pondělí 26. prosince 2016

Martin Reiner: Jeden z milionu

Nemám moc ráda povídky, ale Ježíšek to nějak nezaznamenal a pod stromeček mi nadělil novou knihu Martina Reinera Jeden z milionu.




Martin Reiner, dřív známý také jako Martin Pluháček, je známou brněnskou kulturní osobností. Po revoluci provozoval nakladatelství Petrov, poté založil nakladatelství Druhé město, kde exkluzivně vydává Michaela Viewegha a Evžena Bočka, ale taky třeba Petra Stančíka, Jiřího Kratochvila, Michala Ajvaze nebo Zuzanu Brabcovou. Před dvěma lety zazářil na literárním poli knihou Básník (román o Ivanu Blatném) a získal (právem) snad všechny literární ceny, které se u nás udělují  (v čele s Magnesií Literou a Knihou roku Lidových novin).  

Básník mě nadchl a ohromil, to byl možná důvod pro to, že jsem po Jednom z milionu hned včera večer sáhla. (Ale možná to bylo taky proto, že povídka, která dala knize jméno, vyšla minulý týden ve velké literární příloze Respektu, anebo jsem si  z nadílky podvědomě vybrala tu nejtenčí knížku?:-) Každopádně je ale Jeden z milionu mým prvním letošním přečteným dárkem.  A vůbec si nestěžuju, tyhle Pluháčkovy/Reinerovy povídky se mi docela strefily do vánoční nálady.

Jeden z milionu představuje soubor čtrnácti povídek z nejrůznějších prostředí. První půlka knihy je spíše intimní, možná částečně autobiografická – řeší se v ní rodinné vztahy mezi rodiči a dětmi, vzpomínky dítěte na srpen 68, prázdninové příhody, které ovlivnily zbytek života. Druhá část knihy je víc fabulační –  povídka o vězeňském pěveckém sboru složeném z vrahů,  o muži, který chodil na dálniční most sledovat lidi v projíždějících autech a fabuloval si o nich příběhy, o člověku, který jezdil tramvají… 

Přestože jde o povídky, s některými hrdiny se čtenář potká víckrát, ve více rolích, takže to jako celek působí nakonec téměř propojeně – hlavně asi zásluhou poslední povídky, ve které hrdina projíždí tramvají Brnem a vzpomíná, tady se dokonce objevuje i již výše zmiňovaný román o Blatném. Jinak se ale jednotlivé povídky od sebe hodně liší – nejen obsahem, ale i formou – od deníkového záznamu k vyprávění, od dialogu k synopsi divadelní hry, občas je to tak pestré, jako by se autor v různých žánrech procvičoval.  Krom toho se liší i vyznění - některé povídky jsou zábavné, jiné nostalgické, další mají přídech hororu . S hrdiny jednotlivých povídek se ale každopádně může čtenář identifikovat, nejsou to ti v poslední době tak populární lůzři, kteří zaujmou jen určitou část čtenářského spektra (možná proto mě nebere Emil Hakl).  Reiner píše o tom, co ho zajímá a co ho baví, zároveň to ale dělá tak zajímavě, že si to užije i čtenář.  Jen si ale myslím, že to chce čtenáře s určitými životními zkušenostmi, tohle opravdu není young adult, myslím, že ještě před pár lety bych tuhle knihu odložila jako nudnou a nezáživnou, zatímco dnes jsem si děj i pointy jednotlivých povídek celkem užívala. Povídek je tak akorát, aby kniha působila kompaktně a nenudila.


Pokud máte chuť se trochu zastavit anebo máte rádi Brno, čtete rádi povídky, příp. vás zajímá, jaký je další autorův vývoj po opusu Básník, dejte Jednomu z milionu šanci. Určitě nebudete litovat.

Hodnocení: 90 %


PS: Povídka Jeden z milionu, která dala knize jméno, se nakonec v konečném výběru neobjevila. Když si zajdete do trafiky pro poslední číslo Respektu, můžete si ji přečíst aspoň tam.


Martin Reiner: Jeden z milionu
  • ·         Nakladatel: Větrné mlýny
  • ·         ISBN: 978-80-7443-190-6, EAN: 9788074431906
  • ·         Ilustrace: Dvořáková, Martina
  • ·         Popis: 1× kniha, vázaná, 204 stran, 12,3 × 19 cm, česky
  • ·         Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat