pondělí 23. dubna 2018

Stavovské divadlo: Mikve

Hadar Galron: Mikve

Hra současné izraelské dramatičky, která na pozadí tradičního židovského rituálu otevírá téma postavení žen ve společnosti a vztahu ortodoxní komunity k běžnému životu.



Šošana je lázeňská v mikve, kam každý měsíc chodí ženy z ortodoxní židovské komunity vykonat očistnou koupel po menstruaci nebo po porodu. Pomáhá ji mladší lázeňská Šira, která má oproti Šošaně modernější názory. A tak si začíná všímat, s čím se ženy, které do mikve přicházejí, v životě potýkají. Vidí stopy po domácím násilí na těle Chedvy a nenechá si nabulíkovat, že Chedva padá. Snaží se pochopit Chedvinu dceru Eliševu, která nemluví a chová se zvláštně. Chce pomoci mladé Tehíle, kterou čeká domluvená svatba a která má strašný strach začít s manželem sexuálně žít. Všechna tahle starost a péče je ale něco, co se příčí zaběhnutým pořádkům. Stejně tak jako snaha Širy znovu neotěhotnět. Mikve, to je tradice, která trvá tisíc let. Jak by se mohly ženy něčemu takovému protivit?

Co si budeme povídat, pohled do života ortodoxní židovské komunity je dost exotika, takže plusový bod.

Na druhou stranu mi nepřišlo úplně šťastné obsazení. Z 8 žen je jich polovina o generaci až dvě starší, než jejich postavy mají dle logiky věci být. Jasně, při premiéře před 10 lety jim bylo o deset míň, ale Jana Boušková (63) jako žena po porodu? Nebo neustále se hihňající Iva Janžurová (76) s dcerou na vysoké? Vanda Hybnerová (49) se dvěma malými dětmi? Zvlášť, když se celou dobu zdůrazňuje, že správná židovská žena se vdává a začíná rodit v 18? 

Navíc ne moc uvěřitelné finále o tom, že když jde do tuhého, drží ženy přes všechny rozpory při sobě... Takže nakonec hlavně přehlídka významných žen Národního divadla (Janžurová, Salzmannová, Medvecká, Hybnerová, Boušková), aneb to máme štěstí, že je vidíme ještě všechny pohromadě... Aplaus to mělo veliký, derniéra se blíží...

Zajímavá scéna, výborná hudba.



Hodnocení: 70%

Premiéra: 4.12.2008.
Překlad: Ester Žantovská.
Dramaturgie: Daria Ullrichová.
Scéna: Jan Dušek.
Kostýmy: Zuzana Krejzková.
Hudba: Miloš Orson Štědroň.
Režie: Michal Dočekal.
2:50 | Poslední uvedení: červen 2018.


Osoby a obsazení
Šošana - Iva Janžurová
Šira - Vanda Hybnerová
Esti - Jana Boušková
Hindi - Taťjana Medvecká
Tehíla - Magdaléna Borová
Miki - Antonie Talacková
Chedva - Eva Salzmannová
Eliševa -  Marie Poulová
na violoncello Helena Velická nebo Eva Kumperová
ze záznamu Jan Dolanský


Žádné komentáře:

Okomentovat