sobota 22. listopadu 2014

Rainbow Rowellová: Eleanor a Park

Eleanor a Park, to je letošní hit z kategorie Young Adults. Divíte se, co to čtu? Jojo, když mně bylo jako hrdinům této knihy, tak kategorie Young Adults ještě neexistovala, já vím. Ale někdy je docela zábavné přečíst si něco mimo obvyklý záběr a tahle kniha je právě z tohoto soudku.



Eleanor je šestnáctiletá, divná, tlustá holka z dost sociálně slabé rodiny. Doma je neustále dusno, protože nevlastní otec chlastá a mlátí Eleanořinu matku, všichni žijí v nevyhovujícím bytě, kde se pět dětí tísní v jednom malém pokoji. Často nemají co jíst, o tom, že by  měla svůj vlastní zubní kartáček nebo třeba walkmana (děj knihy se odehrává v polovině 80. let minulého století) si může Eleanor jen nechat zdát. I kdyby fakt chtěla, tak nemůže žít jako její vrstevníci, nemá ty správné hadry, nezná tu správnou muziku - kde by k tomu taky přišla? A tak má pocit, že ji všichni ve škole nenávidí, ostatně podobně jako své spolužáky nesnáší ona.  

Park patří mezi ně, je to Eleanořin stejně starý spolužák, který žije sice ve velmi funkční rodině, kde se všichni milují a respektují, ale ani on tak úplně nezapadá. Je totiž poloviční Korejec - jeho otec bojoval v korejské válce a matku si s sebou dovezl domů do Států. Eleanor a Park se spolu potkají ve školním autobuse a i když to na začátku na žádné sympatie nevypadá, ba naopak, postupně se začnou seznamovat - přes komiksy, které Eleanor čte Parkovi přes rameno a které ji nakonec půjčí, přes muziku, kterou si Park pouští do sluchátek. Časem zjistí, že si mají o čem povídat a nezůstane jen u toho - mezi těmito podivnými teenagery začne klíčit vztah, první láska... Jenže je tu přece jen tolik věcí, které tomu brání - šikana ve škole, odlišné způsoby života obou rodin, oplzlé nápisy, které se objevují na Eleanořiných sešitech, Parkovy konflikty s otcem atd atd. Chcete vědět, jak to dopadne? No přece jako všechny první lásky...:-)

Tuhle knížku jsem přečetla za jediný den, v mezidobí, kdy jsem čekala ve frontách na nejrůznějších úřadech a přejížděla prostředky MHD z jednoho konce města na druhý (vyřizovat si komplet nové doklady, to chce dost nervů a času). A musím přiznat, že mi to s touhle knihou poměrně uteklo. Kapitoly se v knize střídají, vždy jedna je psána z pohledu Eleanor a druhá je vyprávěna Parkem. Holčičí a klučičí pohled na svět a různé náhledy na jednu a tu samou situaci. Teenagerovské problémy, kterým se dospělý už jen usmívá, ale které jsou v určitém věku tím největším problémem na světě. 

Jen jsem trochu nepochopila to zasazení do 80. let - kniha totiž obsahuje  velké množství socio-kulturních odkazů, na komiksové hrdiny, filmy té doby, na muziku, která se tehdy hrála a poslouchala. Nemyslím, že by se současná generace tak orientovala v tom, co letělo před 25-30 lety a pro generaci jejich rodičů přece není tahle školní romance primárně určena, nebo se pletu?  Já jsem se samozřejmě neorientovala taky, jen si vzpomeňte, co u nás frčelo třeba právě v tom v roce 1986, kdy se kniha odehrává... (dle Wikipedie byly československými hity toho roku: Jiří Korn - Karel nese asi čaj,  Balet - Hej pane diskžokej, Petra Janů - Už nejsem volná, Karel Gott a Marcela Holanová - Čau lásko...). Nebo, že by se tahle kniha vezla na všeobecné retro-vlně?


No každopádně, autorka knihy, spisovatelka Rainbow Rowell, na čtenáře myslela a na jejím blogu jsou připraveny ke stáhnutí výběry, které si Eleanor s Parkem navzájem nahrávají a pouštějí (http://rainbowrowell.com/blog/2013/03/eleanor-park-all-the-playlists-all-the-music/).

Máte-li doma romantickou slečnu ve věku 14-16 let, tak touhle knížkou jí pod stromeček určitě potěšíte. S hrdiny se dá ztotožnit, nejsou to ani vlkodlaci, ani královny plesu, no a první láska, to je přece věčné téma. Navíc - tahle sladká obálka se bude v dívčí knihovničce vyjímat:-)  A asi nebudete litovat, pokud si ji předtím přečtete taky.  Je osvěžující vrátit se na chvíli do středoškolských let a vzpomenout si, jaké to bylo, když... 

A navíc, pokud dáte na žebříčky: tahle kniha se ocitla v TOP TEN  Nejlepších knih Amazonu za rok 2013 (kategorii Teen and Young Adults vyhrála) - takže to vážně nebude marné... 

Díky Neoluxoru za recenzní text.


 

Hodnocení: 85%



Rainbow Rowellová: Eleanor a Park
  • Nakladatel: Yoli
  • ISBN: 978-80-87543-26-9, EAN: 9788087543269
  • Originál: Eleanor and Park
  • Překlad: Kunová, Jana
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 328 stran, 12,6 × 20 cm, česky
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Parádní recenze! Pěkně napsaná a dokonce jsem se zasmála. Řekla bych, že si knížku přečetla, jak mě recenze navnadila, ale bohužel jsem už knihu četla :D
    V.

    OdpovědětVymazat