úterý 6. září 2016

The Tap Tap: Nefňuka

... aneb podivuhodná dobrodružství Kristla Špána na souši a na moři


"O knížce Jesus Betz jsem se dozvěděl zhruba před 5 lety od skvělého herce a komika Tondy Novotného a okamžitě mne zaujala. Příběh vypráví o klukovi s těžkým postižením, který je nesmírně odvážný a chytrý. Díky tomu překoná spoustu překážek a zažije spoustu dobrodružství. Nakonec dosáhne velkého úspěchu, šťastně se zamiluje a stane se ředitelem vlastního cirkusu. Cílem představení je ukázat, že opravdu prohrává jen ten, kdo všechno vzdává předem,“ říká Šimon Ornest, kapelník skupiny The Tap Tap.

Tak tohle přesně Nefňuka je. Jednoduchý příběh o klukovi, který nemá ani ruce ani nohy, a přesto to/se nevzdává. Moc vydařená výprava - vtipně pojatá scéna, zábavné kostýmy, originální zapojení elektrických vozíků jako nosičů kulis, poetické animované dotáčky, legrácky typu vertikální postel, rozpadávající se kolo, plácající se ryby na stánku. Barvy, pohyb, lehkost. Radost se dívat. Scénu má na svědomí Petr Matásek

A protože The Tap Tap, tak samozřejmě radost poslouchat (i když tedy k technickému nazvučení představení na Nové scéně Národního divadla bych pár výhrad měla... ). Hudbu složil Jarda Svoboda z mé oblíbené kapely Traband, slova Jiří Ornest. Herci a zpěváci jsou skvělí, jejich nadšení nakažlivé, vůbec není potřeba rozlišovat, kdo je zdravý a kdo má "handicap". Zapojují se všichni a společně jim to funguje tak, že člověk až závidí. 

Moje druhá zkušenost s The Tap Tap naživo - doporučuju jak Nefňuku, tak jakýkoliv jejich koncert. Zvedne Vám to náladu, zaručuju:-)






Selfíčko s diváky - bohužel nebylo vyprodáno, ale nevadilo. Já jsem schovaná vlevo za andělem:-)

.

The Tap Tap: Nefňuka (Nová scéna, 4.9.2016)
  • Scénář: Jiří Ornest, Jan Rybář, Šimon Ornest (podle předlohy Jésus Betz od Freda Bernarda, Francoise Roca)
  • Režie: Jakub Maceček
  • Texty písní: Jiří Ornest
  • Hudba: Jarda Svoboda (Traband)
  • Hudební režie: Šimon Ornest
  • Scéna a loutky: Petr Matásek

1 komentář: