neděle 14. července 2019

OLDstars on the ROUD 2019


OLDstars on the ROUD, to je můj oblíbený divadelní festival (navíc v mém rodném městě!). Skvěle strávený den, shlédla jsem Český ráj (stejně dobré jako kniha), vtipného Pozemšťana, zábavné Naprosté cizince a Šifru, kterou se Japoncům nikdy nepodařilo rozluštit. O trochu slabší bylo Až k zbláznění a nesedl mi Jidáš, přesto ale vážně dobrá bilance. To mladé nadšení tady je zřejmě nějak nakažlivé:-)  

Více tady.






Štěpán Kopřiva,Tomáš Kučerovský / Jan Šípal: ŠIFRA
Režie: Jan Šípal
Hrají: Petr Holub, Jiří Šatalík, Barbora Bindíková, Barbora Nadvornikova, Tereza Bočanová, Petra Šavrdová, Jana Šťastná

Pánové, nevíte si rady se ženami? Dámy, chcete se podívat, jak na muže působíte? Minihra podle komiksu Štěpána Kopřivy a Tomáše Kučerovského v podání Divadelního spolku JAK. Divadelní spolek JAK byl roku 2017 založen studenty "peďáku", kteří se shodli, že divadla není nikdy dost! Toužili dostat se na prkna, co znamenají svět... No, a taky mít s kým chodit do hospody, že...












Jaroslav Rudiš: ČESKÝ RÁJ
Dramaturgie a úprava: Daniel Toman
Režijní vedení: Tomáš Staněk
Čtou: Tomáš Bareš, Ondřej Kulhavý, Kanwar Šulc, Daniel Toman, Tomáš Weber a Jan Hausenblas

Scénické čtení z adaptace novely o současných mužích, o jejich celoživotních touhách a obavách. A jak to asi vypadá ve vedlejší ženské sauně za vysokou zdí? "Sedíme v sauně. Potíme těla i duše. Pěkně, jen do nás, ať se pořádně zrasíme!" zpocené mudrování - sebestředný mužský svět - slasti a strasti ve studené vodě "Každej den musíte vypít tři Plzně. Lidi jsou hovada. Chceš do držky? Lakuj, ale nepřelakuj! Pružit uměj jenom chlapi... osprchoval ses? A takhle si u nás žijem."

Projekt vznikl jako rezidenční dílo festivalu Šrámkova Sobotka.










Jerome Bixby / Václav Borůvka Valtr: POZEMŠŤAN
Režijní vedení: Tomáš Staněk
Účinkují: Václav Flegl, Jan Hausenblas, Ondřej Hausenblas/ Ivana Helebrantová, Hana Košťálová/ Markéta Luhanová, Martina Tylová, Nataša Valtr Frías/ Táňa Gsöllhoferová a Jiří Luhan/ Jiří Obořil

Inscenované čtení v podání "rodičovského souboru" OLDstars. Jak tenká je hranice mezi pravdou a fikcí? Kde končí realita a začíná fantazie? A je skutečně "něco mezi nebem a zemí"?






Isabelle de Toledo, Jean Mouriere: Až k zbláznění
Premiéra: 19.6.2019. překlad: Jaromír Janeček. režie: Jan Horák.

Hrají: Marie Machová, Mariana Kroupová, David Sekáč

Někdo je závislý na tabáku, někdo na alkoholu, na sexu, na čokoládě. A někdo na lásce, na někom... až k zbláznění. "Zabíjí... Kouření zabíjí! Jak má člověk poznat, že je na cigaretách závislej?... Vyvolává stárnutí kůže!... Na věku taky trochu závisí, ne?... Závislost způsobuje přítomnost nikotinu v organizmu. Ta se vytvoří po letech kouření. Někdy i dřív. Někdy to stačí jen jednou. Jediný setkání. Projeví se to pocitem nutnosti, že něco chybí. Pocitem absťáku. Nic ho nedokáže zahnat. A člověk je v pasti. A už je pozdě. (Rozesměje se) Uvědomit si souvislosti, sounáležitost s lidma, který tu touhu vyvolávaj... Jak tý touze odolávat?... Myslet na rizikový situace. Naučit se jim vyhýbat. Předcházet charakteristic- kejm příznakům. Myslet na novej život s novejma návykama, novejma rytmama, novym vztahem k času. Nutkat, vyvolávat, záviset... vzdorovat, předcházet, obejít se, zabít... Musím se z toho dostat! Jak dlouho mi to bude trvat?... Příliš. Příliš dlouho. Dostat to z hlavy ven."












Paolo Genovese, Paolo Costella, Rolando Ravello, Filippo Bologna, Paola Mammini: Naprostí cizinci
Premiéra: 12.6.2019. režie: Jan Horák.
Hrají: Tereza Heyduková/Barbora Krchovová, Kateřina Němcová/Jana Stupavská, Karolína Růžičková/Eliška Frankeová, Jakub Dušek, Vojtěch Dušek/Martin Leták, Jiří Maršál, Matěj Votoček

Skupina přátel se schází k pohodové večeři. Znají se důvěrně celé roky a také další setkání by se neslo v duchu lehkého škorpení a nostalgických vzpomínek na to, co bylo... kdyby se nezrodil zdánlivě nevinný nápad: dát mobilní telefony na stůl a sdílet každou SMS i každý příchozí hovor. Kolik toho o sobě nesmíme vědět, abychom mohli zůstat přáteli, milenci, manželi, rodiči...?












Lot Vekemans: Jidáš
Premiéra: 1.9.2019. Překlad: Jitka Jílková. Režie: Matyáš Řezníček.
Hraje: Petr Jeřábek
Monodrama o muži, jehož jméno je symbolem zrady. 

Ano, ano…
Když to Ježíš řekl, teprve to na něj v plné síle dolehlo a dodal otevřeně: "Je to tak, jeden z vás mne zradí." Petr se naklonil k učedníkovi, který byl u stolu Ježíšovi nejblíže, a naznačil mu, aby se zeptal. Ten se obrátil k Mistrovi: "Pane, kdo to je?" "Ten, kterému podám chléb," odpověděl Ježíš, namočil kousek chleba do omáčky a podával ho Jidášovi. Ano. Jistě.



Žádné komentáře:

Okomentovat