čtvrtek 28. května 2020

Radka Třeštíková: Foukneš do pěny

Oficiální anotace:

Sbalte si do tašky všechna svoje trápení, úzkosti, zmatek, křivdy, nevyřčená slova a nevyřešené záležitosti a vydejte se spolu s hlavní hrdinkou na svoji vlastní cestu. Kniha nejprodávanější české autorky současnosti vás ve svému příběhu vezme až na konec světa.



Přiznávám, nepatřím k extra velkým obdivovatelkám nejprodávanější české autorky. Pár jejich knih jsem četla, to ano, mám tu na blogu recenze na Bábovky, Osm i na z mého pohledu zatím nejpovedenější Veselí, nicméně její knihy čtu spíše ve snaze udržet si přehled o situaci na českém knižním trhu, příp. se odragovat, protože knihy téhle spisovatelky mám v kategorii oddechové čtení. A přesně z těchto důvodů jsem si záhy po vydání opatřila i autorčin nejnovější počin – román Foukneš do pěny (ó díky, liberecká knihovno, za půjčování e-knih). 

Příběh vypráví Vladěna, žena v mém věku (45+), které přeteče ta poslední příslovečná kapka, na všechno  se vykašle, sebere manželovi auto a vyrazí na cestu. Elektromobilem, na jih (anebo vlastně na západ?), k moři. Cestou dělá divné věci – např. šmiká si ofinu nůžkami na nehty, provozuje orální sex s náhodnými partnery, propichuje si uši i bradavky (ne, že by se tím něco vylepšilo), mezitím neustále někde shání nabíječku a pořád dokola řeší svůj zpackaný život a vztah s matkou, dcerou a manželem. Příznačné je, že v téhle rodině se víceméně všichni nenávidí, zároveň ale mají velkou potřebu si navzájem ubližovat a přivlastňovat si ostatní a manipulovat jimi (tedy minimálně ženy v rodině, muži to řeší milenkami). Takže vzpomínky na příšerné dětství vlastní, nevydařené dětství dceřino (narodila se s těžkou formou lupénky), dlouhá imaginární setkání se členy rodiny, rodinné historky, na které by člověk měl chtít spíše zapomenout (domácí porod, návštěva sociálky, setkání s milenkami), telefonáty o chameleonovi, bílé lani a segedínu. Úvahy o odcházejícím mládí a tělu, zelená ekologická nadstavba ("ekovoser"), setkání na cestě, vše trochu zmatené, proplétající se a rádoby hluboké. Atypická road movie popisovaná dlouhými větami, se střídáním časových rovin a zařazováním úvah. 

Chvílemi pocit, jako bych četla méně povedenou Macochu od Hůlové, sem tam záblesk z Lapačů prachu od Faulerové, fakt se chce autorka svézt na vlně českých spisovatelek s divnými hrdinkami (na cvoky Anny Bolavé jsem málem zapomněla)? Má to být pokus o „vyšší literaturu“? Ne, že bych nedokázala ocenit snahu o vymanění se ze zavedené škatulky, ale není to trochu podvod na čtenáře (čtenářku), který nedostane to, co očekává, tj. jednoduchou, ale vcelku zábavnou a čtivou jednohubku? Nebo je to návod na řešení krize středního věku, kterým bych se měla inspirovat a taky se sebrat a někam odjet? (Ne, že by mě to nenapadlo, ale tahle kniha by mě od toho tedy odradila spolehlivě). 

No, naštěstí to nebylo dlouhé, takže to tolik nebolelo. Anebo  jsem to prostě jen nepochopila, no...

  
Hodnocení: 40%


Radka Třeštíková: Foukneš do pěny
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026718024
  • ISBN: 978-80-267-1802-4
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 256 stran, česky
  • Rozměry: 12,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat