čtvrtek 2. května 2019

David Havelka, Kateřina Bartošová: Speciální sourozenci

V nakladatelství Portál právě teď vychází kniha Speciální sourozenci. Život se sourozencem s postižením, která se věnuje opomíjenému tématu sourozeneckých vztahů v rodinách, které vychovávají i dítě s postižením. Jejími autory jsou psycholog a speciální pedagog David Havelka a dále pak klinická psycholožka Kateřina Bartošová. Davida Havelku znám osobně, protože v rámci výzkumu na toto téma spolupracoval i s naším spolkem Willík, kdy vedl několik setkání sourozenecké skupiny. 



Kniha se podrobně věnuje situaci, ve které se ocitá rodina dítěte s postižením, snaží se popsat, co obecně znamená sourozenectví a jaká má specifika v případě "speciálního sourozenectví".  Nejdelší část knihy se pak věnuje možnostem podpory zdravých sourozenců. Kniha je primárně určena rodičům dětí s PAS (poruchy autistického spektra), jsou tu zmíněny ale i další skupiny postižení (např. Downův syndrom, ADHD, onkologické onemocnění, mentální postižení sourozence), takže knihu je možné přizpůsobit rodinné situaci. 

Kniha je taková zdravě osvětová, snaží se o pozitivní přístup, ukazuje, jak s dětmi o postižení jejich sourozenců hovořit, návody nabízí i rodičům (např. jak a kde si říci o pomoc a podporu). Knížku doprovázejí citace z rozhovorů s rodiči i se zdravými sourozenci a je to někdy hodně emotivní čtení.  Každou kapitolu doprovázejí tipy a triky, které mohou rodičům v jejich obtížné situaci pomoci - jak nastavit komunikaci se širší rodinou, jaké hry s dětmi hrát, aby to podnítilo jejich zájem a uvolnilo bariéry, jak pracovat s emocemi, jak dětem vysvětlovat dvojí přístup ve výchově, kde sám načerpat informace, jak hovořit o budoucnosti, proč stanovovat pravidla a zavádět rutiny, co říkat kamarádům a jak fungovat ve škole apod. 

Inspirativní je seznam knih a filmů, které sourozeneckou tematiku a/nebo postižení řeší a které je možné s dětmi společně přečíst nebo shlédnout a vytvořit si tak základ pro hlubší komunikaci na toto téma (Nechybí tu Řvi potichu, brácho, nebo Maminko, nezpívej). V knize je pochopitelně i seznam odborné literatury (převážně v angličtině) a kontakty na odborníky, kteří mohou pomoci (Nautis, SPMP, ČAVO atd.). 

Pro mne, která má doma jedináčka, není tohle téma úplně aktuální, ale pokud bych v naší situaci měla více dětí, pak bych neváhala a tuhle knihu si pořídila. Je to zajímavé a užitečné čtení, které může hodně pomoci, a to i preventivně. 

Speciální sourozenci jsou psány populárně naučnou formou - pokud si knihu nechcete kupovat, ale zvládnete i odbornější text, pak doporučuji přečíst si přímo samotnou dizertační práci Mgr. Havelky: STEPS - Skupinový terapeuticko-edukační program pro sourozence dětí s poruchami autistického spektra: Tvorba, implementace a evaluace programu, ze které kniha posléze vzešla. Je tu více odkazů na zdroje, ale taky se tu více popisuje samotný sourozenecký podpůrný program, který David Havelka testoval, a to vč. metodiky a samotných materiálů pro děti. Dizertační práci najdete tady.  

Díky, že takové knihy vznikají, jsme rádi, že i spolek Willík svou troškou přispěl ke vzniku téhle knihy. 

Hodnocení: 100%


David Havelka, Kateřina Bartošová: Speciální sourozenci
Život se sourozencem s postižením
  • Nakladatel:Portál
  • ISBN:978-80-262-1475-5
  • Počet stran / vazba:136 / Brožovaná
  • Rok vydání:2019
  • Kód:22207301
  • EAN:9788026214755

Žádné komentáře:

Okomentovat