středa 18. června 2014

Eric-Emmanuel Schmitt: Manželské vraždění

Divadelní hra o manželství a o tom, zda má vlastně smysl....

Prostřednictvím Knihoběžníka ke mně doputovala další kniha. Jejím autorem je Eric-Emmanuel Schmitt, jeden z nejznámějších současných francouzských dramatiků a spisovatelů. Četla jsem od něj a v podání herců Klicperova divadla viděla fenomenálního (a smutného) Oskara a Růžovou paní a v divadle v Uherském Hradišti viděla Hotel mezi dvěma světy. Manželské vraždění dávají s velkým úspěchem už devátý rok v Divadle na Jezerce s Jaroslavem Duškem a Natašou Burger.


Oficiální anotace:
Manžel Gilles se po nejasném úrazu hlavy a ztrátě paměti vrací z nemocnice, manželka Líza se mu snaží pomoci a připomíná jejich dosavadní společný život. Postupně vycházejí najevo překvapivé okolnosti a čtenář se zatajeným dechem sleduje měnící se Líziny výpovědi a stále nové a nové verze jejich minulosti. Mohou z toho s takovou tíhou prožitků vůbec vyváznout a žít spolu dál? Má v dnešní době manželství ještě smysl?
Gilles je spisovatel, autor detektivek. Manželské vraždění je jeho nejlepší detektivka, alespoň on si to myslí. Jeho žena ale tuhle knihu nesnáší, má pocit že se v ní odráží jejich vlastní manželství, resp. že její manžel jejich manželství takto vnímá. Navíc si ani není jistá jeho věrností, což vyústí v nečekaný čin... Gilles se ovšem po 14 dnech vrací z nemocnice a předstírá amnézii, aby tomu všemu přišel na kloub... 


Gilles: Takže já mám na všechno teorii?
Líza: Skoro na všechno. Nestrpíš, aby ti psací stůl uklízela. Protože tomu nepořádku, jak se ti tu vrší papíry, říkáš "historický řád archivace". Říkáš, že knihovna bez prachu je knihovna v čekárně u zubaře. Tvrdíš, že drobky nejsou žádná špína, protože chleba přece jíme. Tuhle jsi mi řekl, že drobky jsou slzičky chleba, který pláče, když ho řežeme. Takže máme uplakanou celou postel i kanape. Zásadně nevyměníš prasklou žárovku, protože máme držet smutek za světlo. Aspoň pár dní. Po patnácti letech studia a manželského soužití se mi podařilo najít společného jmenovatele tvých teorií. Základní teze zní: hlavně doma nic nedělat!
Dialogy jsou brilantní (zábavná je zvlášť historka o vzájemném seznámení) a na prknech, která znamenají svět, to musí krásně fungovat. Ale i kniha stojí za přečtení. Můžete ji brát jako zamyšlení nad stereotypem ve vztazích, nad tím, o čem se nemluví, ale mělo by, nad možnostmi začít znovu či nad mužským a ženským pojetím lásky. Pěkně se to četlo:-)
Hodnocení: 4/5

Eric-Emmanuel Schmitt: Manželské vraždění (v originále: Petits crimes conjugaux)

  • Nakladatel: Albatros
  • EAN: 9788000015279
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 112 stran, 10 × 17 cm, česky
  • Rok vydání: 2005

Žádné komentáře:

Okomentovat