středa 25. září 2019

Anna Cima: Probudím se na Šibuji

Kniha mladé české autorky Anna Cima získala letos v dubnu Literu pro objev roku. My doma jsme knihu objevili už před vánoci a u nás pod stromečkem se tak ocitla dokonce dvakrát, neb jsme si ji darovali navzájem:-) Jenže najít čas a náladu na tuhle knížku, která svého času způsobila literární senzaci, přišel až teď po letních prázdninách. Přibalila jsem si ji na dlouhou cestu vlakem na Moravu a zpět a udělala jsem moc dobře - z vlaku si nepamatuji vůbec nic, jen to, že jsem si přála, aby měl zpoždění a já si ji mohla v klidu dočíst (zadařilo se, díky Český národní dopravče:-)



Hlavní hrdinkou je Jana Kupcová, resp. Jany Kupcová dvě. Jedna Jana studuje japanistiku na pražské Filosofické fakultě a touží se dostat do Japonska. Pokouší se získat stipendium, tématem jejího výzkumu by mohl být neznámý japonský spisovatel Kijomaru Kawašita, po kterém Jana pátrá na internetu, v dobovém tisku 20. let minulého století i v románu, který se jí dostane do rukou a který by mohl mít autobiografické prvky. S překladem ji pomáhá podivínský spolužák Viktor Klíma, který možná nebude takový blázen a loser, jak se na první pohled zdá, zábavné momenty kromě  něj ale v knize obstarávají i Janiny kamarádky - bioložka Kristýna a hudebnice Mačiko. 

Druhá Jana Kupcová to má složitější, je to totiž duch, myšlenka, prostě imaginární sedmnáctileté já té reálné Jany, které trčí v jakési časoprostorové smyčce v japonské čtvrti Šibuji a nemůže se odsud dostat. Možná trest za neuváženou myšlenku: "Tady bych chtěla zůstat navždy", kterou kdysi Jana při návštěvě Tokia pronesla? Tahle Jana se courá po Šibuji a nikdo si ji nevšímá. V knihovně se učí japonské znaky, poslouchá hovory Japonců (a pomalu jim začíná rozumět), čte si manga v obchodě s komiksy, šmíruje mladé hudebníky z kapely stylu visual-kei a touží odsud zmizet zpátky do Prahy. Podaří se rozdvojené identitě znovu splynout? Pomohou v tom přátelé, nebo se zapojí Kijomaru Kawašita?




S Probudím se na Šibuji jako byste se ocitli v románu Haruki Murakamiho - magický realismus jak vyšitý, ovšem s českým humorem, ironií a a také s českými reáliemi. Hrdinka tu bloudí budovou filozofické fakulty v Celetné, chodí do studentských hospůdek, věrně popisuje slasti i strasti studentského života. Milovníci Japonska ale nezůstanou zkrátka, ať už v podobě historických exkurzů, které jsou součástí literárního bádání po stopách Kawašity (kaligrafie, zemětřesení), nebo v představování současné japonské kultury, kterou poznává Jana 2 na Šibuji (jídlo, hudba, komiksy).

Musím uznat, že jsem se dost bavila. Knížka se dobře čte, střídání prostředí funguje, hlavní hrdinka působí (v rámci možností) uvěřitelně, celé je to poměrně vtipné, člověku se ani nechce věřit, že jde o literární debut. Svou roli samozřejmě hraje i to, že magický realismus patří k žánrům, které si občas ráda přečtu a  "Murakáč" (tak se o něm v knize mluví) je mým oblíbeným spisovatelem. Stejně ráda ho má ostatně i Anna Cima, byl to právě on, ji přivedl k zájmu o zemi vycházejícího slunce a možná i díky němu žije dnes osmadvacetiletá autorka (a japanoložka) v Tokiu. Probudím se na Šibuji je její první knihou, krom Magnesie Litery pro objev roku získala i cenu Česká kniha a cenu Jiřího Ortena.  Pevně doufám, že Probudím se na Šibuji nebude její jedinou knihou a že v Japonsku načerpá inspiraci na nějakou další chuťovku. 





Hodnocení: 95%

Anna Cima: Probudím se na Šibuji
  • Nakladatel: Paseka
  • EAN: 9788074329128
  • ISBN: 978-80-7432-912-8
  • Ilustrace: Cima, Anna a Cima, Igor
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 320 stran, česky
  • Rozměry: 12,8 × 22 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

2 komentáře:

  1. Ach jo, včera jsem udělal objednávku knih a dnes si přečtu tohle. Tak příště, no. To si nemůžu nechat ujít :).

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě jde o fajn odpočinkovou knihu navíc od české autorky. Kniha poutavým zpusobem porovnává české a japonské prostředí a aby toho nebylo málo je tady i dějovou linku skutečného japonského autora s částí reálných japonských povídek.

    OdpovědětVymazat