středa 18. prosince 2013

Timur Vermes: Už je tady zas

Adolf Hitler? V Berlíně? V roce 2011?! Nikdy by mě nenapadlo knihu s tímto námětem číst. Ale jedna moje kamarádka si právě tuto knihu přeje k vánocům, tak jsem zakoupila, nahlédla a už neodložila. Bavila jsem se královsky od začátku až do konce.  A asi nejen já - jen v Německu se románu prodalo už přes milion výtisků. 


Jednoho časného odpoledne roku 2011 se na nevyužívaném pozemku uprostřed Berlína probudí Adolf Hitler. Má na sobě uniformu nasáklou nějakým palivem ("... snad se mi Eva pokoušela uniformu vyčistit, použila ovšem přehnané množství technického benzínu, člověk by řekl, že na mě vylila rovnou celý kanistr...") a vůbec se nemůže upamatovat, co dělal minulý večer, v dubnu 1945.  Ujme se ho prodavač novinového stánku, který je Hitlerem zaujat - myslí si, že jde o imitátora, komika na volné noze, který to s tím předváděním führera dovádí trochu ad absurdum. 
Nechá ho u sebe pár dní bydlet a jeho nový podnájemník s pomocí tisku pomalu začíná chápat realitu. Z některých věcí je nadšen: "První hodiny u stánku patřily prostým dělníků a penzistům. Moc toho nenamluvili, kupovali kuřivo, ranní noviny, především list jménem Bild byl velice oblíbený, zejména u starších osob, předpokládal jsem, že je tomu tak proto, že vydavatel upřednostňoval neslýchaně velké písmo, aby i lidé se slabým zrakem nepřišli o informace. V duchu jsem byl nucený připustit, že je to vynikající nápad, něco takového nenapadlo dokonce ani horlivého Goebbelse.", jiné - např. televize plná kuchařských show, či ženy venčící psy a sbírající po nich jejich exkrementy, ho matou. Střet s realitou samozřejmě přináší mnohé další komické situace, které Hitler poměrně vtipně komentuje.
Tím to ale nekončí. Trafikant ho představí lidem od televize a Hitler dostane příležitost vystoupit v jakémsi laciném xenofobním pořadu - a zhostí se toho na výbornou. Neříká sice  nic jiného, než říkal vždy, lidé ho ale berou jako výtečného imitátora a jeho řeči považují za legraci a parodii, případně za velmi trefný komentář aktuální reality. Hitler získává na popularitě, jeho video se objeví na youtube, počty lajků se počítají na statisíce, velmi rychle ovládne moderní technologie (vtipné scénky, kdy si vůdce vybírá telefonní zvonění a volí jméno pro svůj e-mail jsou jen začátkem) a i díky nim získává nové příznivce. A jeho hvězda opět stoupá vzhůru, protože ovládat masy, to mu přece vždycky šlo... A i když si všichni kolem myslí, že je to jen zábava, Hitlerovy cíle jsou pořád stejné - přece silné a čisté Německo. Nakonec se rozhodne i pro návrat do politiky - a z jeho volebního hesla ("Všechno nebylo jenom špatné") mrazí v zádech... 
Kniha je psána z pohledu hlavního hrdiny a je neskutečně čtivá a zábavná - a to i přesto, že"židovská otázka není legrační". Když jsem knížku otvírala, měla jsem trochu obavy - jak se tu bude podávat druhá světová válka atd. Pravda je, že  Hitler se často vrací v myšlenkách do minulosti, ale děje se tak hlavně proto, aby komentoval naši současnost a srovnával. Nu, nevycházíme z toho zrovna pěkně... Na Hitlerově novodobé raketové kariéře je velmi názorně předvedeno, jak by to také mohlo s námi skončit - ačkoliv si všichni říkáme, že některé věci se už nikdy nebudou opakovat, asi by stačil jeden schopný demagog... Na jednoduchá řešení přece vždycky slyšíme, je to tak lákavé... A to nejen v Německu... Vyhrocená situace ve společnosti se té předválečně navíc v lecčems podobá... No, nakonec abychom byli rádi, že v čele státu máme ty naše nýmandy... 
Vtipná a chytrá kniha, která Vás donutí zamyslet se - že bych jich pod ty stromečky rozdala víc?:-)

Hodnocení 5/5
Timur Vermes: Už je tady zas (v originále: Er ist wieder da)
Nakladatel: Argo
Překlad: Škultéty, Michaela
Rok vydání: 2013 (1. vydání)





1 komentář:

  1. Ten přebal je úžasný! Když jsem knihu viděla poprvé v knihkupectví, tak jsem ji nejdřív jenom tak přeletěla pohledem, ale pak mi v hlavě něco secvaklo a musela jsem se jít podívat pořádně, protože „To se mi zdálo, nebo je na tý obálce Hitler?" :D Všude na knihu slyším samou chválu, tak si říkám, že by stála za přečtení. :)

    OdpovědětVymazat