úterý 5. července 2022

Nedělám si strachy (socha)


Před Galerií moderního umění v Roudnici nad Labem je ve veřejném prostoru instalována socha Martina Skalického "Nedělám si strachy". Nějak mi připomněla Nebe nad Berlínem... Budu si to muset zase pustit... A ten název mě taky docela nadchl...

Martin Skalický: Nedělám si strachy

Plastika, jež evokuje postavu starého znuděného anděla, je originálně pojatou parafrází již existující plastiky sochaře Radka Nivnického. I ten se při vzniku nechal inspirovat jiným umělcem, a to kontroverzním kanadským malířem Davidem Nicholsonem, jehož obraz použila česká hudební skupina Neruda na přebal svého debutového alba.

Martin Skalický (*1976) je žákem známého českého sochaře a výrazného zástupce české výtvarné postmoderny Michala Gabriela. Stejně jako jeho učitel, i Skalický více tíhne k figurativnímu sochařství. Při tvorbě svých plastik pracuje s principem umělecky řízené náhody. Díky svému vzdělání v oboru umělecký štukatér má blízko k užívání replikačních sochařských forem. Ty si také sám obstarává od jiných umělců, čímž se původně cizí invence stává východiskem nového výtvarného díla. V případě Skalického výtvarných a myšlenkových postupů jde o skvělou ukázku záměrné rezignace na kontext vzniku původní výtvarné předlohy. Zůstává přesná forma (a to doslova), neboť autor používá původní replikační formy, do nichž pěchuje starý použitý textil, který fixuje pryskyřicí. Následkem tohoto postupu vzniká plastika daného tvaru, aniž by však šlo o kopii, neboť pro původní předlohu charakteristické detaily byly zcela pozměněny. 









Žádné komentáře:

Okomentovat