neděle 4. srpna 2019

Gene Deitch: Z lásky k Praze

Jednou z knih loňského jarního knižního čtvrtka byla na první pohled nenápadná autobiografie amerického animátora a režiséra Gene Deitche, který řízením osudu prožil většinou svého života v Praze. Z knihy, která předtím vyšla již v několika vydáních v angličtině, se velmi rychle stal trhák, který řízením osudu (prostřednictvím slevové akce v Kosmasu) o rok později doputoval i ke mně:-)



Kdo by se nechtěl podívat na uplynulé půlstoletí z nadhledu? Očima člověka, který přijel ze svobodné Ameriky do komunistického Československa na konci 50. let minulého století, a ač tu měl původně pobýt jen asi 10 dní, žije zde už přes 60 let? Gene Deitch je americký režisér a scénárista animovaných filmů pro děti, který byl v roce 1959 vyslán do Československa, aby navázal spolupráci se zdejšími animátory. Cílem bylo  vyrábět tu levně animované filmy pro americký trh. V té době mu bylo 35 let, doma v USA měl manželku a tři malé děti. Ve studiu Bratři v triku ale poznal osudovou lásku svého života, animátorku Zdenku Najmanovou (mimochodem v té době také šťastně vdanou matkou pětiletého syna) a jeho život se otočil vzhůru nohama. Postupně následovaly dva rozvody a jeden sňatek a trvalé přesídlení Deitche do Československa. Deitchovi se ale podařilo uchovat si nebývalá privilegia - pracoval pro Američany, takže bral plat v dolarech, mohl volně cestovat po světě, a to posléze i se svou manželkou, mohl jezdit nakupovat nedostatkové zboží do západního Německa, měl přístup k americkému tisku apod., to vše v kulisách na jeho poměry neskutečně levného Československa - jednotné ceny, nízké nájmy, bohaté kulturní vyžití, bezplatné zdravotnictví apod. 



Deitchův pohled na tehdejší realitu je docela vtipný a osvěžující. Všímá si věcí, které Češi v té době vůbec neregistrovali, komentuje politickou situaci, byť celý život byl důsledně apolitický, srovnává výhody i nevýhody žití v socialismu, skládá postupně mozaiku naší národní povahy, je vidět, že má Čechy doopravdy rád. Oceňuje náš humor, kreativitu, schopnost přežít, naši bohatou kulturu, to vše komentuje s americkým optimismem a/nebo naivitou, sem tam je ale i vlídně kritický. Hodně se dozvíme o kulturním dětí té doby, o setkáních a přátelstvích se zajímavými lidmi (Trnka, Brdečka, Hoffmeister, Werich) a lehce i o práci, kterou v ateliérech Krátkého filmu měl. Deitch je například držitelem Oscara za protiválečný film Munro, který tady vznikl, málokdo do vydání knihy tušil, že se v Československu natáčely některé díly Pepka námořníka, Toma a Jerryho a že tu v šedesátých letech s Trnkou pracovali na první (bohužel nakonec nerealizované) celovečerní verzi kresleného Hobbita. 



Gene Deitch prožil v Praze konec temných padesátých let, nadějná léta šedesátá, která vyvrcholila Pražským jarem a následně sovětskou okupací, přečkal normalizaci let sedmdesátých i postupný rozklad socialistického režimu v letech osmdesátých. Vrcholem jeho života pak byla Sametová revoluce, které v knize věnuje poměrně značný prostor. Deitch se v knize netají tím, že nikdy nechtěl hrát roli bojovníka za svobodu, hrdiny, který by se stýkal s disidenty apod. Jeho hlavním životním motorem byla manželka, z lásky k ní se v knize mnohokrát vyznává, nikdy nechtěl svými politickými postoji ohrozit pohodlný život, který si tady spolu v rámci možností vybudovali, práci, kterou dělali a která je moc bavila. 


Knížka je krom dějin velkých a malých plná různých historek, anekdot, vzpomínek na přátele apod. Je to moc milé čtení, nicméně pokud by se trochu víc zapracovalo na redakci, mohl být výsledek ještě o malý kousek lepší. Velkou práci ale každopádně odvedla překladatelka Radka Smejkalová, která bude mít na čtivosti knihy dost velký podíl.  Máte-li chuť zavzpomínat na roky minulé, nebo byste se chtěli dozvědět, jak se tady žilo Vašim rodičům a prarodičům, jsou vzpomínky tohoto "interního expata" skvělým způsobem, jak se do toho pustit. 




Hodnocení: 90%


Gene Deitch: Z lásky k Praze 
  • Nakladatel: Garamond
  • EAN: 9788074074103
  • ISBN: 978-80-7407-410-3 
  • Originál: For the Love of Prague
  • Překlad: Smejkalová, Radka
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 352 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,7 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat