sobota 1. listopadu 2014

Liane Moriarty: Manželovo tajemství

Stačila jediná drobnost, omylem nalezený dopis na rozloučenou. Osudy několika rodin se během jednoho předvelikonočního týdne převrátí vzhůru nohama.
 

Hrdinkami knihy Manželovo tajemství jsou tři ženy – Cecilia, Tess a Rachel. Cecilia prožívá docela příjemné životní období. Miluje svého manžela i své tři krásné dcery, je úspěšná v byznysu a hrozně ji baví práce pro ostatní – angažuje se ve škole i v církevní komunitě na australském předměstí Sydney, kde všichni žijí. Jednoho dne se ale něco stane – náhodou objeví zapomenutý dopis, který jí kdysi napsal manžel a který má otevřít pouze v případě jeho smrti. Cecilia řeší dilema, zda otevřít Pandořinu skříňku, její muž jí přece nikdy nic netajil a navíc je živý a zdravý…



Také Tess si donedávna myslela, že má skvělé manželství. Je tedy naprosto šokována, když jí manžel oznámí, že se zamiloval do sestřenice, která je zároveň její nejlepší přítelkyní a kolegyní ve firmě. Co dělat? Tess sbalí syna a odjíždí k matce do Sydney. Do cesty se jí připlete láska z mládí, dnes učitel tělocviku v místní škole – a jen flirtem to neskončí… Jenže tenhle učitel je možná vrah – to si alespoň myslí třetí hrdinka této knihy Rachel. Před mnoha lety byla její dcera Janie zavražděna a policie nikdy nenašla pachatele. Rachel se s tím nemůže ani po letech smířit a je přesvědčená, že za činem stojí Janiin tehdejší tajný ctitel, dnešní učitel. Psychické pohodě nepřidává ani fakt, že se její syn s milovaným vnukem stěhují na dva roky do New Yorku. Jak s tím vším souvisí tajemství, které se Cecilia dozvěděla ze starého dopisu na rozloučenou? Jisté je, že nic už nebude jako dřív…

Trochu detektivka, trochu psychologický román ze středostavovského prostředí. To prostředí mě ostatně poměrně dost zaujalo. Takhle nějak si představuju 60. léta na Západě. Ženy jsou krásné a upravené, dokonalé hospodyně s domovem bez poskvrnky, fungují jako taxikářky pro své děti a nejdůležitější věcí na světě je na Velký pátek posnídat doma pečené mazance se spoustou másla. Ne, že by mi ten důraz na rodinnou pohodu nebyl sympatický, ale nejsem si jistá, jestli to zrovna takhle v současné Austrálii funguje. A současný román to určitě je – Cecilia přece vyřizuje své objednávky plastového nádobí prostřednictvím iPadu.

Neméně zajímavá byla ale psychologická rovina románu – váhání nad tím, jak žít dál poté, co člověk zjistí, že žije s někým jiným. Každý čtenář si může položit stejnou otázku – co by dělal? Dokázal by odpustit? Je spravedlnost důležitější než láska a důvěra? Je v pořádku, když za vše nakonec zaplatí někdo naprosto nevinný?

Neoluxoru tímto děkuji za recenzní kopii.
Hodnocení: 80 %


Liane Moriarty: Manželovo tajemství
  • Nakladatel: Ikar
  • ISBN: 978-80-249-2589-9, EAN: 9788024925899
  • Originál: The Husband´s Secret
  • Překlad: Kadlecová, Šárka
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 391 stran, 15,5 × 23,4 cm, česky
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat