úterý 22. září 2020

Andrés Barba: Město světla

Nedávno jsem na Liberatuře, literárním podcastu rádia Wave slyšela rozhovor Jonáše Zbořila s překladatelkou Anežkou Charvátovou  o knize Město světla, kterou v letošním roce vydalo nakladatelství Paseka.  Vyprávění mě zaujalo, a tak jsem neváhala a ještě stejný den knihu pořídila.

Příběh Vás chytí hned první větou: „Když se mě někdo ptá na dvaatřicet dětí, které přišly o život v San Cristóbalu, má odpověď se různí podle věku tazatele.“ Od první chvíle tedy tušíte, že se stalo něco hrozného a toužíte zjistit víc. Vaši zvědavost se snaží uspokojit vypravěč knihy, bezejmenný úředník, ředitel odboru sociálních věcí, který byl do případu dětí zainteresovaný (a možná patřil i k viníkům tragédie) a který se po dvaceti letech pokouší celý příběh zrekonstruovat. I po letech je celou situací fascinovaný, snaží se vše uvést do souvislostí, vzpomínky nestojí jen na jeho vlastní občas selhávající paměti, onu dobu mu připomínají novinové články a reportáže, které se po události vyrojily, televizní dokument, odborné stati věnované lingvistice či dětské psychologii, nebo i deník jedné z místních dívek, který později vyšel tiskem a stal se bestsellerem.

Děti se podle něj ve městě San Cristóbal objevily z čista jasna, přišly z pralesa, nikdo je neznal. Bylo jim mezi 9 – 13 lety, mluvily neznámou řečí, zdálo se, že nemají žádného vůdce, že žijí v jakési zvláštní demokracii, ve které se navzájem chrání. Poflakovali se po městě, občas něco vyžebraly či ukradly, se soumrakem každopádně z města mizely. Pak se ale jejich chování začalo měnit – objevila se agrese, vandalismus,  přepadávání lidí, vše vyvrcholilo útokem na supermarket Dakota a několika mrtvými. Odpovědní představitelé města začali jednat, ale po dětech jako by se slehla zem. Co ale bylo horší – začaly se k nim přidávat místní děti, pro které představovala tlupa cizinců neodolatelné tajemství a velké lákadlo. 

  

„Byly to děti, ano, ale jiné než naše děti.“ 

"Víme totiž, jaká je dětská láska, ale o dětské nenávisti máme jen povšechné a často mylné představy." 

„Museli jsme někoho potrestat, a jelikož vlastní děti jsme trestat nemohli, rozhodli jsme se potrestat tlupu dvaatřiceti. Nejenže pro nás přestali reprezentovat mýtus ztraceného ráje, ale dokonce přenášeli nákazu na naše děti.“

Kde se děti skrývají? Jak to, že nepotřebují dospělé? Jak se liší představy dospělých o dětství a skutečnost? Jsou děti jen nevinné bytosti, jak si rádi myslíme, nebo v nich může být i zlo?


  


Město světla je  zvláštní a  znepokojivá kniha. Recenze v souvislosti s ní nejčastěji zmiňují Pána much od Williama Goldinga, tu jsem bohužel (a zřejmě ke své škodě) nečetla, sám autor ale údajně hledal inspiraci v díle Josepha Conrada a v jeho tématu civilizace a barbarství. Mně osobně tenhle příběh trochu připomněl Kroniku ohlášené smrti od Gabriela Marquéze, možná je to tím zasazením do fiktivního jihoamerického města na kraji džungle, možná způsobem vyprávění od konce.

Knížku můžete vnímat mnoha způsoby - jako konflikt dospělosti a idealizovaného dětství, jako střet civilizace a divošství, které přinášejí děti z pralesa, jako ukázku toho, že funkční společenství může vzniknout i jinak, než na základě ustálených pravidel a uctívání tradičních hodnot. Je velmi zajímavé sledovat vše pohledem dospělého muže, který se snaží pochopit všechny souvislosti, dát dohromady všechny informace, uvézt na pravou místu nejrůznější spekulace a domněnky, ale stejně se mu to úplně nedaří. Hodnoty se v extrémních podmínkách hroutí a dvacetiletý odstup od událostí tehdejší jednání ještě víc relativizuje a problematizuje. Města světla je kniha o dětství a o našich představách o něm, o touze někoho vlastnit, o tom, že děti tady nejsou proto, aby plnily naše sny a pokyny, ale že jde o samostatné bytosti s vlastní vůlí a touhou po svobodě.  Jedná se o docela strhující čtení s podmanivou atmosférou, které ve vás vzbudí spoustu emocí. Město světla je útlá kniha na jeden včer, která si zaslouží Vaši pozornost. 

Něco málo o autorovi: Andrés Barba (ročník 1975) je španělský spisovatel, autor téměř desítky knih, z nichž ale dosud v češtině žádná nevyšla. Za svůj román Město světla (República luminosa, 2017) získal španělské prestižní ocenění Premio Herralde, literární cenu za nejlepší španělsky psaný román roku.

  

 

Hodnocení: 100%

 

 

Andrés Barba: Město světla

  • Nakladatel: Paseka
  • EAN: 9788076370791
  • ISBN: 978-80-7637-079-1
  • Originál: República luminosa
  • Překlad: Charvátová, Anežka
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 162 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20 cm
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat