pátek 25. prosince 2015

Peter May: Šachové figurky (audioverze)

Trilogie z ostrova Lewis patří k nejzajímavějším knížkám, které se ke mně v uplynulém roce dostaly. První díl – Skálu – jsem si užila v klasické čtené podobě (resp. v elektronické verzi), druhý díl – Muže z ostrova Lewis - jsem si pustila do uší jako audioknihu. A musím říct, že mě přednes charismatického Jiřího Dvořáka tak nadchl (a nejen mě, takhle kniha se v kategorii četba stala nejlepší audioknihou roku 2014), že jsem se v případě Šachových figurek rozhodla opět pro audioverzi. Ono se to přece jen k tomu předvánočnímu uklízení, vaření a balení dárků hodí lípJ


Hlavním hrdinou je opět bývalý policista Fin Macleod, který se definitivně usadil na ostrově Lewis. Se svou první láskou vychovávají vnučku (syn a snacha studují na pevnině), opravuje domek po rodičích a našel si práci jako šéf ostrahy v jedné místní firmě – za úkol má chytat pytláky. Jedním z jeho prvních úlovků by měl být Piskoř Macaskill, chlápek, se kterým Fin prožil dětství a který mu několikrát zachránil život. Piskoř je místní podivín (dnes by měl zřejmě diagnózu Aspergerův syndrom), žije jen z toho, co mu dá příroda a ve volných chvílích vyřezává obří šachové figurky, kopie těch, které se na ostrově Lewis našly v roce 1831 a které pocházejí z 12. století (více zde).


Jediné, na čem Piskořovi záleží, je jeho dcera, kterou ovšem nemá svěřenou do péče, ač o to velmi stojí. Finovi není zrovna příjemné, že by měl při pytlačení nachytat zrovna Piskoře, největší škody působí dobře organizované bandy pytláků, kteří kradou ve velkém, ale přesto se o to pokusí. Během náhlé bouře je ale rád, když mu Piskoř, který zná zdejší přírodu jako své boty, opět zachrání život. Překvapení je čeká ráno – na místě bývalého jezera najdou opuštěné malé letadlo a v něm mrtvolu jejich dalšího společného přítele z mládí. Co se před 17 lety stalo? Proč je Piskoř tak přepadlý? I tentokrát se pro zodpovězení otázek musí Fin vrátit do svých vzpomínek, tentokrát jde o dobu puberty a rané dospělosti, do období vysokoškolských studií, kdy působil jako bednař a řidič v jedné keltské hudební kapele. V počátcích tu hrál na flétnu i Piskoř,  který byl zamilovaný do zdejší zpěvačky. V čele téhle skupiny stál Roddy Mackenzie, majitel onoho nečekaně nalezeného letadla. Jak je u Petera Maye zvykem, temná stará tajemství a dávné křivdy budou hrát ve vyřešení případu velkou roli. A rozuzlení mě tentokrát opravdu překvapilo.

I třetí díl Lewisovské trilogie je výborný. Opět máme co dočinění s drsnou přírodou Vnějších Hebrid, kde neustále fouká a prší, opět hluboce pronikneme do života zdejších obyvatel i do jejich historie. Nezklame ani hlavní hrdina – ukázalo se, že  Fin MacLeod měl opravdu pestrý život – to bych do něj na začátku prvního dílu neřeklaJ Baví mě, že Mayovi knihy z této série nejsou klasické detektivky (podle vzorce: vražda -> pátrání -> zajištění pachatele), ale spíš historické ságy okořeněné i o nějakou tu vraždu na pozadí. Bohužel posledním dílem tohle skvělé čtení končí. Na konci se dozvíme i vyřešení záhady smrti Finova syna a navíc, jak říká sám spisovatel – na vnějších Hebridách je průměrný počet vražd jedna za sto let, což tři vraždy ve třech knihách už vysoce překonaly.


Audiopodoba se nakladatelství OneHotBook opět velmi vydařila. Jiří Dvořák má velmi podmanivý hlas, musím přiznat, že se mi u četby i skvěle usínalo. Hudební předěly jsou naléhavé a vypálí se vám do podvědomí, myslím, že mi příště bude stačit jen zaslechnout pár tónů a rázem budu na Lewisu. Trilogii z ostrova Lewis tak mohu s klidným svědomím doporučit jak v knižní podobě, kdy vám přinese velmi příjemný čtenářský zážitek, tak v podobě audioknihy, kterou si můžete zpříjemnit dlouhé hodiny. Už dlouho se mi tak pěkně nebalily vánoční dárky jako při poslechu Šachových figurek.



Hodnocení: 90%

Peter May: Šachové figurky – audioverze
·       

  • Nakladatel: OneHotBook
  • EAN: 8594169480527
  • Překlad: Kaprová, Linda
  • Interpret: Dvořák, Jiří
  • Režie: Škápíková, Jitka
  • Popis: 1× CD MP3, délka 10 hod. 52 min., česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat