úterý 14. května 2019

Leanne Daviesová, Lucy Waterlowová: Běhej, mami, běhej


I mámy se mohou pořádně rozběhnout!





Nebaví vás všechny ty technické věci, které se pořád řeší kolem běhání? Pronace, supinace, výběr sporttesteru? Pak jste na správné adrese, Běhej, mami, běhej přináší pohled čistě ženský.


Běhání se v poslední době stalo velkou módou. Kdo nedává na Instagram fotky z joggingu, či nesdílí výstupy z oblíbených běžeckých aplikací, ten je mimo. Jenže co si budeme povídat, začít běhat není jen tak – zvlášť, když máte nadváhu či jiné zdravotní problémy, když se staráte o jedno a více dětí, když máte náročné zaměstnání a času či podpory okolí se vám nedostává. Přesně to si říkala Leanne Daviesová, která v roce 2012 založila pro sebe a několik svých kamarádek facebookovou skupinu Run Mummy Run. Potřebovala najít místo, kde by si s někým podobně naladěným povídala o běhání, našla pochopení anebo třeba s někým domluvila hlídání. Ze začátku bylo diskutujících jen pár, pak se ale přidaly ženy z jiných měst Velké Británie, až to nakonec přerostlo v poměrně masové hnutí, aktuálně má tato komunita přes šedesát tisíc členek. Uzavřená skupina představuje bezpečné místo, kde mohou ženy otevřeně mluvit o všem, co s běháním souvisí – a že jsou to někdy ryze ženské problémy typu běhání při menstruaci, ochablé pánevní dno či kojení.

Zakladatelka skupiny se spolu se svou kolegyní Lucy Waterlowovou rozhodly, že ty nejzajímavější tipy a rady dají dohromady a vydají jako příručku pro všechny ženy, které běhají, nebo o tom alespoň uvažují. Cílem jejich snahy je, aby si ženy běh užívaly a mohly tak plně využít všech pozitiv, které tahle fyzická aktivita přináší.

 


Co tedy od knihy můžete očekávat? Dozvíte se, proč běhat a jak začlenit běhání do programu, jak zapojit děti, partnera i psa. Prostor je věnován technickému vybavení, vše je ale vysvětleno jednoduše a pozornost se zaměřuje na specifické části výstroje typu sportovní podprsenka. Zajímavá je kapitola o tom, jak se rozběhnout a pak se postupně zlepšovat – tj. používání indiánského běhu či využití osvědčených metod pro trénink pěti kilometrů. Tréninkové plány na 5, 10 km, půlmaraton a maraton budou rozhodně patřit k nejužitečnějším částem knihy. Čtenářky se dozví i o zdravém stravování, získají informace o tom, jak posilovat a předcházet tak zraněním, či odpovědi na výše uvedené citlivé a ryze ženské otázky.

České vydání knihy je doplněné o tipy moderátorek talkshow v běhu Kilák Báry Hlaváčkové a Terezy Tobiášové, jsou tu i odkazy na českou běžeckou komunitu, nicméně primárně je text určen hlavně anglosaskému publiku. A to je asi jediná výtka, kterou mám - nadužívání anglických termínů a britských reálií: jeffování, trénink c25k, ceny v librách a odkazy na populární britské běžecké podniky, které česká běžkyně moc nevyužije.

Jestliže se ale právě rozhodujete, jakému sportu se teď na jaře začít věnovat, pak vás tahle kniha na běh rozhodně navnadí.




Hodnocení: 75%


Leanne Daviesová, Lucy Waterlowová: Běhej, mami, běhej
  • Nakladatel: Práh
  • EAN: 9788072528028
  • ISBN: 978-80-7252-802-8
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 360 stran, česky
  • Rozměry: 12,8 × 19,8 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat