pondělí 17. července 2023

František Šmehlík: Šelma

V roce 2023 se poprvé udělovaly žánrové Magnesie Litery, v kategorii detektivka získal cenu politický thriller Františka Šmehlíka Šelma. Jeho předchozí dílo, Slyšet jeleny zpívat, jsem četla a docela mě i bavilo (Beskydy mě jako dějiště krimi románů obzvláště berou), tak jsem s nadějí vyhlížela nový kousek. Ten mi také záhy přistál na stole jako dárek k životnímu jubileu. Jenže 520 stránek, to si v kuse jen tak nestřihnete. A tak se mnou Šelma počkala na léto, kdy na ni konečně přišla řada.

 


O čem kniha je? Těšit se můžete na reálie, které částečně připomínají současnou (nebo nedávnou) politickou realitu středoevropského prostoru. Vražda mladého investigativního novináře a jeho přítelkyně - to zní jak případ Kuciak před pěti lety na Slovensku. Slabý předseda vlády Beran, se kterým manipuluje vedoucí jeho sekretariátu - kdo by si nevzpomněl na Petra Nečase a kabelkovou královnu Janu Nagyovou? Mladý a dredatý poslanec Voňavka, dosud studující práva - kombinace Bartoše s Dominikem Ferim? Jméno hlavní vyšetřovatelky z olomoucké kriminálky (Laura Ara) mi zase trochu připomíná komisařku Marii Výrovou od Nejsvětější Trojice, ona sama jako by z oka vypadla svým autistickým předlohám (můžete si vybrat dle vlastního vkusu: Saga Norén, Kim Stone nebo Lisbeth Salanderová). I jeden velkopodnikatel z oblasti potravinářství a zemědělství s politickými ambicemi by se v naší nedávné minulosti našel.

Příběh je každopádně poměrně spletitý. Na začátku je slovní potyčka, při které ministr vnitra napadne před zraky kamer mladého novináře. Ten získal fotografii z bordelu, na které je ministr v družném hovoru se špičkami podsvětí a hodlá o všem podrobně napsat. Kauza se teprve rozjíždí, když je novinář i se svou přítelkyní studentkou nalezen zavražděný na chatě kousek od Šumperka. Jedná se o chladnou politickou vraždu na objednávku? Přítelkyně Lenka byla ale zavražděna úplně jinak, velmi brutálně a bestiálně. Přesně takhle zamřela před 7 lety nedaleko odsud jiná mladá žena, po ní pak v rychlem sledu následovaly další dvě oběti. Najít sériového vraha, kterému se s ohledem na sexuální podtext a způsob provedení činů začalo říkat Porodník, se nikdy nepodařilo. Mohl se vrátit a začít znovu vraždit?

Vrchni vyšetrovatelka Laura Ara z olomoucké kriminálky se spolu se speciálně sestaveným týmem kriminalistů, do kterého patří i specialistka z ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu), nebo psychopatolog specializující se na sériové vrahy, pouští do vyšetřování. V úvahu připadá mnoho možných linek - jednu z nich zastupuje pátrání po kosovském Albánci Attilovi, který dlouhodobě působí v Česku jako černá ruka mafiána Filipa Horkého - ta kriminalisty přivede až do Záhřebu, kde narazí na další staré případy vražd mladých žen. Stopy vedou ale také do vysoké politiky, k zahraničním zločineckým gangům, do diplomacie či do kontrarozvědky. Policekní práce je ostře sledovaná,  po vraždě mladých lidí se mobilizuje veřejnost a schyluje se k vládní krizi. Laura Ara, která má poměrně značné mezery v komunikaci s lidmi (nikdy necítí strach, neprožívá emoce, říká věci na rovinu, zdá se, že nemá smysl pro humor), se tak musí setkávat s lidmi, se kterými dosud neměla co do činění - včetně prezidenta republiky. Velkou část knihy pak ale tvoří pečlivě popsaná každodenní práce kriminalistů - výslechy svědků, hledání motivů, obhlížení terénu, rodinné poměry kriminalistů. Šumperk je, zdá se, městem hříchu...

Jako flashbacky se pak v knize objevují výjevy z minulosti pachatele, které postupně objasňují jeho rodinné zázemí, děsivé formativní zážitky z dětství a snad i jeho motivaci. Pečlivý čtenář (jako já:-) tak dokáže vraha odhalit dřív než kriminalisté, přesto ale kniha graduje a spěje k několika opravdu nečekaným odhalením.

Šelma je detektivkou severského střihu - nechybí brutální scény jak od Joa Nesbøho, politické pozadí à la Stieg Larsson, bestiální psychopatický sériový vrah, který by se klidně hodil do série od Larse Keplera, nebo speciální postava hlavního vyšetřovatele s démonem z minulosti v sobě. Celou dobu tedy máte trošku pocit, že už jste to někde četli nebo slyšeli, ale to se dá odpustit, pokud má kniha spád a baví. A to tedy Šelma rozhodně má, nudit se nebudete.

Osobně bych trochu zredukovala počet postav a i některé linie (byť na konci všechno zaklaplo a fungovalo) - bylo by to ke čtenářům ohleduplné:-) Knihu jsem si přesto velmi užila a vlastně jsem z ní úplně nadšená, příjemně mě překvapila. Těším se už teď na pokračování - Šelma má totiž být prvním dílem zamýšlené trilogie.

František Šmehlík (* 1995) pochází z Ostravy. Od dětství se věnuje vrcholově judu (3x mistr republiky, startoval na ME, MS i na evropské olympiádě mládeže). Vystudoval bohemistiku na Univerzitě Palackého. V roce 2015 vydal soubor hororových povídek Temné znamení, v roce 2021 vyšel v nakladatelství Argo jeho první detektivní román Slyšet jeleny zpívat. Z mého pohledu slibný mladý autor:-)


Hodnocení: 95%

 



František Šmehlík: Šelma
  • Nakladatel: Argo
  • EAN: 9788025739150
  • ISBN: 978-80-257-3915-0
  • Doporučená prodejní cena: 498 Kč
  • Popis:1× kniha, vázaná, 520 stran, česky
  • Rozměry: 14,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2022 (1. vydání) 

Žádné komentáře:

Okomentovat