sobota 9. listopadu 2019

Vendula Chalánková: Vernisáž

Českou výtvarnici Vendulu Chalánkovou sleduji už docela dlouho, přijde mi vtipná a zábavná. A letos na podzim jsem se konečně dočkala i výstavy v naší Oblastní galerii v Lázních. Vyrazila na komentovanou prohlídku s kurátorkou Markétou Kroupovou a dost jsem si to užila. Na návštěvníky tu čekají tu ilustrace ke knize Jacquese Rupnika (včetně tatíčka Masaryka), dva obří Václavové Havlové (jeden přikulující a druhý s plackou OF ve sněhové vánoci - oba se dostali i na placky, které jdou v galerii na dračku), ukázky z cyklů z brněnské Zbrojovky, kde má Vendula Chalánková svůj ateliér, cyklus Šanony i ukázka ze série Elektrospotřebiče. Portfolio Venduly Chalánkové je ale nepoměrně širší - podívejte se ostatně na její web: http://vendulachalankova.cz/



A co se píše na stránkách galerie?


Vendula Chalánková studovala v letech 1999 – 2006 Fakultu výtvarných umění v Brně, ateliér environment Vladimíra Merty a Mariána Pally. V roce 2001 podnikla stáž v intermediální škole Milana Knížáka na AVU v Praze a o 3 roky později v ateliéru intermedia Václava Stratila na FaVU v Brně. V tomtéž roce (2004) podnikla cestu do Indie, která pro ni byla zlomová. O rok později absolvovala ještě stáž na Facultad de Bellas Artes de Cuenca ve Španělsku. Je držitelkou několika ocenění, z nichž nejdůležitější je Zlatá stuha za knihu O ČERVENÉ KARKULCE, za výtvarnou část knihy pro začínající čtenáře za rok 2009, nominace na výroční cenu Muriel v roce 2015; kniha Proč nejsi jak chlapi v práci, vole? byla nominovaná v kategorii nejlepší původní scénář, a roku 2016 přišla nominace v Czech Grand Design.



Účastní se řady skupinových výstav a vystavuje též samostatně. Je zastoupena v soukromých i veřejných sbírkách jako např. v Národní galerii v Praze, v Moravské galerii v Brně nebo Muzeu umění v Olomouci.



Vendula Chalánková: Vernisáž



Průřez volnou tvorbou i ilustracemi autorky se specifickým humorem na komorní ploše grafického kabinetu, Figurální motivy pro novou knihu Jacquese Rupnika "Střední Evropa je jako pták s očima vzadu" v čele s Václavem Havlem se střetávají s tématy jako kritika konzumní společnosti nebo otupené mezilidské vztahy, kterým se Vendula Chalánková průběžně věnuje. Výstava dala příležitost k obsahovému propojení straších prací na téma např. elektrospotřebiče s obdivovanou osobností nedávné historie. Zároveň se protíná práce volná s prací na zakázku, malba s kresbou a koláží.




















Žádné komentáře:

Okomentovat