neděle 12. července 2015

Peter May: Pán ohně

Kriminální román, který čtenáře zavede do Číny na přelomu tisíciletí. Detektiv Li Jen a americká forenzní patoložka Margaret Campbellová objasňují několik vražd, které pojí (anebo nepojí?) nebezpečné tajemství. První kniha ze série z čínského prostředí.


Do Pekingu přilétá patoložka Margaret, která hodlá několik příštích týdnů strávit na univerzitě výukou studentů. Je jí něco přes třicet, po skončení manželství se zmítá v osobních problémech a doufá, že pobyt v Číně ji přivede na jiné myšlenky. Ovšem náraz do čínské reality a způsobu myšlení je tvrdý, čínská mentalita se od amerického myšlení velmi liší, navíc si Margaret nestihla přečíst ani úvodní materiály zahraničního oddělení. Jedním z mnoha Číňanů, se kterým nemůže najíst společnou řeč, je Li Jen, čerstvě povýšený policejní detektiv.  První den v nové pozici a hned ho čekají tři neobvyklé vraždy. Jedna z nich je zvlášť děsivá, v parku byla nalezena mrtvola upáleného a ještě doutnajícího muže, bývalého vysokého státního úředníka z ministerstva zemědělství. Patoložka Margaret se na upálené oběti specializuje, a proto je čínskou policií požádána o pomoc při vyšetřování.   Neobvyklá čínsko-americká dvojice je v pátrání poměrně úspěšná, jenže stopy vedou hodně vysoko a zcela nezvyklým směrem. Budou mít dost času tajemství odhalit, nebo je mašinerie semele?

Kniha se rozjíždí celkem slibně – neobvyklé vraždy, kontrasty mezi čínským a západním světem, Margaret, která se tu pohybuje jako slov v porcelánu. I reálie jsou zajímavé, navíc i docela věrně zachycené, byla jsem v Číně někdy před 10 lety a mám podobné vzpomínky, jako jsou v knize – noční trh s jídlem, neustále plivající a cigarety kouřící lidé, staré čtvrti, které rychle ustupují nové výstavbě, všudypřítomný stavební ruch. Ovšem postupem času jako by knize docházel dech – Li Jen se sice ukazuje být dobrým průvodcem po čínské historii, ale jako detektiv mě moc nepřesvědčil, se všemi nápady nakonec přišla blonďatá Američanka. A motiv sbližování obou hlavních hrdinů, to už trochu hraničilo s červenou knihovnou… Ne, že by tu nebyly světlejší momenty – třeba pouliční prodavačka jídla, která si čte filosofické eseje, strýček a jeho čínská verze šachů, kde se figurky nevyhazují, ale navzájem pojídají, či odkazy na kulturní revoluci. Ale z hlediska vyšetřování je druhá polovina knihy spíš nevěrohodná, až absurdní, trochu ve stylu posledního dílka Dana Browna…


Výhrady mám k přepisům čínských jmen, jsem zvyklá na jinou transkripci, tohle mě trochu mátlo. Můj soukromý problém pak byla e-kniha v aplikaci eReading na tabletu s androidem – sekalo se mi to dost…

Mé první setkání s Peterem Mayem, poté, co jsem četla spoustu chvály na trilogii z ostrova Lewis. No, tímto dílkem mě moc nenadchnul.  Do Skály se ještě možná pustím, ale u dalších dílů zamilovaného čínského detektiva si moc jistá nejsem… Spíš zkusím zase nějakou knihu od čínského autora.

Hodnocení: 65%


Peter May: Pán ohně
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7491-235-1, EAN: 9788074912351
  • Originál: The Firemaker
  • Překlad: Drlík, Filip
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 440 stran, 13,5 × 20,5 cm, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

4 komentáře:

  1. Také jsem na tohoto autora četla spoustu chvály, ale pořád tak nějak nevím. Možná se jednou dokopu si přečíst Trilogii z ostrova Lewis, ale nejsem si tím úplně jistá. Je fakt, že detektivky až tak nečtu a náladu na ně mám jen občas :)

    Tahle kniha mě nĺákala Čínou, ale jak tak čtu recenzi, asi by to nebylo nic pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trilogii z ostrova Lewis můžu rozhodně doporučit, zatím mám za sebou Skálu a Muže a je to lahůdkové čtení. Oproti Čínské sérii rozhodně:-)

      Vymazat
  2. Díky moc za recenzi, která mě moc pomohla odolat koupi další knihy ;) Také zbožňuji čínskou literaturu, a to už od dětství, kdy jsem tátovi četla přes rameno o Soudci Ti ...(https://bookwormsimiblog.wordpress.com/2015/09/05/hrisna-slabost-pro-detektivky/)
    Jinak jsem teď četla dva další současné čínské autory a je to prostě lahoda ... na recenzích pracuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čína má své kouzlo a čínská literatura zrovna tak. Jen je asi opravdu třeba věřit spíš domorodcům:-)

      Vymazat