sobota 19. ledna 2019

Angela Marsonsová: Pohřbená pravda

Před vánoci se na knižní trh dostala šestá kniha ze série s vyšetřovatelkou Kim Stoneovou: Pohřbená pravda. Stejně jako předchozí díly se odehrává v Black County, v Birminghamu a okolí, stejně jako předchozí části je to kniha temná a zároveň neuvěřitelně napínavá a čtivá.



Vše začíná poměrně nenápadně: na pozemku na rozhraní dvou policejních okrsků jsou při výukovém archeologickém průzkumu nalezeny lidské ostatky. Dvě skupiny vyšetřovatelů nejsou schopné se dohodnout, kdo případ převezme, a tak se nadřízení  rozhodnou pro experiment: vyšetřování bude společné. Kim se tak ocitá po boku bývalého parťáka, se kterým se před lety rozešla ve zlém. Bude mít vzájemná silná antipatie vliv na výsledek policejní práce? A může Kim vůbec fungovat bez své pravé ruky a mluvčího Bryanta? Mezitím, co se Kim angažuje v pátrání po totožnosti nalezených osob, pouští se její tým do dalších případů, které se v rajónu množí - bezdůvodná napadení přistěhovalců, rasistické útoky, nevydařené únosy, vražda homosexuála.... Postupně se začíná vyjevovat společný jmenovatel: nenávist ke všemu odlišnému... Může tyto případy něco spojovat také s nalezenými ostatky? Více dějových linek každopádně spěje k překvapivému konci...

Zbožňuju tuhle detektivní sérii a na další díl jsem se neskutečně těšila. A vůbec jsem nebyla zklamaná, leda tím, jak rychle jsem tu knihu zase přečetla (ani ne dva večery). Kim je v nejlepší formě, interakce s bývalým kolegou vnášejí do knihy humor a i samostatné vyšetřování osiřelého týmu je zajímavé. Jak osvěžující je číst názory britských policistů na témata, jako je rasismus a nenávist k menšinám. Tak odlišné od české reality... V tomhle ohledu tentokrát vynikala postava IT specialistky Stancey, která se s šikanou a rasismem potkává díky barvě své pleti odmalička a v knize to dokáže dobře analyzovat. Potěšilo mě také, že kniha se tentokrát nepitvá v Kimině minulosti a že prostor nedostala ani ona psychopatická psycholožka, která naši  lehce autistickou kriminalistku tak nenávidí. Nic proti těmto dílům, ale čistá kriminalistická práce mě baví víc. 


 


Pokud si chcete přečíst opravdu skvělou detektivku, doporučuji tuhle sérii, která si drží vysokou úroveň od první do poslední knihy (Pohřbená pravda má na databazeknih.cz 95%, na goodreads.com pak úžasných 4,46). Jediné, co mi na ni vadí, jsou ne moc přitažlivé obálky knih, kdybych tu sérií neznala, tak by mě od ní přebal nejspíš odradil, což by byla vážně škoda. (Odvolávám poté, co jsem se podívala na obálky originálu a jazykových mutací, české přebaly jsou úplně ok). 

Angela Marsonsová uzavřela se svým vydavatelem smlouvu na celkem 16 příběhů s Kim Stoneovou v hlavní roli, tak se máme na co těšit. 

Hodnocení: 100%


 Angela Marsonsová: Pohřbená pravda

  • Nakladatel: Kalibr
  • EAN: 9788076171534
  • ISBN: 978-80-7617-153-4
  • Originál: Dead Souls
  • Překlad: Kunová, Jana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 392 stran, česky
  • Rozměry: 15,5 × 23,5 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)



1 komentář:

  1. Děkuji, podle této recenze mě celá série zaujala a dvě knihy jsem objevila ve zdejší knihovně, takže se brzy pustím do čtení. Krásné dny přeji :).

    OdpovědětVymazat