neděle 9. srpna 2015

Karel Kubát: Sladký život


Čas od času se pustím do nějaké odborné, byť samozřejmě spíše populárně naučné publikace. Tentokrát jsem dostala nabídku recenzovat knihu o cukrovce, což mě zaujalo. V těhotenství jsem měla gestační diabetes, což zvyšuje riziko cukrovky 2.typu, můj životní styl se taky nedá považovat za ukázkový… A hlavně – kolem mne se tohle onemocnění začíná vyskytovat nějak hrozivě často... 


Cukrovka, nebo-li diabetes mellitus, česky též úplavice cukrová, je souhrnný název pro skupinu onemocnění, které spojuje jedna věc – porucha metabolismu sacharidů. V bohatém západním světě počet nemocných stoupá přímo epidemiologicky. I v Česku počet diabetiků prudce stoupá, aktuálně se s tímto onemocněním léčí více než 800 tisíc lidí. A právě jim je určena kniha doktora Karla Kubáta, internisty, který se s diabetiky ve své lékařské praxi denně setkává.

Cílem knihy je rozšířit informace o onemocnění, objasnit příčiny vzniku diabetu 1. i 2. typu a nasměrovat čtenáře na správnou cestu – ke zdraví. S ohledem na tyto cíle byla zvolena netradiční forma knihy, informace jsou totiž čtenáři předkládány formou rozhovorů, které vedou lékař Carlo a Giordano Bruno, italský filosof a astronom, který se proslavil tezemi o tom, že Země ani Slunce není středem vesmíru a že vesmír je nekonečný. Bruno tu představuje „hlavu otevřenou“, zvídavého člověka se zdravým selským rozumem, který se nebojí klást nepříjemné otázky. Postupně se k nim přidávají ještě další dva účastníci rozhovoru – Paolo, který zastupuje stranu pacientů a význačný vědec a specialista označovaný jako Ins. (z italského l’insegnante neboli česky učitel) – ten zase kope za medicínu a nejnovější vědecké poznatky.

Tito čtyři lidé vedou rozhovory o cukrovce, snaží se co nejnázorněji – včetně poměrně drastických příběhů o konkrétních pacientech – vysvětlit, v čem je vlastně problém a jak ho řešit. Pohledy všech zúčastněných se samozřejmě liší, jinak vše vidí člověk, který musel podstoupit chirurgické zmenšení žaludku, aby zhubl a vypořádal se tak s některými problémy, které s sebou diabetes nese, jiný názor zastává špičkový specialista, který se na svém skvěle vybaveném pracovišti setkává s těmi nejzávažnějšími, ale také nejvzácnějšími, či nejméně pravděpodobnými případy, a jinak se k problémům staví praktik, který se s nemocí potkává ve své ordinaci každodenně. Převažujícím pohledem je každopádně pohled lékaře z praxe, internisty, kterému vozí pacienty v kolapsovém stavu, který ošetřuje lidi, co kvůli cukrovce přišli o zrak, nohu, skončili na jednotce intenzivní péče, zemřeli... Giordano Bruno se snaží všechny názory korigovat, překládat do „normálního jazyka“, nechává si vysvětlit pojmy, kterým nerozumí a přispívá tak ke srozumitelnosti publikace. V knize nechybí humor ani slovní přestřelky, jsou tu i názorné ilustrace a zobecňující schémata.

A co je tedy vlastně hlavní příčinou cukrovky, tedy konkrétně cukrovky 2. typu, kterou trpí 90 % všech pacientů s diabetem? Podle autora za vším stojí hlavně náš současný nezdravý životní styl. Málo pohybu, nadměrné množství jídla. A řešení je jednoduché: přiměřený příjem a výdej energie. Prostě jen trochu méně jíst a trochu více chodit! Jak říká autor: V okamžiku, kdy každý z nás přijme zodpovědnost za své zdraví, vyřeší se řada problémů v diabetologii. I v řadě jiných oborů. … Všechny zásady zdravého životního stylu známe. Jen míváme problém s tím je dodržovat. Po přečtení knihy Sladký život by měl mít čtenář jedinou touhu: Chci udělat všechno, abych se vyhnul cukrovce!

Přiznávám, že můj dojem z knihy je poněkud rozporuplný. Na jednu stranu celkem dobře chápu záměr autora a přiznávám, že mě rozhodně přesvědčil o tom, že bych se svým aktuálním životním stylem měla něco dělat. Na druhou stranu je to v některých částech (kapitoly o příčinách vzniku cukrovky, o medikamentózních způsobech léčby, o vlivu hormonů a další) stále velmi odborná kniha, která od svých čtenářů vyžaduje opravdu vysoké nasazení. Použitá forma rozhovorů je vcelku dobrý nápad, ale problém se srozumitelností textu se tím nevyřešil. Kniha by měla zřejmě spadat do kategorie populárně naučná literatura a měla by být určena širokému okruhu čtenářů, ale to se myslím tak úplně nepodařilo.


A tak se tedy na závěr připojuji k autorovu zvolání: Pojďte se raději projít než číst nějakou nudnou knihu! To je to správné kouzlo!
Hodnocení: 60 %

Karel Kubát: Sladký život
·         Nakladatel: Grada
·         ISBN: 978-80-247-5657-8, EAN: 9788024756578
·         Popis: 1× kniha, brožovaná, 190 stran, 15 × 21 cm, česky
·         Rok vydání: 2015 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Cukrovka mě zatím úspěšně míjí a snad bude i dál, ale publikací, které pacientům srozumitelnou formou objasní důležitá info o téhle nemoci není nikdy dost. Navíc je super, že to je kniha, na jejímž vzniku se podíleli odborníci a ne nějaká self-help výživová příručka, kterých se poslední dobou na knižním trhu rojí na můj vkus až příliš :)

    OdpovědětVymazat