pondělí 5. června 2023

Hana Zobačová: Nikdo nejde z kola ven

Možná jste to už postřehli, dlouhodobě mě zajímají knihy, které dětem vysvětlují jinakosti. Nemoci, postižení, zvláštní chování - je to oblast, o které se pořád ještě moc nemluví a dětem ty informace pak chybějí. Vhodná knížka (třeba i pro společné čtení) pak může být něčím "oči otvírajícím". Někde na internetu tak na mne vyskočila kniha Hany Zobačové: Nikdo nejde z kola ven. Moc jsem to nezkoumala, dala jsem si rezervaci v knihovně a na knihu úspěšně zapomněla. Minulý týden na mě konečně došla řada, a tak jsem si v pátek večer otevřela knihu pro děti. Dočetla jsem ještě tentýž den a byla nadšená.



Kniha s podtitulem Detektivní encyklopedie handicapů je určena nejen dětem. Je výjimečná (mimo jiné) tím, že má několik vrstev - oranžovou, zelenou a modrou (+ bonusy) a dá se tak použít pro různé věkové kategorie čtenářů.

Dětem je určená "oranžová vrstva", která vypráví příběh dětí ze čtvrté třídy jedné základní školy. Pavlovi, klukovi s autismem, někdo sebral jeho tablet, který mu pomáhal v učení i v uklidnění. Pavla to hodně rozhodilo, a tak se spolužáci rozhodli, že se pokusí vypátrat, co se stalo. Postupně do své detektivní party přibírají různé děti, které mohou díky svým zvláštním schopnostem pomoci. V této pátrací části knihy tak poznáme hlavního vypravěče Aleše, kterému nejde psaní, Matěje, který má astma, Oldu, který koktá, Janičku, která má silné brýle, někdy musí používat lupu a bílou hůl, Kimova neslyšícího tátu, kamaráda z lázní Martínka s mentálním postižením, Míšu, který skončil po úraze na vozíku a další děti, které jsou nějak odlišné, ale to vůbec nevadí. I tak mohou chodit do školy a být kamarády.

Zelená část knihy je také určena dětem, týká se hlavního příběhu, ale nevypráví, nýbrž vysvětluje. Proč je ve škole asistentka pedagoga a co tam vlastně dělá, jak se chovat k lidem s autismem a s mentálním postižením, v čem může pomoci logopedka a v čem školní psycholog, co všechno může působit problémy lidem s poruchou zraku na ulici, jak komunikovat s lidmi, kteří neslyší atd. Dotýká se i dalších školních oblastí - šikany, poruch chování a nabízí návody, jak je řešit, na koho se obrátit. Vše popsáno velmi jednoduchým jazykem a srozumitelně, s příklady a konkrétními radami. 

Modrá část knihy obsahuje složitější informace určené zkušenějším čtenářům. Používají se tu odborné výrazy (okluzor, oftalmopedie, orientační prvky pro nevidomé, somatopedie, emoční inteligence, mutismus, vývojová dysfázie), jsou tu vysvětleny širší souvislosti, hodně se tu mluví o kompenzačních pomůckách apod. Tuhle vrstvu knihy asi ocení starší studenti, kteří tu mohou čerpat inspiraci pro samostatnou práci, velmi důležitá bude ale pro dospělé - pedagogy nebo rodiče, kteří mohou tyto informace například při společném čtení zprostředkovat i těm méně zkušeným. 

Jako bonusy jsou pak u každé kapitoly různé rébusy, doplňovačky, zajímavosti, nápady na hry, kulturní tipy (The Tap Tam, Vidím nevidím, Řvi potichu, brácho).

Knížka mi přišla naprosto skvělá. Nechybí tu napínavý příběh, do kterého se děti mohou vžít (navíc s pěkným poučným koncem:-), zároveň je tu ale srozumitelně vysvětleno to, s čím se děti díky inkluzi běžně potkávají ve škole - že nejsme všichni stejní, že někdo to má v životě těžší a nemůže dělat to, co ostatní, že mu ale může jít něco jiného. Že není nutné někoho vyčleňovat jen proto, že mu něco nefunguje. Dozví se, jak se jejich spolužáci s handicapem cítí, co by ocenili, co jim vadí, i to, jak jim může okolí pomocí. Výborná knížka pro společné čtení - ať už ve škole, nebo doma, přičemž zaujmout může jak menší děti (první stupeň), tak i ty starší. Díky několika nastaveným úrovním knihy se pak poučí i dospělí (a ti to možná potřebují nejvíc...). Navíc má kniha docela hezkou výpravu, ilustrace Libora Drobného knížku hezky doplňují (a konečně se jméno ilustrátora dostává i na obálku knihy). 



Mgr. Hana Zobačová je česká speciální pedagožka, poradce rané péče a autorka knih. Specializuje se na práci s dětmi s poruchou autistického spektra, ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta vydala několik publikací, určených právě této skupině dětí, včetně několika klasických pohádek odvyprávěných pomocí piktogramů. Určitě se po nich podívám. 

 
 


Usoudila jsem, že si pár knih pořídím a budu rozdávat (konec školního roku se blíží, za dobré vysvědčení knihu, paní učitelka by taky mohla dostat dárek:-).

Hodnocení: 100%


Hana Zobačová: Nikdo nejde z kola ven   (Detektivní encyklopedie handicapů)
  • Nakladatel: Portál
  • EAN: 9788026219262
  • ISBN: 978-80-262-1926-2
  • Doporučená prodejní cena: 349 Kč
  • Ilustrace: Drobný, Libor
  • Popis:1× kniha, vázaná, 96 stran, česky
  • Rozměry: 20 × 22,6 cm
  • Rok vydání: 2022 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat