neděle 15. prosince 2019

Barbara Nesvadbová, Jakub Knězů: Hovory s doktory

Rozhovory s moudrými lidmi, to je oblíbený literární žánr. Nově k němu přispěla spisovatelka Bára Nesvadbová se svou knihou „Hovory s doktory - 12 pohledů na zdraví, lásku, víru… a život“.



Čeští lékaři se v poslední době začínají objevovat v časopisech, rádiích či v televizi. Ne vždy se ale podaří udělat rozhovor s nimi zajímavý, často povídání pouze klouže po povrchu. Právě z toho jsem měla obavu, když jsem poprvé zahlédla knihu Hovory s doktory. Pak jsem ale zpozorněla, protože osobou, která osobnosti české medicíny zpovídá, je spisovatelka Bára Nesvadbová. Ač jsem k její vlastní literární tvorbě poněkud kritická, považuji ji za inteligentní dámu, která má rozhled a dokáže se zaujatě ptát, což prokazuje například v rozhlasové talk show na Frekvenci 1. Spoluautorem knihy je pak Jakub Knězů, novinář, který před patnácti lety založil neziskovou organizaci, která po Praze provozuje kavárny, kde pracují lidé s mentálním postižením. 

Bára Nesvadbová v knize zpovídá dvanáct lékařů z nejrůznějších oborů. Do jejího výběru se dostaly dvě ženy: onkoložka Petra Tesařová a psychiatrička Hana Papežová a deset více či méně známých mužů: kardiochirurg Jan Pirk, psychiatři Radkin Honzák a Cyril Höschl, plastický chirurg Andrej Sukop, primář spinální jednotky Jiří Kříž, kardiolog Jan Marek, chirurgové Pavel Pafko a Roman Lischke, mamodiagnostik Jan Daneš a perinatolog Antonín Pařízek.

Bára Nesvadbová s lékaři otevírá nejrůznější témata – hovoří spolu o mládí, rodině, o životních vzorech, o tom, co je na jejich práci nejvíce těší i co jim vadí. Nevyhýbají se ale i dalším, často i zásadnějším otázkám – víře, smyslu existence, vztahu k pacientům, každodennímu balancování mezi životem a smrtí, na přetřes přijdou i genderové postoje či názory na současnou společnost. Ve většině případů se Báře Nesvadbové povedlo ptát se na věci, které v éteru či na stránkách lifestylových časopisů tak často nezaznívají, což je velké pozitivum knihy.

Musím říct, že jsem ke knize přistupovala se zvědavostí a nebyla jsem zklamaná. Zaujaly mě zejména názory dvou přítomných dam a je jen škoda, že se do okruhu zpovídaných nedostalo více žen. Byť jich je v nejvyšších patrech medicíny pomálu (jako ostatně i v dalších prestižních oborech), určitě by se jich dalo najít násobně víc – jejich cesta na vrchol a nutnost slaďovat práci i rodinu je inspirativní. Zajímavý byl i pohled doktorů, kteří se prosadili v zahraničí, či v cizině přímo působí – jejich názory na imigraci, oceňování diversity, nesmlouvavý postoj k platové nerovnosti, jak moc se to lišilo od pohledu v Česku dlouhodobě etablovaných odborníků, kteří si tolik užívají svou roli. 

Ocenila jsem i pěknou grafickou podobu knihy, rozhovory doplňují černobílé fotografie, za kterými stojí fotografka Anna Mrázek Kovačič. Máte-li rádi rozhovory s lidmi, kteří v životě něco dokázali, jsou Hovory s doktory vhodnou knihou pod stromeček.



Hodnocení 95%

Barbara Nesvadbová, Jakub Knězů: Hovory s doktory
  • Nakladatel: Universum
  • EAN: 9788024263267
  • ISBN: 978-80-242-6326-7
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 192 stran, česky
  • Rozměry: 17,5 × 22 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat