středa 30. května 2018

Jo Nesbo: Macbeth

K Macbethovi mám speciální vztah. Dříve než Shakespearovu klasiku jsem si totiž přečetla Soudné sestry od mého oblíbeného Terryho Pratcheta, netušíc, kde se Terry inspiroval (mimochodem: skvělá kniha a stejně dobré divadlo - shlédla jsem v Dlouhé a v Liberci v DFXŠ). Když jsem se pak po letech konečně dostala k originálu velkého Alžbětince, hned na první straně (scéna s čarodějnicemi, aneb „Kdy my tři se zase sejdeme?“) jsem vyprskla smíchy. Konečně mi to totiž došlo… Pak už jsem se sice moc nesmála, Macbeth nepatří zrovna mezi humoristickou literaturu, ale i tak to byl čtenářský zážitek. 



Neodolala jsem příležitosti si tuhle zkušenost zopakovat, a to s mistrem thrilleru, Joem Nesbøm. Britské nakladatelství Hogarth Press se totiž rozhodlo angažovat Nesbøho do mezinárodního projektu Hogarth Shakespeare, ve kterém současní spisovatelé převyprávějí díla Williama Shakespeara. Kromě norské krimi hvězdy se do projektu zapojili např. Margaret Atwoodová, Howard Jacobson, Annie Tylerová nebo Jeanette Wintersonová. 



Musím uznat, byl to skvělý tah. Jo Nesbø je mistrem temného thrilleru a v téhle knížce své pověsti ostudu rozhodně neudělal. Připravte se, je to jízda. 

Děj knihy se odehrává někdy v 70. letech v jakémsi fiktivním, dystopickém městě, ve kterém vládne zločin, drogy, nezaměstnanost, krize a korupce (a věčně špatné počasí). Předchozí policejní šéf Kenneth patřil k těm nejhorším svého druhu, dokázal si podmanit nejen lidi, ale i zákony. Teď se snad ale blýská na lepší časy, nový vrchní komisař Duncan slibuje, že policie bude „pomáhat a chránit“. I Macbeth, mladý šéf jednotky rychlého nasazení, se jeví jako slibný policista. Má za sebou úspěchy, je schopný, oblíbený, navíc pochází „z lidu“ – vyrostl v dětském domově, v mládí bral drogy, na policejní dráhu ho dostalo setkání se starým Banquoem, policistou, který se ho v těžké době ujal. Jenže Macbeth, byť se ze začátku jeví jako vyložené kladný hrdina, má krom minulosti i další temné stránky, své démony. K nim patří jeho láska, Lady, majitelka velkého kasina, noblesní dáma, která se vypracovala z velmi chudých poměrů. A je to právě Lady (Lady Macbeth), která vymyslí plán, jak by mohli s Macbethem získat moc nad městem. Macbeth zabije Duncana! Zadaří se, z vraždy jsou obviněni osobní strážci, kteří shodou okolností přijdou při zatýkání o života. Jenže Duncanem to nekončí. Je potřeba odstranit i jeho zástupce Malcolma, za nitky v pozadí tahá krom Lady i Hekaté – nekorunovaný král podzemí a drogový boss. Právě jeho „čarodějnice“ prorokují Macbethovi kariérní postup i varují před nebezpečím. Lady i Macbeth propadají drogám a straší je děsivé noční i denní můry. Cesta k moci je vroubena dalšími zločiny, korupcí, vraždami, politickými intrikami. Dokáže někdo nebo něco Macbetha zastavit? Proč lidé milují vládu silné ruky? Jakou roli v tom hrají média? Světí účel prostředky? Je zlo v každém z nás? 


Nesbøho Macbeth se od toho Shakespearova moc neliší. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že to Nesbø prostě celé opsal. Nebudou daleko od pravdy, celé je to totiž o tom, že tenhle příběh je totálně nadčasový. Je jedno, jestli je Macbeth nejprve generálem a pak králem, nebo šéfem speciálních jednotek s aspirací na místo starosty. Čarodějnice se klidně může stát transvestitou pracujícím v drogovém byznysu – omámit dokáže v každém případě. Touha po moci, po získání neomezených prostředků a přízně davů, ta je stejná jak v roce 1606, kdy Shakespeare tragédii Macbeth napsal, tak v roce 2018. Jen si to v těch téměř současných kulisách umíme lépe představit. Macbeth se čte jako skvělá detektivka, byť spíš než krimi se jedná opravdu o žánr tragédie. Temné prostředí, detaily, které Nesbømu tak jdou, krutost a zlo. Jako by se jen čekalo na to, až z hlavního města převelí Harryho Holea. Ovšem tohle město má dost svých drsných hrdinů, ať už z řad policie (překvapili Duff i Lennox) či zločinců (Hekaté, Bonus, Sweno).

Macbeth v Nesbøho podání je čtivý a působivý. Vůbec nemusíte původní hru znát a přesto si to užijete. Pokud jste ale Macbetha už četli (nebo viděli v divadle či jako film), bude to pro vás ještě zajímavější. Jsem zvědavá, jestli se tohle převyprávění dostane jako alternativa do doporučené četby:-) Doporučuju i v případě, že jste od Nesbøho ještě nic nečetli. 



Hodnocení: 100 %

p.s.: pobaví "česká stopa" v románu - jestlipak víte, kterou kostnici měl Hekaté na mysli?



Jo Nesbo: Macbeth
  • Nakladatel: Práh
  • EAN: 9788072527342 ISBN: 978-80-7252-734-2
  • Originál: Macbeth
  • Překlad: Jašová, Jana
  • Popis:1× kniha, vázaná, 544 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,7 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat