pondělí 1. srpna 2022

Oliver Pötzsch: Hrobník

Máte-li rádi historické detektivky a zároveň se chcete při čtení nenásilně vzdělávat, pak vás určitě zaujme nová kniha německého autora Olivera  Pötzsche s názvem Hrobník. Příběh vás zavede do pulzujího a rychle se měnícího hlavního města rakousko-uherské monarchie posledního desetiletí 19. století. Vídní té doby otřese série brutálních vražd chudých služek.



Hlavním hrdinou knihy je mladý a velmi ambiciózní inspektor Leopold von Herzfeld, který po rodinné tragédii  musel opustit našlápnutou kariéru ve Štýrském Hradci. Ve Vídni by rád uplatnil nové kriminalistické postupy, zejména ohledávání místa činu a další forenzní metody. Vraždy dívek, které navíc způsobem provedení zavánějí bojem s upíry, by mohly být ideálním případem pro moderní kriminalistiku. Jenže Leopold velmi rychle narazí jak u konzervativních kolegů, tak i u části nadřízených a je převelen na mnohem nudnější případ domnělé sebevraždy, které se zvrtla v pohřbení zaživa. Naštěstí najde nečekaného spojence, vlastně dva – jednak mladičkou kolegyni, telefonistku Julii, která má o vše moderní a technické nečekaný zájem, a pak také hrobníka Augustina Rothmayera, který na novém ústředním vídeňském hřbitově pečuje o mrtvé a současně při tom sepisuje svá dlouholetá pozorování do Almanachu pro hrobníky.  Případ nabývá nečekaných rozměrů a vyšetřování vede do nejvyšších vídeňských kruhů. Je otázkou, zda Leopold bude moci svou práci vůbec dokončit.


  


Autorovi se podařilo skvěle zachytit turbulentní dobu konce 19. století. Poprvé se o svá práva začínají brát ženy, ulicemi Vídně se prohánějí první automobily, fotoaparáty nejsou ještě běžné ani u policie. Sigmund Freund si nabírá nové pacienty a po celé Vídni zní valčíky hudební rodiny Straussů. Vídeň je plná sociálních kontrastů, štěstí tu hledají chudí lidé ze všech koutů monarchie, objevují se xenofobní a antisemitistické nálady i obavy ze vší té modernosti a rychlosti. To vše a ještě mnohem víc Hrobník nabízí. Kniha se dobře čte, nechybí napětí či černý humor, kriminální motiv s řadou zvratů taktéž zaujme. Příjemná kniha na léto.





Oliver Pötzsch je německý spisovatel a autor historických detektivek. Souběžně se svou autorskou tvorbou se Pötzsch věnuje výzkumu vlastní rodinné historie, je totiž potomkem jedné slavné katovské rodiny. Téma využil ve své zatím nejznámější sérii Katova dcera, Hrobník bude určitě neméně úspěšný.


Díky knihkupectví Luxor za poskytnutí textu. 


Hodnocení: 85%



Oliver Pötzsch: Hrobník

  • Nakladatel: Kalibr
  • EAN: 9788024281568
  • ISBN: 978-80-242-8156-8
  • Originál: Das Buch des Totengräbers
  • Popis:1× kniha, vázaná, 368 stran, česky

Žádné komentáře:

Okomentovat