pátek 18. prosince 2015

James Barrie: Peter Pan

Vyražte s Petrem Panem a Wendy do země Nezemě



Na tajemný ostrov zvaný Nezemě vyrážejí za Petrem Panem, Ztraceňáky, vílami, piráty a indiány celé generace dětí už více než století. Přidáte se také?


Peter Pan, příběh o chlapci, který se rozhodl, že nikdy nevyroste, to je angloamerická pohádková klasika. Skotský spisovatel James Matthew Barrie vytvořil Petra Pana už před více než sto lety, v našich zemích kniha vyšla ve dvacátých letech. Pak následovala dlouhá pauza, dalšího vydání se pohádka dočkala až v letech devadesátých. Nejnovější vydání z nakladatelství Slovart přináší nový překlad překlad Jany a Petra Hejných a nádherné ilustrace slovenského výtvarníka Petera Uchnára.



Petr Pan, to je poutavý příběh plný dobrodružství, přátelství a fantazie. Hlavním hrdinou je malý chlapec, který žije na tajemném ostrově zvaném Nezemě. Vede tu partu malých ztracených kluků,  umí létat, kouzlit, je ale zároveň trochu vychloubačný. Společně s kamarády bojuje s indiány či piráty, které vede krvelačný kapitán Hák. V noci Petr Pan navštěvuje spolu s vílou Zvonilkou děti v jejich snech. Z jednoho takového výletu si přivede do svého světa kamarádku Wendy a její dva brášky. Wendy se začne o kluky starat, stane se jim maminkou, kterou tak postrádali. Na ostrově si to užívají, zároveň ale touží po domově.  V Nezemi nakonec zůstane jen Petr, který odmítá vyrůst a který se postupně stane přítelem dalších dětských generací.

Petr Pan mě příjemně překvapil. Patřím do generace, která na jeho příbězích nevyrostla, přesto se mu ale povedlo mě okouzlit. Moc se mi líbil poetický jazyk (věděli jste, že víly vznikly z dětského smíchu, který se rozsypal na milion kousků?) i samotný příběh o dětství plném fantazie, která se s přibývajícími roky vytrácí.

Trochu mě překvapilo, že řada příhod je dost drsných, o mrtvé piráty či indiány tu není nouze, na druhou stranu právě tahle „opravdovost“ asi děti baví. Zvlášť když dobro vždycky zvítězí. Vrcholem knížky jsou pak  kouzelné ilustrace Petera Uchnára,  díky nim získal Petr Pan na Slovensku titul Nejhezčí kniha pro děti roku 2007. Peter Pan je knížka, kterou si užijí nejen děti, ale i dospělí, klasika, kterou prostě doma musíte mít.  




Hodnocení: 100%


James Barrie: Peter Pan
  • Nakladatel: Slovart
  • ISBN: 978-80-7391-052-5, EAN: 9788073910525
  • Originál: Peter Pan
  • Překlad: Hejný, Petr, Hejná, Jana
  • Ilustrace: Uchnár, Peter
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 176 stran, 20,5 × 29,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat