úterý 9. dubna 2019

Dan Ariely, Jeff Kreisler: Peníze a zdravý selský rozum

Myslíte si, že se ve světě financí orientujete? Možná to ale není tak úplně pravda – přesvědčí vás o tom kniha, která naznačí cesty, jak utrácet peníze rozumnějším způsobem.

Dan Ariely je profesorem psychologie a behaviorální ekonomie. Zabývá se především iracionálními rozhodnutími v ekonomice i v osobním životě a je autorem řady bestselerů na toto téma – v češtině vyšly např. knihy Jak drahé je zdarma? či Jak drahá je intuice? Ve své poslední knize Peníze a zdravý selský rozum, kterou vydal spolu se spisovatelem Jeffem Kreislerem, se věnuje právě našemu vztahu k penězům a utrácení.



Autoři se snaží zábavnou formou a za využití velkého množství vtipných a názorných příkladů ukázat, jak o penězích přemýšlíme a jak špatné metody při tom velmi často volíme. Nečekejte žádný kurs finanční gramotnosti nebo návod na vytvoření rodinného rozpočtu, tahle kniha vám představí triky, které na naše peněženky útočí, aniž si toho jsme vědomi. Co myslíte – zapojujete při utrácení racionální úvahu, nebo se vaše jednání řídí hlavně emocemi? Užíváte si na dovolené výrazně víc, než byste si dovolili doma, podléháte příběhům, které se k daným výrobkům váží, nakupujete ve slevách? Ti, co se snaží z vás vytáhnout peníze, ale používají i mnohem sofistikovanější metody. Co myslíte, proč je stále snazší zaplatit něco online na pár kliknutí? Tenhle způsob placení totiž bolí míň, než když máme v obchodě vytáhnout peněženku a zaplatit v hotovosti. I kreditní karty nám proces nákupu usnadňují, protože co oči nevidí, to srdce nebolí (smutné je až to čtení výpisu z účtu). Dalším problémem bývá samotná hodnota věcí – velmi často ji stanovujeme úplně iracionálními způsoby, které se skutečnou cenou vůbec nesouvisí. Spoléháme se na své (často chabé) zkušenosti, volíme zlatou střední cestu i v případech, které nemají opodstatnění, věci, které sami vlastníme, považujeme za hodnotnější, než ve skutečnosti jsou. Je překvapivé, jak často nás ovlivňují skutečnosti, které s danou věcí vůbec nesouvisí, které však chytrý obchodník při prodeji zmíní – předsudky, rituály, „omáčka“ kolem. Snažíme se být féroví a oceňovat úsilí ostatních, často to ale vychází v náš neprospěch. Lidský mozek funguje ve vztahu k penězům velmi ošidně a výsledkem jsou špatná finanční rozhodnutí.


Buďme realističtí, změnit naše zvyky a myšlení nepůjde ze dne na den. V poslední části knihy nám nicméně autoři nabízejí řešení, jak se alespoň některých situací vyvarovat. Můžeme na sebe „šít vlastní boudy“, některé procesy si záměrně znepříjemňovat či prodlužovat, měli bychom se zamyslet nad tím, jestli některé naše zvyky (a zlozvyky) nepřinášejí dlouhodobou ztrátu. Zajímavé jsou kapitoly o odměnách za spoření či o tom, že debaty o financích nejsou žádné tabu. Kniha Peníze a zdravý selský rozum ukazuje, jak o penězích uvažovat jinak, než jsme zvyklí, což je přednost, kterou by mohl ocenit každý čtenář.

 



Hodnocení: 90%



Dan Ariely,  Jeff Kreisler: Peníze a zdravý selský rozum
  • Nakladatel: Práh
  • EAN: 9788072527960
  • ISBN: 978-80-7252-796-0 
  • Originál: Dollars and Sense
  • Překlad: Gosman, Svatoslav
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 336 stran, česky
  • Rozměry: 15,5 × 21,7 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat