sobota 14. prosince 2019

Neal Stephenson, Nicole Gallandová: Vzestup a pád agentury DODO

Jsou knihy, na které bych normální cestou asi nenarazila, a byla by to škoda. Do téhle sorty rozhodně patří kniha Vzestup a pád agentury DODO, kterou si od Ježíška přála kamarádka Lucie. Takže jsem neodolala (a nelitovala).



Oficiální anotace:
Melisanda Stokesová je odbornice na starověké jazyky. Když se na chodbě univerzity náhodou sejde s Tristanem Lyonsem, jenž se zabývá vojenskou rozvědkou, netuší, že se ocitla na prahu událostí, které naruby obrátí nejen její život, ale i lidské dějiny. Mladík jí totiž navrhne cosi neuvěřitelného: aby mu pomocí překladů pečlivě tajených dávných dokumentů pomohla dokázat, že magie kdysi existovala a byla provozována. Až příchod osvícenství a moderní vědy ji oslabil a nakonec zcela zničil. Magie podle pramenů zmizela v roce 1851 – a Tristan je odhodlán nejen přijít na to, proč se tak stalo, ale pokud možno také magii vzkřísit z mrtvých a využít ji k rozvědným a vojenským účelům.




Po delší době zase trochu mystery. Magie, čarodějnice, lingvisti, Vladimíři, Maxové, Lukášové, DODO, TOTO, ČIMD, UDO, ODIN, ZáSADA...

Výborná, skoro 700 stránková kniha o dichronních operacích (tj. cestovaní v čase), nejnovějších technologiích a dávné historii, kterou je možné jemně ovlivňovat. A když něco málo vychýlíte v Konstantinopoli, zůstane Krym Ukrajině. Humorné historky z alžbětinské Anglie i od prvních amerických osadníků. Vikingové dobývající americký hypermarket. Čarodějka, která se vymkne kontrole a zpovzdálí vše řídící bankéři Fuggerové. Korporátní a vojenská pravidla versus několik tisíc let stará historie lidstva. Byrokracie, která stojí na začátku konce všeho pokrokového. Podaří se vrátit magii na zemi i přesto, že ji už dávno vytlačila věda? Je dnešní svět ten nejlepší možný, nebo si jen prostě nechceme zvykat na něco jiného?

Je to vtipné, je to humorné, je to dlouhé (a ještě to má konec otevřený pokračování). Připomínalo mi to Jonathana Strange a pana Norrella, knížky od Aaronovitche a Problém tří těles. Nikoliv tématem, ale náladou, která mě při čtení provázela. Forma knihy variuje od vyprávění k interním směrnicím, od e-emailů k zápisům z briefingů, od oznámení k deníkovým záznamům - je to prostě různorodé a opravdu zábavné. A to vůbec nemluvím o neuvěřitelném množství nesmyslných zkratek, to si má úřednická duše přišla opravdu na své.



Přečetla jsem strašně rychle, neb mě tlačil čas (s kamarádkami se naděluje o dost dříve), ale vůbec nelituji, bavila jsem se. Předsádka knihy nazývá romány Neala Stephensona "košatými barokními díly" na pomezí více žánrů (sci-fi, fantasy, historický román...). Přijde mi to trefné, budu se muset po dalších knihách autora, resp. autorů podívat. Jediná výtka - kniha se kvůli svému objemu rozhodně nedá číst ve vaně a ani v tramvaji, musela bych na ni mít zvláštní batoh:-)

Hodnocení: 100%


Neal Stephenson, Nicole Gallandová: Vzestup a pád agentury DODO
  • Nakladatel: Argo
  • EAN: 9788025727355
  • ISBN: 978-80-257-2735-5
  • Originál: The Rise and Fall of DODO
  • Překlad: Podaný, Richard
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 704 stran, česky
  • Rozměry: 15,3 × 21,2 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

2 komentáře:

  1. To vypadá fakt dobře. Tedy trochu mě straší přirovnání k Strange Norrellovi, ta kniha pro mě byla dost únavná, ale zase Stephenson... Asi to musím prostě zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda je, že Norella jsem četla tak dávno, že už si to skoro nepamatuju:-)

      Vymazat