úterý 19. června 2018

Adrián Macho a Peter Kavecký: Gerda - příběh velryby

Další skvost, který dorazil v Zásilce z Knihozemě, to je Gerda - příběh velryby, knížka pro nejmenší dětí (cca od 3-4 let dále). 

Přiznávám, na velrybu Gerdu jsem se dost těšila. Provázejí ji skvělé recenze, na databázi knih i na goodreads pak vysoká hodnocení. Co myslíte, splnila kniha "Gerda - příběh velryby" má očekávání?


Gerda je malá velryba, která žije spolu s mámou, tátou a bráchou Larsem v oceánu. Užívá si skvělého dětství plného lásky, pak se ale stane něco hrozného - Gerda je najednou sama. Bloudí mořem a snaží se získat zpět svou rodinu. Potkává se s různými dalšími mořskými tvory - kosatkami, chobotnicí, racky, ledním medvědem apod., povídá si s nimi a dozvídá se zajímavosti o světě, ve kterém žije. V putování ji vede hlas jejího srdce... Jestlipak najde to, co hledá? Rodinu a domov?



Gerda je knížka pro děti tak od tří, čtyř let. Co je na téhle knížce neopakovatelného, to jsou ilustrace. Mladý slovenský výtvarník Adrián Macho vytvořil nádherné obrázky mořských živočichů a oceánu. Ledního medvěda sledujícího souhvězdí Velké medvědice, medúzu, která ze stránek skoro svítí, skřehotavé racky, kteří poletují kolem romantického majáku při západu slunce, shánčlivou chobotnici obklopující se "poklady", kosatky, které vypadají jako japonské samurajky nebo děsivý výjev krvavého moře a velrybáře na člunu... Ilustrace mou představu o knize naplnily dokonale, dokonce mě tak nadchly, že jsem si našla stránky jejich autora Adriána Macha a zvažuju, že si nějakou tu velrybku objednám jako polštář  na stránce jeho e-shopu. I plakát by se v našem dětském pokojíčku hezky vyjímal. 



Z čeho jsem ale značně rozpačitá, to je samotný příběh, za kterým, alespoň dle tiráže v knize stojí Peter Kavecký, nějaký podíl na něm ale bude mít asi i výtvarník Adrián Macho - na svém Facebooku totiž píše:


Gerdou oslavujem meniny v rovnaký deň - 23.marca. Ja tu, Gerda v Nórsku, Švédsku, Lotyšsku a ešte kade tade. Význam by sa dal voľne preložiť ako “pevnosť” alebo “úkryt”, - ideálne meno pre silné, nebojácne slečny.

Na začiatku som iba hľadal zvučné meno škandinávskeho pôvodu. Spoločné meniny boli ako bonus, z ktorého sa mi na okamih zahmlelo pred očami.Tiež som pôvodne chcel, aby obsahovalo islandské písmeno “d”, teda “ð”. Znak, ktorý vizuálne pripomína plachetnicu, alebo veľrybiu plutvu. Nakoniec som však od ð-éčka upustil a typo rovno dozdobil veľrybou plutvou.

To však nie je všetko. Vtípek s meninami podtrhuje skutočnosť, že svoje meniny tiež oslavujem v deň narodenia svojej matky.Kruh sa uzatvára, preto Gerða! 
Rodinné putá, vzťahy a väzby sú nosnou kostrou celého príbehu:
Veľryby nebývajú v dome ani činžiaku ako my. Plávajú na veľké vzdialenosti od rovníka až k severnému pólu, celým oceánskym svetom. Pre veľrybu sa domovom stáva každé miesto, kde je jej rodina.

z FB ilustrátora


Chápu, že Gerda je kniha pro děti, ale i děti by si snad zasloužily něco hlubšího. Tohle si na hloubku jen hraje, je tu nepřiznaná inspirace Malým princem a naznačovaná jakási cesta k osvícení, ale připadá mi to jak Paul Coelho pro nejmenší. Já vím, že má miliony obdivovatelů, ale tohle já nějak nedávám...

"Kamkoliv se vydáš, kohokoliv potkáš a cokoli na světě zažiješ, zůstaň vždy sama sebou. Tvé srdce tě povede správným směrem. Je to kompas našeho života. Naslouchej mu, Gerdo, a jistě nalezneš, co hledáš."

Děj na můj vkus nijak logicky nepostupuje, velryba si se svými kamarády vždycky "zasvěcené pohovoří" a "někam jí to posune", ale vymyslet si to, o čem spolu hovoří, to bude asi na rodičích - ty příběhy tu totiž často nejsou ani naznačené... Zrovna tak v knize chybí i podrobnější popis ztráty rodiny, s ohledem na dětskou citlivou duši bych to chápala, pokud by ale právě tahle  ilustrace nebyla tak konkrétní .... Myslím, že u téhle stránky se rodiče trochu zapotí... Stejně tak není úplně jasný ani konec (asi záměrně) - opravdu doplula stará a moudrá Gerda do zátoky ráje, kde jednou všichni setkáme se? Proč se tam tedy ale nesetkala s rodiči, ale jen s Larsem? 

 

Mám pocit, že kdyby se příběhu ujal nějaký zkušenější autor knih pro děti, vyšla by z toho opravdu parádní kniha. Mají-li ale Vaše děti rády obrázky a povídání si s rodiči nad nimi, vy sami pak hořkobolné příběhy, pak neváhejte a Gerdu si pořiďte, budete mít co prohlížet. 



Díky AlbatrosMédia za recenzní výtisk. 

Hodnocení: 70%

PS: Omalovánku Gerdy si můžete stáhnout tady.


Adrián Macho a Peter Kavecký: Gerda - příběh velryby

  • Nakladatel: CPress 
  • EAN: 9788026419068 ISBN: 978-80-264-1906-8
  • Překlad: Belejová, Katarína
  • Ilustrace: Macho, Adrián
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 32 stran, česky
  • Rozměry: 21,5 × 28 cm
  • Rok vydání:2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat