čtvrtek 5. července 2018

Antti Tuomainen: Než natáhnu brka

"Než natáhnu brka" je finská detektivka, která mě zaujala svou upoutávkou: „Než natáhnu brka“ není obyčejná detektivka, ale mimořádně zajímavá kniha: veselá i tragická, citlivá i podivínská, plná životní moudrosti a vtipu, je to román, který navzdory černému humoru probouzí radost k životu a při jeho čtení si připadáte, jako by vám před očima běžel film Akiho Kaurismäkiho".

Kniha začíná velmi slibně. Sedmatřicetiletý Jaakko s trochou nadváhy, avšak šťastně ženatý, úspěšný podnikatel v oboru sběru hub a jejich exportu do Japonska, přichází ke svému lékaři, protože mu není dobře. Přechozená chřipka, nebo něco podobného? Pak se ale ukazuje, že je to mnohem vážnější. Jaakko byl otráven... Lékař mu sděluje, že jeho vnitřní orgány byly jedem velmi poškozeny a jemu zbývá několik dní, maximálně týdnů života. 

Potom – jelikož doktor podle mého nezaměřuje svůj léčebný pohled správným směrem – se zeptám, co s tím tedy uděláme. Lékař se na mě podívá, jako by mu právě došlo, že jsem z jeho řeči neslyšel ani slovo. Všimnu si, jak za skly svých brýlí mrká.

„My,“ říká, „neuděláme nic.“

Tomu se tedy říká životní zvrat. Jaakko se rozhodne zjistit, kdo stojí za jeho otravou, kdo je jeho vlastní vrah. Mohla by to být jeho vlastní manželka, kterou při návratu domů najde "v nejlepším" s podřízeným? Nebo za tím stojí nekalá konkurence v podobě nové firmy, která rozjíždí svůj business ve stejném oboru? Těžko říct. Stihne Jaakko zjistit, kdo ho zavraždil dřív, než zemře? Kolik lidí ho ve smrti předstihne? Co myslíte?

Musím říct, že na začátku tu bylo opravdu  vtipné. Přece jen, zápletka s téměř mrtvým mužem, který ovšem ještě tak trochu žije, je docela originální. Hlavní hrdina svou situaci na začátku i vtipně glosuje, těšila jsem se tedy na černý humor, který bude provázet vypravěčovo bilancování života v očekávání blízké smrti. Jenže nakonec z toho byl spíš trochu banální příběh krize středního věku, kde ta otrava byla vlastně skoro nadbytečná. Hodně se to točilo kolem sběru hub (ovšem nečekejte žádnou Viktorii Hanišovou), ještě víc pak kolem situace ve firmě, kterou se Jaakko z důvodu, který jsem vlastně nepochopila, rozhodne v poslední chvíli zachránit. Dělá bizarní věci, dostává se do absurdních situací, pátrání je zdlouhavé, byť kniha je naštěstí vcelku útlá. Navíc neustále řeší svá kila navíc a nadměrné břicho. Fakt by mi to nebylo pár dní před smrtí jedno? Pointa v podobě odhalení pachatele je každopádně slabá a moc mi smysl nedává...


 


Knihu řadím do kategorie lehké letní čtivo, věřím, že si své čtenáře najde, Kaurismäkiho bych v ní ale moc nehledala, spíš třeba Jonase Jonassona...  Do mého smyslu pro humor se tahle kniha bohužel tak úplně netrefila. Přesto díky nakladatelství AlbatrosMédia za recenzní výtisk





Hodnocení: 60%

Antti Tuomainen: Než natáhnu brka
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • EAN: 9788074736681
  • ISBN: 978-80-7473-668-1
  • Originál: Mies joka kuoli
  • Překlad: Piskoř, Vladimír
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 264 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat