sobota 27. dubna 2019

Volker Kutscher: Goldstein

Volker Kutscher je německý spisovatel (nar. 1962), autor kriminální série s hlavním hrdinou komisařem Gereonem Rathem. Na motivy knih byl natočen nejdražší německý televizní seriál všech dob: Babylon Berlín, který běžel i v naší televizi. Babylon Berlín byl pro mě televizním objeven loňského roku, takže jsem s velkým potěšením sáhla po knize, která případy komisaře Ratha dále rozvíjí. Po Mokré rybě a Tichém zabijákovi přichází díky nakladatelství MOBA na knižní trh další  díl "krimi noir" s názvem Goldstein. 



Román se odehrává na začátku třicátých let minulého století v Německu - v roce 1931. Tentokrát se jedná o poměrně zamotaný případ, resp. několik vzájemně propletených případů. Gereon Rath dostal za úkol hlídat amerického hochštaplera a gangstera Goldsteina, který přijíždí do Berlína s neznámou misí. Má snad někoho na objednávku zavraždit? Svědčila by pro to skutečnost, že se pohřešují dva kápové berlínských kriminálních gangů, kteří jsou posléze nalezeni s kulkou v hlavě. Anebo hraje roli Goldsteinův židovský původ? Krom toho je tu ale ještě případ dívky Alex, která žije na ulici a se svým kamarádem Bennym se podílí na řadě drobných krádeží a loupeží. Při jedné z nich, kdy se oba vloupají do obchodního domu KáDéWé, jsou odhaleni a Benny přijde o život. Není to ale nešťastná náhoda, jak by si nezasvěcení mohli myslet, za jeho smrtí stojí neznámý policista, který vzal spravedlnost do svých rukou. Alex se chce pomstít, zároveň je ale důležitým svědkem, a jako taková se ocitne v hledáčku zájmu Charly Ritterové, Gereonovy přítelkyně, která se jako studentka práv při přípravné praxi se s Alex náhodou potká. Oba případy se začnou pomalu prolínat, byť kvůli napjatým vztahům mezi Gereonem a Charly trvá poměrně dlouho, než se situace vyjasní. Kdo se to snaží destabilizovat poměry v Berlíně? A stojí policisté vždy na straně dobra a práva?




Opět se můžete těšit na skvěle vykreslenou hektickou atmosféru předválečného Německa,  kde se na jedné straně staví a buduje a na druhé straně pomalu začíná hospodářská krize, díky které se radikalizují jak národní socialisté, tak komunisté. Berlínem se potulují pololegální skupiny uniformovaných příslušníků SA, kteří bojují s Rudou frontou a šikanují židovské obyvatelstvo, spořádání občané ze strachu odvracejí zrak.  Spousta lidí věří, že Německo může spasit pouze vláda pevné ruky. Ač to Gereon Rath a jeho kolegové ještě netuší, čtenář ví, jak tohle všechno skončí...

Volker Kutscher

Skvělá detektivka, kde více než samotná zápletka zapůsobí na čtenáře vylíčení doby. Vzestup nacismu, potyčky na ulicích i na univerzitě, děti ulice živící se kriminalitou, svět zločinu prolínající se se zkorumpovaným světem politiky, doba, kterou tabákový průmysl může směle označit za zlatý věk - kouřilo se pořád a všude. Ale i zápletka sama je napínavá a velmi dobře napsaná - těch více než šest set stran jsem přečetla během dvou dnů a bylo mi moc líto, že kniha skončila. Naštěstí Volker Kutscher vytvořil už celkem 7 dílů této skvělé série, takže nezbývá než si počkat na kvalitní překlad dalších pokračování od překladatele Tomáše Butaly . Neměli bychom být napjatí dlouho, už v červnu by se měl objevit na pultech Spis Vaterland. 

Hodnocení: 95%





Volker Kutscher: Goldstein

  • Nakladatel: MOBA
  • EAN: 9788024386256
  • ISBN: 978-80-243-8625-6
  • Originál: Goldstein
  • Překlad: Butala, Tomáš
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 640 stran
  • Rozměry: 12,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat