pondělí 15. prosince 2014

Catharina Ingelman-Sundberg: Brambory na vloupačku

"Než strávit zbytek života v domě pro seniory, to snad radši do vězení...", tak zní ústřední motto komediální kriminálky Brambory na vloupačku.



Hlavními hrdiny této zábavné knihy je pětice penzistů, starých přátel, kteří se na konci života sešli v jednom domově důchodců. Jenže dům pro seniory Diamant není zrovna místem, kde byste chtěli prožít stáří. Ohřívané jídlo nevalné chuti, zklidňující léky pro všechny, málo personálu, skoro žádné vycházky a šetří se i na vánočních ozdobách. I vězni ve věznicích se mají lépe, jak ukazuje televizní dokument. Devětasedmdesátiletá Märtha dostane nápad - co spáchat nějaký trestný čin? Pak by je přece do vězení museli zavřít. A tak pětice seniorů začne po vzoru Robina Hooda plánovat: je potřeba spáchat něco závažného, ale nikomu neublížit, z výtěžku pak financovat nejen vlastní budoucnost, ale i pomoci dalším potřebným.

Märtha se spolu s Lumenem, Motykou, Stinou a Annou-Gretou rozhodnou okrást hosty luxusního stockholmského hotelu. Akce se jim ale tak úplně nevydaří, byť si při ní všichni (včetně okradených) náramně užijí. Konečně se něco děje! Na loupení se ale musí jinak... Další pokus o zločin ovšem vyjde dokonale, pětice penzistů s holemi a chodítky odnese z muzea dva obrazy nedozírné ceny. Jen při předávání výkupného se to trochu zamotá... Navíc si z nich policisté dělají legraci, nikdo jim jejich dokonalý zločin nevěří. Podle plánu ale ve vězení nakonec skončí. Není ale všem dnům konec...



U Brambor na vloupačku (původní název ve švédštině “Kafe a loupež”, v angličtině vyšlo jako “Stará dáma, která porušila všechna pravidla”, v německy mluvících zemích se prodává jako “Teprve začínáme”) se určitě zasmějete. Dokonalý zločin v podání babiček a dědečků s chodítky, ztřeštěné nápady, které překvapivě vycházejí a které policie nemá šanci vyřešit. Veškeré sympatie čtenáře jsou na straně zločinců, protože život v domově důchodců není žádný "ples", a to ani ve Švédsku. Hlavní hrdinka Märtha se svým entuziasmem a nápady může sloužit jako inspirace a příklad toho, že o podobě svého stáří si rozhodujeme sami. První polovina knihy má velký spád a je nabitá humornými situacemi. V druhé půlce knihy už příběh trochu ztrácí dech, míra uvěřitelnosti i humoru se snižuje, ale čtenář je pořád napjatý, jak to dopadne. Knížka bývá srovnávána se Stoletým staříkem, který vylezl z okna a zmizel - není to úplně přesné, zdejší humor je spíše situační a slovní, než absurdní, navíc tu nejsou žádné přesahy do světových dějin, společný je vlastně jen hlavní hrdina (“prchající senior”), ale přesto je to kniha, kterou stojí za to číst. Zdá se, že hrdinové v seniorském věku se v souvislosti se stárnutím evropské populace budou v literatuře objevovat stále častěji. A humorná poloha spolu s životním nadhledem jim sluší.

Autorkou této zábavné knihy je Catharina Ingelman-Sundbergová, původní profesí námořní archeoložka, která se v 90. letech začala úspěšně živit psaním historických románů. V roce 2012 ji vyšel první díl třídílné krimikomedie Brambory na vloupačku a hned se stal velkým hitem. Ve Švédsku se prodalo neuvěřitelných 1,2 miliony výtisků, následovaly překlady do dalších jazyků a chystá se i film. Druhý díl přijde na trh v březnu 2015, do té doby si Liga seniorů získá určitě i u nás řadu příznivců.


Hodnocení: 80 %





Catharina Ingelman-Sundberg: Brambory na vloupačku
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-1260-3, EAN: 9788025712603
  • Překlad: Matochová, Helena
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 344 stran, 15,2 × 20,7 cm, česky
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat