středa 7. ledna 2015

František Nepil: Po Praze chodím


U rodičů pod stromečkem útlá knížka kdysi populárního humoristy s nezaměnitelným pomalým hlasem. Hodně hubená (sotva 70 stran bez předmluv a doslovů, k tomu font jak pro první čtení) - že by zase nějaký předvánoční trik snažící se vytáhnout peníze z kapes pamětníků za jakýsi nově pospojovaný výběr fejetonů? Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že to opravdu reklamní záležitost je, ovšem už z roku 1982! U Františka Nepila si procházku po pražských restauracích a vinárnách sdružených v podniku Restaurace a jídelny Praha 1 (zkratka RaJ) objednal jako jakýsi propagační materiál tehdejší podnikavý ředitel podniku (pro upřesnění - nebyl to Jiří Paroubek). Knížečka se pak rozdávala význačným hostům a štamgastům popsaných restaurací a vináren jako originální present a dočkala se několika reedic (tahle poslední z roku 2014 je snad už 5. vydáním). 

A co dnešní pohled? Je v něm víc nostalgie, protože řada podniků v knize uvedených už neexistuje, příp. se změnila v restaurace, kam se běžný smrtelník nemá šanci podívat, pokud není ochoten/schopen zaplatit za večeři čtyř a vícemístnou sumu. V popisech jednotlivých míst je každopádně dost zajímavostí, hlavně z historie. Události s hospůdkami spojené jsou často popsané s nadsázkou, jen bych tu čekala více humoru, vzhledem k osobě autora.  Co mě zaujalo? Třeba to, že U Zelené žáby kousek od Staroměstského náměstí propil prémie za popravu 27 českých pánů kat Jan Mydlář. Jeho autentický podpis je prý zase v malostranské restauraci U Mecenáše, kde býval pravidelným hostem (a propíjel tu běžné výplaty). A víte, že restaurace U malířů se opravdu jmenuje podle zástupců uměleckého řemesla, kteří to tu vlastnili? Ovšem šenk vydělával víc než malování... 


Knihu stojí za to prolistovat i kvůli ilustracím Pavla Lisého. Jedná se o krásné perokresby, které zachycují Prahu osmdesátých let minulého století, tj. s minimem turistů a zaparkovaných aut (a když už, tak jsou to škodovky či trabanty). Pavel Lisý (1912 - 1990) ilustroval za svého života mnoho knih, jeho nejrozsáhlejší prací byla ilustrace desetidílného Naučného slovníku zemědělského. V týdeníku Rozhlas  vycházely jeho portréty významných osobností vědy a kultury, jak je ale znát z této knihy, zajímala ho i Praha a v ní třeba pražská domovní znamení (ta vystavoval dokonce na samostatné výstavě). 


Co mi u čtení chybělo? Typický autorův přednes. Dílko ale existuje i ve formě audioknihy, kde je vypravěčem Petr Nárožný, to by možná mohlo fungovat. 

Říkám si, že by možná stálo za to ty podniky po 30 letech obejít a zhodnotit současný stav. Už jen pro ty názvy...  U tří housliček, U Plebána, U Pavouka...  Kaváren, restaurací a vináren je v knize pár desítek, to by se asi dalo. Dám vědět, až se do toho pustím:-)


Hodnocení: 70%

František Nepil: Po Praze chodím
  • Nakladatel: Knižní klub
  • ISBN: 978-80-242-4464-8, EAN: 9788024244648
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 80 stran, 13,3 × 19,1 cm, česky
  • Rok vydání: 2014

1 komentář:

  1. To vypadá dobře! Jen by mě asi spíše zajímalo, jak to vypadá teď. A nejenom, jak se změnily podniky přímo z knihy, ale vůbec nějaká tajná zákoutí Prahy musí být zajímavá.

    OdpovědětVymazat