pondělí 7. ledna 2019

Ondřej Horák, Vojtěch Šeda: Průvodce neklidným územím II

Průvodce neklidným územím II. Příběhy moderní české architektury.

Před dvěma lety vydal Ondřej Horák, popularizátor současného výtvarného umění a lektor galerijních programů, krásnou knížku s názvem Průvodce neklidným územím - o českém moderním výtvarném umění od roku 1900 do současnosti.  Dostala jsem ji tehdy pod stromeček a naprosto mě nadchla. Je vtipná, zajímavá a výtvarně krásně pojednaná.  

Stejný Ondřej Horák, tentokrát ve spolupráci s výtvarníkem a ilustrátorem Vojtěchem Šedou, vydal letos na podzim jakési pokračování, tentokrát zaměřené na moderní českou architekturu: Průvodce neklidným územím II. Krásná velkoformátová kniha v zelené barvě se i tentokrát ocitla mezi vánočními dárky a patřila mezi ty, do kterých jsem se pustila nejdříve.



Co vás v tomto Průvodci čeká? Můžete se těšit na nejznámější jména české architektury i na nejvýznamnější realizace v tomto oboru v období od začátku minulého století až do současnosti. Odborným spolupracovníkem této knihy byl Adam Gebrian,  což je jméno které mluví samo za sebe.

Kniha je rozdělena do tří chronologických částí Ta první pojednává začíná rokem 1894, kdy se do čela vídeňské umělecké akademie dostává architekt Otto Wagner, učitel většiny velkých jmen české architektury. Jeho žáci, mezi jinými např. Jan Kotěra, Josef Hoffmann, Jože Plečnik, Pavel Janák, Josef Chochola, ti všichni najdou svá vlastní hesla na dalších stránkách knihy. Autoři se věnují jak významným mezníkům z jejich životopisů, tak nejvýznamnějším stavbám. Ty jsou představeny ve fotografické příloze, která je ale výtvarně stylizovaná - černobílé fotografie jsou doplněny jakýmsi jednotným barevným filtrem, příp. je některý detail na fotografie barevně zvýrazněn. První část knihy, která končí rokem 1937, je tak stylizovaná do oranžova. Krom již uvedených jmen se dále dostane např. na Leopolda Bauera, Josefa Gočára, Bohuslava Fuchse, na stavitele baťovského Zlína Františka Gahuru, Adolfa Loose i tvůrce prvních československých krematorií. Všechna ta velká jména, které tak dobře znám z Šumných měst Davida Vávry:-)





Druhá část knihy je víceméně ohraničena začátkem druhé světové války a koncem socialismu v Československu v roce 1989. Tato část se více věnuje realizovaným stavbám - obchodním domům, kolektivnímu bydlení, světové výstavě Expo, SIALu a Ještědu, metru, unikátním mostům, včetně toho Nuselského, Thermálu, plaveckému stadionu v Podolí, hlavnímu nádraží v Praze, unikátním stavbám v Bratislavě (most, rozhlas), přesunu mosteckého kostela či Nové scéně Národního divadla a žižkovskému vysílači. Černobílé fotografie v této části jsou dokreslovány zelenou barvou, myslím že třeba fotka ze zátěžového testu Nuselského mostu se 66 zeleně pojednanými tanky mi zůstane v hlavě docela dlouho. I v této části se ale autor věnuje i významným jménům československé architektury, a to včetně těch, kteří se proslavili hlavně realizacemi v zahraničí (třeba Jan Letzel či Antonín Raymond v Japonsku).






Nejkratší, třetí část knihy, mapuje uplynulých 30 let. A i když i tady se najdou velmi zdařilé stavby (Tančící dům, oranžerie na Hradě, lounská galerie Benedikta Rejta, Národní technická knihovna, přestavba Dolní oblasti Vítkovice apod.), je to spíše smutné čtení o promarněných šancích (Nouvel a další). Současnost je v barevném pojetí Vojtěcha Šedy žlutá.



Vtipnou součástí knihy jsou také komiksové příběhy, na kterých výtvarník ukazuje některé epizody ze života významných architektů. Tušili jste například, že architekt Kotěra vyžadoval, aby jeho studenti nosili cylindry, symboly moderního nového věku? Že Alice Masaryková měla velmi blízko k Jože Plečnikovi a měla vliv i na úpravy, které na Pražském hradě uskutečnil? Že Ludviq Mies van der Rohe uvažoval na konci šedesátých let, že přijme nabídku Grety Tugendhat a zrekonstruuje slavnou brněnskou vilu, kterou před válkou pro tuto rodinu postavil? V komiksu najdete vtipně zpracovaný i dobrodružný životní příběh architekta Vladimíra Karfíka, nebo Jana Kaplického.



Musím říct, že mě knížka hrozně bavila a přečetla jsem  ji s velkým nadšením. Postřehy o vývoji architektury na našem území jsou psané lehkým perem a vtipně, kniha je jak edukativní, tak zábavná, není nutné ji číst soustavně, obstojí i jako pastva pro oči:-) Pokud Vás moderní architektura zajímá a baví, pak tuhle knížku nemůžete minout.

Hodnocení: 100%



Ondřej Horák, Vojtěch Šeda: Průvodce neklidným územím II
  • Nakladatel: Labyrint
  • EAN: 9788087260975
  • ISBN: 978-80-87260-97-5
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 240 stran, česky
  • Rozměry: 24,5 × 33,5 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat