čtvrtek 10. ledna 2019

Kaspar Colling Nielsen: Dánská občanská válka 2018-2024

V květnu 2016 jsem absolvovala v rámci Noci literatury čtení z knihy Dánská občanská válka, 2018-2024. V karlínské Sokolovně ji uvedl sám dánský autor, úryvky četl herec Jiří Vyorálek. Dystopický příběh z daleké budoucnosti, ve které bohatý a díky programu kmenových buněk téměř nesmrtelný penzista vypravuje svému psovi o tom, jak se v důsledku finanční krize zhroutil na začátku 21. století evropský svět blahobytu, mě docela zaujal, ale nakonec na tuhle knihu z nějakých důvodů nedošlo. 



Vrátila jsem se k ní až teď, o dva a půl roku později, a to z prozaického důvodu, koupila jsem si totiž lístky do Divadla Na zábradlí, které tuto knihu zinscenovalo. Zajímalo mě, z čeho vlastně Na zábradlí vycházeli. 


Jak už jsem předeslala, knihu vypravuje čtyřistapětasedmdesátiletý vypravěč svému psovi Geoffovi. Oba jsou zařazení v programu kmenových buněk a patří tak k elitě, která nikdy nezestárne (mimochodem - Geoff umí mluvit, přemýšlí, pořádá párty pro další elitní zvířata, zároveň si ale ponechává některé psí rysy - věrnost, poslušnost, hravost - je to tím pádem ten nejlepší parťák). Na Zemi je každopádně takových extrémně starých (a extrémně bohatých) lidí více, většinou se stýkají jen mezi sebou, protože normální svět je už nebaví. Všechno zažili, všude byli. A tak si své dny plní hlavně skvělým jídlem, sexem na všechny způsoby a vyprávěním historek. Vypravěč vzpomíná nejraději na své mládí, kdy to všechno začalo: na finanční krizi na začátku 21. století, která vedla ke zhroucení sociálních systémů. Po ní následovala občanská válka, kdy se pořádal lov na bohaté lidi, bankéře a politiky. Autor se na tu dobu dívá se smíšenými pocity, dělal věci, na které zpětně nebyl vůbec pyšný, ve válce se totiž z lidí stává to, co opravdu jsou - krutá zvířata, která baví ubližovat, týrat a zabíjet. Zároveň to ale byla doba, kdy poznal svou jedinou lásku - Leonoru, bojovnici a partyzánku, se kterou ale nemohl zůstat. Vedl totiž dvojí život, byl totiž už tenkrát díky tajnému kontu v Lucembursku a řadě dobrých investičních rozhodnutí velmi bohatý - a právě takové lidi Leonora spolu se svým komandem zabíjela. Po válce svět v krizi zůstal, demografický vývoj byl minimálně pro Evropu nemilosrdný, a i tom, co následovalo, se v knize dočtete. 


Dánská občanská válka je neobyčejně divná kniha. Mísí se tu hluboké úvahy o smyslu lidské existence s naprosto příšernými a odpudivými vsuvkami/povídkami, za které by se nemusel stydět ani  Chuck Palahniuk nebo Cormac McCarthy. Některé příběhy jsou fakt zvrácené (ten o feně a jejich štěňátkách, o farmáři, který nenáviděl svá zvířata, o skrývající se židovské rodině), jiné jsou "jen" divné (o rajčátku, o ženě, jejíž manžel se zastřelil v den jejích narozenin). Nejpříšernější ale je, že si člověk uvědomuje, jak k tomu všemu máme proklatě blízko. Od společenské krize, ztráty důvěry k politické reprezentaci a státní institucím může být k něčemu, co Nielsen popisuje, docela rychlá zkratka. Ufff. 

Co se týče literárních kvalit, nemám pocit, že by tahle knížka držela nějak extra pohromadě. Některé úvahy mi připadají skvělé a vlastně i překvapivé, pak se ale objeví něco zcela laciného a znechucujícího. Pozitivní je, že kniha není dlouhá, 191 stránek zvládnete (nejlépe s podporou alkoholu) za chvíli.  Kontroverzi kniha vzbudila i v samotném Dánsku - hodnocení oscilují od označení za  nejšílenější literární počin roku až po naprosté odsouzení. Pokud Vás baví dystopie podobného typu, pak si tuhle knihu opatřete (Kosmas ji má mimochodem aktuálně asi za 44 Kč), jestliže Vás ale odpuzují dekadentní a zvrácené výjevy, raději se do ní ani nepouštějte. 

Já se teď jen obávám, co na mě čeká v Divadle Na zábradlí....



Hodnocení: 65%


Kaspar Colling Nielsen: Dánská občanská válka 2018-2024

  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • EAN: 9788074733581
  • ISBN: 978-80-7473-358-1
  • Originál: Den danske borgerkrig 2018-24
  • Překlad: Halounová, Lada
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 191 stran, česky
  • Rozměry:13,5 × 20,6 cm
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat