středa 14. března 2018

Bobbie Peers: Kryptoportál

Před rokem a půl vydala Kniha ZLÍN knihu pro děti Zloděj luridia. Byla jsem z ní nadšená.  Teď se na trh dostává pokračování s názvem Kryptoportál. 



William Wenton, nejlepší kryptolog na světě, se poté, co vyřešil tajemství svého života a našel dědečka, vrací zpátky do Norska. Snad jen na přechodnou dobu, William by se totiž do Institutu posthumánního výzkumu hrozně rád vrátil. Jenže pak u něj při luštění jedné šifry dojde k podivnému záchvatu. William ztrácí své schopnosti, jakoby zamrzal. Nejvyšší čas vrátit se do Institutu a zjistit, co se děje. Bohužel v Institutu se mezitím vše změnilo. Přísná bezpečnostní opatření, studenti se nesmějí svobodně pohybovat, všichni mají z něčeho obavu. Kdo za to může? Abraham Talley, muž, který Williama v prvním díle málem připravil o život a který je hibernován ve sklepě institutu? Anebo zvláštní žena – duch, která se po chodbách také pohybuje? A co ten muž vrostlý do skály, který je také ve sklepě? A jak s tím vším souvisí tajemná jeskyně v Himalájích? Komu lze věřit a kdo je zrádce? Může všechny zachránit opravdu jen William? 

První díl série mě neskutečně bavil. Místo čar a kouzel věda a technika, v podivné škole byla spousta prostoru i pro legraci a zábavu (viz například místní jednoúčeloví roboti, kybernetické roborostliny). Druhý díl mě v tomto ohledu trochu zklamal. Je mnohem temnější, místo zábavné školy se ocitáme spíš ve vězení, hrdinům jde častěji o život, dospělí hrají dost nesympatické strohé role, nehraje se o nic menšího než o budoucnost lidstva. Vše je hodně v pohybu, na odpočinek a oddychnutí nemá hlavní hrdina ani jeho čtenáři čas. Nejsem si jistá, jestli tohle děti mezi 9-12 lety stráví, i když je pravda, že takhle úspěšné dětské knihy dnes fungují. Mně (generaci rodičů) přijde tenhle díl spíš průměrný. Co knihu ale určitě zvedá, to jsou ilustrace Filipa Hřiby. 


Do série s Williamem Wentonem patří ještě třetí kniha, která v norském originále (pod názvem Orbulatoragenten) vyšla na sklonku loňského roku, anglický překlad se očekává letos v létě. Jsem zvědavá, jak se Bobbie Daniel K. Peers závěru série zhostil, nicméně už nemám tak velká očekávání, jako po prvním dílu. 



Pokud se chcete dozvědět víc, mrkněte na stránky autora: http://bobbiepeers.com/
Díky nakladatelství AlbatrosMédia za poskytnutí recenzního výtisku.

Hodnocení: 65%



Bobbie Peers: Kryptoportál
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • EAN: 9788074736261
  • ISBN: 978-80-747-3626-1
  • Originál: Kryptalportalen
  • Překlad: Voslářová, Marie
  • Ilustrace: Hřiba, Filip
  • Popis: 1× kniha, flexi, 232 stran, česky




Žádné komentáře:

Okomentovat