátračce do „vochlafondu“ za mě stovku. Vypadni ven na hanbu!“

Musím přiznat, zdálo se mi to nekonečné…. Být z Písku, tak si to možná užiju – je tu spousta reálií v podobě místních restaurací a oblíbených lokací, jenže fakt z Písku nejsem. Jestli si pamatujete brožovanou edici Magnet, kde před listopadem vycházely krátké krimi příběhy, tak tohle je něco podobného. I když i Magnet byl asi zábavnější. Rendez-vous s vrahem si své čtenáře určitě najde, zvláště teď, před dovolenkovou sezónou – v mém případě ale tahle kniha moc nezabrala…

 foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Hodnocení: 40%




Beran, Ladislav: Rendez-vous s vrahem

  • Nakladatel: MOBA
  • EAN: 9788024374697
  • ISBN: 978-80-243-7469-7
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 272 stran, česky
  • Rozměry: 11,8 × 18,5 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat