sobota 16. července 2022

Patricia Gibney: Ani slovo

Noční můra všech rodičů: vaše dítě se nevrátí domů a policisté vám přijdou sdělit tu nejhorší možnou zprávu... A co když je těch ztracených dětí najednou víc? Právě tohle je hlavní motiv knihy Ani slovo, jinak též pátého dílu irské kriminální série s inspektorkou Lottie Parkerovou. 


Jedenáctiletý Mikey, nová hvězda místního fotbalového týmu, nepřišel v noci domů, jeho matka se domnívá, že přespal u kamaráda. Jenže tohoto jedenáctiletého kluka někdo zavraždil a narafičil jeho mrtvolu nedaleko fotbalového klubu. O něco později je nalezeno druhé dítě, ze stejné třídy i ze stejného týmu. Proč se někdo zaměřuje na malé chlapce? Co měli společného? A není to jen začátek? Co když jsou v ohrožení i další děti, třeba Sean, syn vyšetřovatelky Lottie Parkerové, který se s oběma chlapci znal? Tým kriminalistů se dává do práce, ale okruh osob, které je třeba prověřit, je tentokrát mimořádně velký. Zvládnou zasáhnout včas?

Nejnovější díl kriminální série se tentokrát zaměřuje na zneužívání dětí a rodinné vztahy. Máme na své děti dostatek času a víme, s kým se kamarádí, koho sledují na internetu a jaké mají doopravdy koníčky? Říkají nám všechno, nebo mají svá tajemství, která by nás rozhodně vyděsila? A co ti dospělí lidé, kteří se kolem nich pohybují? Učitelé, trenéři, sportovní lékaři, správci sportovišť, řidiči autobusu, rodiče ostatních dětí – jsou všichni tak v pořádku, jak si myslíme? Otázky, které si po přečtení knihy určitě budete klást.


  


Příběh je možné číst i bez znalosti předchozích dílů, tvoří ucelený celek, pokud ale znáte postavy vyšetřovatelů déle, budete mít i tentokrát možnost nahlédnout do jejich osobních životů – týká se to zejména samotné inspektorky Parkerové, kterou pronásledují démoni z minulosti. V čase se ale vrací i některé další postavy, je docela zajímavé sledovat propletenost vztahů všech hrdinů. Knížka je napínavá a gradující, uhodnout jméno pachatele brutálních vražd bylo poměrně komplikované. Znepokojující čtení pro všechny rodiče.


Patricia Gibney je šedesátiletá irská spisovatelka, která se zaměřuje na žánr krimi. První díl série s inspektorkou Parkerovou Andělé smrti se stal bestsellerem, prodalo se ho přes půl milionu výtisků. V Česku již vyšly čtyři knihy z této série, další dvě na vydání ještě čekají - máme se na co těšit.

Děkuji knihkupectví Luxor za poskytnutí textu. 

Hodnocení: 80%



Patricia Gibney: Ani slovo

  • Bude vydáno: 2022, Kalibr
  • Originální název: Tell Nobody, 2018
  • Překlad: Lenka Faltejsková
  • Počet stran: 336
  • Jazyk vydání: český
  • Vazba knihy: pevná / vázaná
  • ISBN: 978-80-242-8188-9

Žádné komentáře:

Okomentovat